Συρία: Ουρές χιλιομέτρων με πρόσφυγες που επιστρέφουν στη Δαμασκό

Συρία: Ουρές χιλιομέτρων με πρόσφυγες που επιστρέφουν στη Δαμασκό Facebook Twitter
0

Εικόνες με ουρές «ατελείωτων» χιλιομέτρων έρχονται από τη Συρία. Είναι εικόνες με πρόσφυγες που επιστρέφουν στη Δαμασκό από την Τουρκία.

Στα βίντεο φαίνονται πολλά αυτοκίνητα μέσα στη νύχτα να έχουν προκαλέσει μποτιλιάρισμα στους δρόμους που οδηγούν από την περιφέρεια της Συρίας στην πρωτεύουσα.  Από την πλευρά της, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) ζητά να επιδειχθεί «υπομονή και επαγρύπνηση» ως προς το θέμα του επαναπατρισμού Σύρων προσφύγων μετά την πτώση του καθεστώτος Μπασάρ αλ Άσαντ.

«Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες συμβουλεύει να παραμείνει η προσήλωση στο θέμα των επιστροφών» και ελπίζει ότι οι εξελίξεις στο πεδίο να επιτρέψουν «επιτέλους εθελοντικές, ασφαλείς και βιώσιμες επιστροφές - με πρόσφυγες ικανούς να λαμβάνουν τεκμηριωμένες αποφάσεις», τονίζει ο επικεφαλής της UNHCR Φίλιπο Γκράντι, σε ανακοίνωσή του.

Συρία: Πώς θα γίνει η «μεταβίβαση εξουσίας»

Στο μεταξύ, ο ηγέτης των Σύρων ανταρτών, ο Αμπού Μοχάμεντ αλ-Τζολάνι, συναντήθηκε με τον πρώην πρωθυπουργό της Συρίας, τον Μοχάμεντ αλ Τζαλάλι με θέμα τον «συντονισμό για την μετάβαση της εξουσίας», ανακοίνωσαν οι αντάρτες, μετά την ανατροπή του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ.

Ο αλ-Τζολάνι, ο οποίος χρησιμοποιεί πλέον το πραγματικό του όνομα, Άχμεντ αλ Σάρα, συνομίλησε με τον Τζαλάλι «για να συντονίσει τη μεταβίβαση εξουσίας, διασφαλίζοντας την παροχή υπηρεσιών» στον συριακό πληθυσμό, ανέφεραν οι αντάρτες σε ανακοίνωσή τους.

Οι αντάρτες έδωσαν επίσης στη δημοσιότητα ένα βίντεο - απόσπασμα της συνομιλίας των δύο ανδρών. Παρών ήταν και ο πρωθυπουργός της λεγόμενης Κυβέρνησης Σωτηρίας που έχουν εγκαταστήσει στις περιοχές της βορειοδυτικής Συρίας τις οποίες ελέγχουν.

Επίσης, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν και ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες συζήτησαν τη μεταβατική περίοδο στη Συρία μετά την ανατροπή του καθεστώτος Μπασάρ αλ Άσαντ από αντάρτες και τα πιθανά βήματα για την ανοικοδόμηση της χώρας, δήλωσε μια πηγή του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

Ο Φιντάν και ο Γκουτέρες συζήτησαν επίσης την πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Συρία, είπε η πηγή. Οι δυο τους αντάλλαξαν απόψεις για το τι θα μπορούσε να κάνει ο ΟΗΕ για να βοηθήσει στην ανοικοδόμηση της Συρίας, πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, το συριακό κοινοβούλιο ανακοίνωσε ότι σέβεται τη βούληση του λαού να οικοδομήσει «μια νέα Συρία», χαιρετίζοντας «μια ιστορική ημέρα» την επομένη της κατάληψης της πρωτεύουσας Δαμασκού από τους αντάρτες και τη διαφυγή του πρώην προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

«Η 8η Δεκεμβρίου είναι μια ιστορική μέρα στη ζωή όλων των Σύρων. Υποστηρίζουμε την επιθυμία του λαού να οικοδομήσει μια νέα Συρία εστιασμένη σε ένα καλύτερο μέλλον, που θα διέπεται από νόμους και δικαιοσύνη», τόνισε το κοινοβούλιο σε ανακοίνωση που μεταδόθηκε από το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Sana, το λογότυπο του οποίου στο Telegram εμφανίζει πλέον τα τρία αστέρια της σημαίας των ανταρτών.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μετά τον πόλεμο, οι νάρκες εμποδίζουν την ανοικοδόμηση στη Συρία

Διεθνή / Μετά τον πόλεμο, οι νάρκες εμποδίζουν την ανοικοδόμηση στη Συρία

Η επιστροφή εκτοπισμένων στη Συρία φέρνει νέες τραγωδίες: εγκαταλελειμμένα εκρηκτικά σκοτώνουν παιδιά και ενήλικες στο Mrei’iyeh, καθιστώντας την εκκαθάριση νάρκων άμεση προτεραιότητα για την ανοικοδόμηση
LIFO NEWSROOM
Κίνδυνος για ζεστό νερό στην Ευρώπη: Το μέταλλο «άφνιο» και οι νέοι κανονισμοί στην ΕΕ

Διεθνή / Κίνδυνος για ζεστό νερό στην Ευρώπη: Το μέταλλο «άφνιο» και οι νέοι κανονισμοί στην ΕΕ

Η έλλειψη έγκρισης του χάφνιου και ζιρκονίου στους κανονισμούς ΕΕ απειλεί το 90% των θερμοσιφώνων και τα νοικοκυριά κινδυνεύουν με αυξημένα κόστη και περιορισμένη πρόσβαση σε ζεστό νερό από το 2027
LIFO NEWSROOM
Ο Βασιλιάς Κάρολος βγάζει ντοκιμαντέρ για τη φιλοσοφία της αρμονίας και το περιβάλλον

Διεθνή / Ο Βασιλιάς Κάρολος ετοιμάζει ντοκιμαντέρ για τη φιλοσοφία της αρμονίας και το περιβάλλον

Ο βασιλιάς Κάρολος δηλώνει ότι θέλει να εμπνεύσει ένα «αίσθημα αποφασιστικότητας» για την προστασία του περιβάλλοντος, καθώς ανακοινώνονται λεπτομέρειες για το νέο του ντοκιμαντέρ
LIFO NEWSROOM
Η ΕΕ επενδύει 1,1 δισ. δολάρια για ασφαλή καινοτομία στην τεχνητή νοημοσύνη - Τι προβλέπεται

Διεθνή / Η ΕΕ επενδύει 1,1 δισ. δολάρια για ασφαλή καινοτομία στην τεχνητή νοημοσύνη - Τι προβλέπεται

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε: «Το να θέτουμε την τεχνητή νοημοσύνη σε προτεραιότητα σημαίνει επίσης να θέτουμε την ασφάλεια σε προτεραιότητα»
LIFO NEWSROOM
Χαιρετίζει η Τουρκία την εκεχειρία στη Γάζα: «Συνέβαλε και η Άγκυρα» λέει ο Ερντογάν - «Τελειώνει η γενοκτονία» λέει το ΥΠΕΞ

Διεθνή / Χαιρετίζει η Τουρκία την εκεχειρία στη Γάζα: «Συνέβαλε και η Άγκυρα» λέει ο Ερντογάν - «Τελειώνει η γενοκτονία» λέει το ΥΠΕΞ

Ο Τούρκος πρόεδρος ευχαριστεί ιδιαίτερα τον Αμερικανό πρόεδρο, ο οποίος «επέδειξε την απαραίτητη πολιτική βούληση για να ενθαρρύνει την ισραηλινή κυβέρνηση»
LIFO NEWSROOM