Συνάντηση Γκάμπριελ - Τσαβούσογλου: Συμφωνία για εξομάλυνση των διμερών σχέσεων

Συνάντηση Γκάμπριελ - Τσαβούσογλου: Συμφωνία για εξομάλυνση των διμερών σχέσεων Facebook Twitter
EPA/FOCKE STRANGMANN
0

Η εξομάλυνση των διμερών σχέσεων και η επανέναρξη του στρατηγικού διαλόγου μεταξύ Βερολίνου και Άγκυρας ήταν ο στόχος της επίσκεψης, νωρίτερα σήμερα, του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην ιδιαίτερη πατρίδα του Γερμανού ομολόγου του, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, το Γκόσλαρ της Κάτω Σαξονίας.

Ο κ. Γκάμπριελ ανακοίνωσε την επιστροφή σε συνομιλίες με την Άγκυρα και την εντατικοποίηση των διπλωματικών επαφών, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν ακόμη Γερμανοί υπό κράτηση στην Τουρκία.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών τάχθηκε υπέρ της εκ νέου ενδυνάμωσης της διμερούς συνεργασίας: «Οι δυο μας θα δώσουμε και πάλι ζωή στον στρατηγικό διάλογο των υπουργείων Εξωτερικών», δήλωσε και πρόσθεσε ότι «θέλουμε να συστήσουμε στους υπουργούς Οικονομίας να συγκαλέσουν και πάλι μετά από ένα μεγάλο διάλειμμα την κοινή Επιτροπή Οικονομίας».

Η γερμανική κυβέρνηση είχε αποφασίσει το περασμένο καλοκαίρι να εγκαταλείψει την έως τότε μάλλον μετριοπαθή συμπεριφορά της προς τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν. Ήταν μάλιστα ο ίδιος ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ που είχε εκδώσει ταξιδιωτική οδηγία για τις διακοπές Γερμανών στην Τουρκία, ενώ είχε αποτρέψει και τις γερμανικές εταιρίες από επενδύσεις εκεί.

Η αφορμή τότε ήταν πέρα από την κράτηση Γερμανών στην Τουρκία και η ενόχληση για έναν κατάλογο με 680 γερμανικές εταιρίες, τις οποίες οι Τούρκοι θεωρούσαν ύποπτες για στήριξη τρομοκρατίας. Ο πρόεδρος Ερντογάν κατηγόρησε τότε την Καγκελάριο Μέρκελ για «μεθόδους Ναζί».

Τους περασμένους μήνες η κατάσταση είχε κάπως βελτιωθεί, καθώς η Τουρκία, σύμφωνα με το Spiegel, παρίστανε ότι δεν είχε ποτέ συντάξει την συγκεκριμένη λίστα.

Ο κρατούμενος ακτιβιστής ανθρωπίνων δικαιωμάτων Πέτερ Στόιντνερ αφέθηκε ελεύθερος και μπόρεσε να επιστρέψει στην Γερμανία, ενώ ελεύθερη αφέθηκε και η δημοσιογράφος Μεζαλέ Τολού, στην οποία όμως δεν έχει επιτραπεί ως τώρα να εγκαταλείψει Τουρκία. Υπό κράτηση παραμένουν 7 ακόμη Γερμανοί, για τους οποίους το Βερολίνο θεωρεί ότι οι κατηγορίες είναι «πολιτικά υποκινούμενες». Ανάμεσά τους βρίσκεται και ο γερμανοτούρκος Ντενίζ Γιουτζέλ.

Κατά την συνέντευξη Τύπου στο Γκόσλαρ ο κ. Τσαβούσογλου δεν αναφέρθηκε στον Ντενίζ Γιουτζέλ, επισήμανε όμως ότι «η Γερμανία όπως και η Τουρκία είναι υπερήφανα κράτη τα οποία δεν αντιδρούν σε πίεση από έξω» και κατέστησε σαφές τι του ήταν πρωτίστως σημαντικό σε ό,τι αφορά την επίσκεψή του στην Γερμανία: «Παρά τις διαφορές απόψεων, είναι σημαντικό να συζητηθεί μια επικαιροποίηση της Τελωνειακής Ένωσης με την Ε.Ε.», δήλωσε.

Όπως αναφέρει το Spiegel, από την στιγμή που τέθηκε σε ισχύ η Τελωνειακή Ένωση, ο όγκος εμπορικών συναλλαγών μεταξύ Ευρώπης και Τουρκίας αυξήθηκε από 28 σε 145 δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο. Η Ε.Ε. είναι με διαφορά ο πιο σημαντικός εμπορικός εταίρος της Τουρκίας και μεταξύ των κρατών της Ε.Ε. η Γερμανία είναι το νούμερο 1. Η Άγκυρα επιθυμεί μια επέκταση της εμπορικής συμφωνίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ζόχραν Μαμντάνι: Ο σοσιαλισμός με τις λεπτές γραβάτες

Διεθνή / Ζόχραν Μαμντάνι: Ο σοσιαλισμός με τις λεπτές γραβάτες

Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών για τη δημαρχία της Νέας Υόρκης έχει ριζοσπαστικές ιδέες, αλλά μια γκαρνταρόμπα προσεκτικά συμβατική, παρατηρεί ο αμερικανικός Τύπος, που βάζει στο επίκεντρο και τις στιλιστικές επιλογές του 33χρονου πολιτικού
LIFO NEWSROOM
Ταϊλάνδη: Σε διαθεσιμότητα η πρωθυπουργός μετά τη διαρροή τηλεφωνικής συνομιλίας 

Διεθνή / Ταϊλάνδη: Σε διαθεσιμότητα η πρωθυπουργός μετά τη διαρροή τηλεφωνικής συνομιλίας 

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ταϊλάνδης απομάκρυνε προσωρινά από τα καθήκοντά της την Παετονγκτάρν Σιναβάτρα - Πιέσεις για παραίτηση μετά τον σάλο από βίντεο στο οποίο αποκαλεί τον πρώην Καμποτζιανό ηγέτη «θείο» και επικρίνει Ταϊλανδό στρατιωτικό διοικητή
LIFO NEWSROOM
Αυστραλία: 1.200 παιδιά θα εξεταστούν για μολυσματικές ασθένειες μετά τη σύλληψη εργαζόμενου σε βρεφονηπιακούς για σεξουαλική κακοποίηση

Διεθνή / Αυστραλία: 1.200 παιδιά θα εξεταστούν για μολυσματικές ασθένειες μετά τη σύλληψη εργαζόμενου σε βρεφονηπιακούς για σεξουαλική κακοποίηση

Σύμφωνα με την αστυνομία της Βικτώριας ο 26χρονος Τζόσουα Μπράουν επιτέθηκε σεξουαλικά σε βρέφη και παιδιά που φρόντιζε σε κέντρο παιδικής μέριμνας στα δυτικά προάστια
LIFO NEWSROOM
 Κίνδυνος για 14 εκατ. θανάτους τα επόμενα 5 χρόνια λόγω των περικοπών του Τραμπ στη διεθνή βοήθεια

Διεθνή / Κίνδυνος για 14 εκατ. θανάτους τα επόμενα 5 χρόνια λόγω των περικοπών του Τραμπ στη διεθνή βοήθεια

Οι περικοπές στη χρηματοδότηση «διακινδυνεύουν να σταματήσουν απότομα – και ακόμη και να αναστρέψουν – δύο δεκαετίες προόδου στην υγεία των ευάλωτων πληθυσμών»
LIFO NEWSROOM
Ο Μασκ απειλεί με «εκδίωξη» όσους ψηφίσουν το «μεγάλο, όμορφο νομοσχεδίο» του Τραμπ

Διεθνή / Ο Μασκ απειλεί με ίδρυση κόμματος και «εκδίωξη» όσων ψηφίσουν το «μεγάλο, όμορφο νομοσχεδίο» του Τραμπ

Ο CEO της Tesla δηλώνει πως θα «ρίξει» όσους στηρίξουν το νομοσχέδιο που, σύμφωνα με εκτιμήσεις, αυξάνει το δημόσιο έλλειμμα κατά 3,3 τρισ. δολάρια - Επικαλείται προδοσία και απειλεί με ίδρυση «Κόμματος Αμερικής»
LIFO NEWSROOM
Τουρκία: Μετά τον Ιμάμογλου συνελήφθη με την κατηγορία της διαφθοράς και ο τέως δήμαρχος Σμύρνης

Διεθνή / Τουρκία: Μετά τον Ιμάμογλου συνελήφθη με την κατηγορία της διαφθοράς και ο τέως δήμαρχος Σμύρνης

Ο Τούντς Σογέρ, που διατέλεσε δήμαρχος της Σμύρνης επί πέντε χρόνια μέχρι τις δημοτικές εκλογές του 2024, ανήκει στο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως και ο Εκρέμ Ιμάμογλου
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ θα εγκαινιάσει το «Αλκατράζ με αλιγάτορες» - Νέο κέντρο κράτησης μεταναστών στη Φλόριντα

Διεθνή / Ο Τραμπ θα εγκαινιάσει το «Αλκατράζ με αλιγάτορες» - Νέο κέντρο κράτησης μεταναστών στη Φλόριντα

Αν κανείς αποπειραθεί να αποδράσει «δεν θα τον περιμένουν και πολλά», μόνο «αλιγάτορες και πύθωνες», δήλωσε ο πολιτειακός γενικός εισαγγελέας - Η λειτουργία του αναμένεται να κοστίζει γύρω στα 450 εκατομμύρια δολάρια τον χρόνο
LIFO NEWSROOM