Όταν μία γυναίκα στη Μασαχουσέτη έμαθε ότι ούτε η ίδια ούτε η σύντροφός της μπορούσαν να κυοφορήσουν, στράφηκε στο Facebook για βοήθεια. Βρήκε ανταπόκριση, το παιδί γεννήθηκε, αλλά τώρα είναι σε εξέλιξη ένας «πόλεμος» για την κηδεμονία του. 

 

«Ποιος θέλει να κάνει ένα παιδί για εμένα και την αρραβωνιαστικιά μου», ήταν η ανάρτηση που έκανε στις αρχές του 2017, σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα. Σύντομα, έλαβε ένα ιδιωτικό μήνυμα. «Αν εσύ και η αρραβωνιαστικιά σου σοβαρολογείτε για το μωρό, τότε θα το κάνω», της έγραψε κάποια που είπε ότι ήταν παιδική φίλη της συντρόφου της. 

 

Η γυναίκα αυτή προσφέρθηκε να συλλάβει ένα μωρό με τον σύντροφό της και να δώσει στις δύο γυναίκες την κηδεμονία, προκειμένου το μεγαλώσουν ως δικό τους. Οι δύο γυναίκες δεν θα χρειαζόταν να την πληρώσουν ή να καλύψουν τα ιατρικά έξοδα, ανέφερε. «Καταλαβαίνω ότι κάποιοι λένε ότι δεν θα το έκαναν ή ότι θα ήταν άκαρδο να δώσεις ένα μωρό. Αλλά δεν έτσι, θα είναι βοήθεια», συνέχισε. 

 

Χωρίς να συναντηθούν από κοντά και δίχως να εμπλέξουν δικηγόρους οι γυναίκες- που δεν κατονομάζονται στα δικαστικά έγγραφα- συμφώνησαν σε μία «ανεπίσημη παρένθετη μητρότητα», πάντα μέσω Messenger. Όμως, οι σχέσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές χάλασαν λίγο καιρό μετά τη γέννηση του παιδιού, τον Δεκέμβριο του 2017, όταν οι βιολογικοί γονείς αποφάσισαν ότι ήθελαν πίσω το μωρό. 

 

Ακολούθησε μια σκληρή μάχη για την κηδεμονία, που παραμένει σε εξέλιξη εδώ και τρία χρόνια. Στις 22 Ιουλίου- στην πιο πρόσφατη εξέλιξη στην υπόθεση- εφετείο αποφάσισε υπέρ της γυναίκας στη Μασαχουσέτη, καθώς δικαστής έκρινε ότι οι βιολογικοί γονείς δεν είναι κατάλληλοι να φροντίσουν το παιδί. 

 

Το χρονικό της υπόθεσης 

 

Αρχικά, η σχέση ανάμεσα στους βιολογικούς γονείς και τη γυναίκα από τη Μασαχουσέτη ήταν φιλική, όπως καταγράφεται σε μηνύματα που αντάλλασσαν στο Facebook, τα οποία περιλαμβάνονται στα δικαστικά έγγραφα. 

 

«Ξέρω ότι θα είστε εκπληκτικοί γονείς», έγραφε μεταξύ άλλων η βιολογική μητέρα. Συμφώνησε να είναι παρούσες στον τοκετό οι δύο γυναίκες, όπως και να μιλήσουν στο παιδί για τη βιολογική του μητέρα όταν θα μεγάλωνε. «Ειλικρινά, κάνω ένα παιδί για εσάς. Έχω ένα αγόρι και ένα κορίτσι, οπότε είμαι εντάξει», ανέφερε μεταξύ άλλων. 

 

Τέσσερις εβδομάδες μετά το αρχικό μήνυμα, τους έστειλε τη φωτογραφία με ένα θετικό τεστ εγκυμοσύνης. Η μεταξύ τους επικοινωνία συνέχισε με μηνύματα στο Facebook σε όλη τη διάρκεια της κύησης. Δεν είναι ξεκάθαρο αν συναντήθηκαν πριν από τη γέννηση του παιδιού, στις 13 Δεκεμβρίου 2017. 

 

Φεύγοντας από το νοσοκομείο, οι βιολογικοί γονείς παρέδωσαν το νεογέννητο αγόρι στη γυναίκα από τη Μασαχουσέτη. Κίνηση που έγινε αντιληπτή στο νοσοκομείο, το οποίο έκανε αναφορά για αμέλεια ανηλίκου, με συνέπεια να ακολουθήσει έρευνα. Έπειτα από επισκέψεις στις δύο οικογένειες, η αρμόδια υπηρεσία κατέληξε ότι δεν υπήρχε ανησυχία για κανένα από τα δύο νοικοκυριά. 

 

Στις 14 Δεκεμβρίου, το ζευγάρι κατέθεσε αίτηση για να γίνουν οι νόμιμοι κηδεμόνες του παιδιού και οι βιολογικοί γονείς έδωσαν τη συγκατάθεσή τους υπογράφοντας τα σχετικά έγγραφα. Αυτός ήταν ο μόνος τρόπος, καθώς η νομοθεσία στη Μασαχουσέτη προβλέπει ότι θα έπρεπε να φροντίζουν το παιδί για τουλάχιστον έξι μήνες πριν καταθέσουν αίτηση για υιοθεσία. 

 

Όμως, ένα μήνα αφότου υποδέχθηκαν το παιδί, η γυναίκα από τη Μασαχουσέτη χώρισε με την αρραβωνιαστικιά της και άρχισε να αντιμετωπίζει κατάθλιψη και άγχος, σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα. Αν και γνώριζαν αυτά τα γεγονότα, οι βιολογικοί γονείς εμφανίστηκαν ενώπιον δικαστή και παραχώρησαν την κηδεμονία. 

 

Τους μήνες που ακολούθησαν οι βιολογικοί γονείς δεν έκαναν καμία προσπάθεια να επισκεφθούν το παιδί, ούτε θέλησαν να μάθουν για την κατάστασή του, σύμφωνα με τη δικηγόρο της γυναίκας από τη Μασαχουσέτη. 

 

Η αρχή της κόντρας

 

Λίγους μήνες μετά τη γέννηση, η βιολογική μητέρα παρατήρησε ότι το νοσοκομείο είχε εντάξει το μωρό στην ασφάλεια υγείας της, με συνέπεια να βγει εκτός κάλυψης το μεγαλύτερο παιδί της. Αν και επρόκειτο για ένα λάθος, αυτό προκάλεσε μία ξαφνική αλλαγή της στάσης της απέναντι στη γυναίκα από τη Μασαχουσέτη. 

 

Της έστειλε μήνυμα στο Facebook να «υιοθετήσει το παιδί αμέσως» ή «να το δώσει πίσω», σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα. Όμως, εκείνη δεν μπορούσε να το υιοθετήσει, γιατί δεν είχαν περάσει ακόμη οι απαιτούμενοι έξι μήνες. 

 

Όταν το μωρό ήταν περίπου 4,5 μηνών, η βιολογική μητέρα έκανε αίτηση για τον τερματισμό της κηδεμονίας. Ένα μήνα αργότερα ο βιολογικός πατέρας προχώρησε στην ίδια κίνηση. Αμφότεροι ήθελαν την επιμέλεια του παιδιού. Υποστήριξαν ότι η άλλη γυναίκα δεν ήταν κατάλληλη για τη φροντίδα του παιδιού και την κατηγόρησαν ότι έκανε αμφισβητούμενες γονεϊκές επιλογές, όπως ότι άφησε το παιδί σε συγκάτοικο για να πάει σε συναυλία, εκτός πολιτείας. 

 

Τον Ιούλιο του 2018, όταν το παιδί έγινε 8 μηνών, η γυναίκα από τη Μασαχουσέτη κατέθεσε αίτηση για υιοθεσία, ενώ εκκρεμούσε η αίτηση για άρση κηδεμονίας. Όσο καθυστερούσαν οι δικαστικές διαδικασίες, οι βιολογικοί γονείς άρχισαν να εκνευρίζονται. 

 

Η βιολογική μητέρα επιτέθηκε στο Facebook στην άλλη γυναίκα, γράφοντας μεταξύ άλλων ότι το μωρό «ανήκει στην πραγματική οικογένειά του». Τον Αύγουστο το 2018 κάποιος πέταξε ένα τούβλο στο παράθυρο της γυναίκας από τη Μασαχουσέτη, με σημείωμα που έγραφε «Είναι δικός μου». Δικαστής κατέληξε στο «εύλογο συμπέρασμα» ότι το είχε πετάξει ο βιολογικός πατέρας. 

 

Τελικά τον Μάιο του 2019 δικαστήριο συνδύασε τις δύο υποθέσεις- την πρόθεση υιοθεσίας και την αίτηση για άρση της κηδεμονίας που είχε παραχωρηθεί. Ο δικαστής αποφάσισε υπέρ της γυναίκας που ήθελε να υιοθετήσει το παιδί, σημειώνοντας ότι είναι η μόνη μητέρα που είχε γνωρίσει το παιδί και ότι οι βιολογικοί γονείς του δεν είναι κατάλληλοι να το φροντίσουν. Την άποψη αυτή εξέφρασε και εφετείο στις 22 Ιουλίου, η μητέρα έχει προσφύγει στο ανώτατο δικαστήριο της Μασαχουσέτης. 

 

Μπερδεμένοι οι δικαστές 

 

Η υπόθεση, γνωστή ως «Guardianship of Keanu» (η κηδεμονία του Κιάνου), έχει μπερδέψει τους δικαστές, που έχουν επιπλήξει και τις δύο πλευρές για τον αντισυμβατικό μεταξύ τους διακανονισμό για τη σύλληψη του παιδιού. 

 

«Είναι τραγικό, φριχτό», είπε ένας από τους δικαστές τον περασμένο Φεβρουάριο. «Δεν έχω λόγια για αυτή την υπόθεση. Όμως, πρέπει να επιλυθεί για το καλό του παιδιού με έναν κατάλληλο τρόπο», συμπλήρωσε. 

 

Νομικοί λένε ότι αν και απέχει πολύ από μία κλασική υπόθεση παρένθετης μητρότητας- καθώς δεν πρόκειται για υποβοηθούμενη αναπαραγωγή- η ιστορία αυτή αναδεικνύει την έλλειψη νόμων στη Μασαχουσέτη για αυτό το θέμα. Γεγονός που, προειδοποιούν, θέτει σε κίνδυνο παιδιά. 

 

Επί δύο δεκαετίες δικαστές στη Μασαχουσέτη ζητούν έναν νόμο που θα δίνει τον ορισμό της παρένθετης μητρότητας και θα περιγράφει πώς θα επιλύονται διαφορές για το ποιοι θεωρούνται νομικά οι γονείς του παιδιού, επισημαίνει η Πόλι Κρόζιερ δικηγόρος της μη κυβερνητικής οργάνωσης GLBTQ Legal Advocates and Defenders. 

 

Σε άλλες 20 πολιτείες των ΗΠΑ δεν υπάρχουν νόμοι για την παρένθετη μητρότητα, σύμφωνα με την Κόρτνεϊ Γκόσλιν, καθηγήτρια νομικής στο University of California. Τώρα, γίνεται μια καμπάνια για να αλλάξει αυτό, παράλληλα με την προσπάθεια να διασφαλιστεί η ουδετερότητα του νόμου σε ό,τι αφορά στο φύλο, δεδομένης της αύξησης των ομόφυλων ζευγαριών που ακολουθούν αυτή την οδό προκειμένου να δημιουργήσουν μια οικογένεια. 

 

Με πληροφορίες από Washington Post