Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Έκθεση κατακεραυνώνει την Ελλάδα- Τι λέει για αστυνομική βία κι ελευθερία του Τύπου

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ελλάδα - Αναφορές αστυνομική βία, ελευθερία του Τύπου και παρακολουθήσεις Facebook Twitter
Φωτ.: SOOC
0

Εκτενή έκθεση για την κατάσταση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Ελλάδα το 2022 εξέδωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ με αναφορές, μεταξύ άλλων, σε περιστατικά αστυνομικής βίας, τη διαχείριση του μεταναστευτικού και την κατάσταση της ελευθερίας του Τύπου. 

Η έκθεση του αμερικανικού υπουργείο Εξωτερικών έχει χωριστεί σε κεφάλαια με θεματολογίες που περιλαμβάνουν τον σεβασμό στην ακεραιότητα του ατόμου, τον σεβασμό των ελευθεριών, τις διακρίσεις, τα δικαιώματα των εργαζομένων, αλλά και αρκετές υποενότητες όπως η ελευθερία της έκφρασης, οι συνθήκες κράτησης, η αστυνομική αυθαιρεσία και η έμφυλη βία.

«Σημαντικά ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων περιλάμβαναν αξιόπιστες αναφορές για: περιορισμούς στην ελευθερία της έκφρασης και στα μέσα ενημέρωσης, αναγκαστικές επιστροφές και φερόμενη βία από τις κυβερνητικές αρχές προς τους μετανάστες και τους αιτούντες άσυλο, ανεπαρκής διερεύνηση και απόδοση ευθυνών για τη βία με βάση το φύλο, συμπεριλαμβανομένης της ενδοοικογενειακής ή συντροφικής βίας, εγκλήματα που αφορούν τη βία με στόχο μέλη εθνικών/φυλετικών/εθνοτικών μειονοτικών ομάδων- και εγκλήματα που αφορούν τη βία ή τις απειλές βίας κατά ΛΟΑΤΚΙ ατόμων», τονίζεται στην εισαγωγή της έκθεσης.

Αστυνομική βία και φυλακές

Στην έκθεση τονίζεται ότι υπήρξαν καταγγελίες για περιστατικά κακομεταχείρισης και κακοποίησης από την αστυνομία, μεταξύ άλλων, εναντίον μελών φυλετικών και εθνοτικών μειονοτικών ομάδων, μεταναστών χωρίς χαρτιά, αιτούντων άσυλο, διαδηλωτών και Ρομά. Ειδική αναφορά γίνεται και στο θάνατο του 16χρονου Ρομά Κώστα Φραγκούλη από αστυνομικά πυρά τον Δεκέμβριο του 2022.

Παράλληλα, η έκθεση μιλά για την κατάσταση στις ελληνικές φυλακές: «Στις 2 Σεπτεμβρίου, η Επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης για την πρόληψη των βασανιστηρίων και της απάνθρωπης ή ταπεινωτικής μεταχείρισης ή τιμωρίας (CPT) δημοσίευσε έκθεση σχετικά με την επίσκεψή της στη χώρα τον Νοέμβριο του 2021.  Η έκθεση υπογράμμισε την πιθανή απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση κρατουμένων που ζουν σε "εντελώς ακατάλληλες συνθήκες"».

Μεταναστευτικό-προσφυγικό

«Υπήρξαν αναφορές και καταγγελίες από μη κυβερνητικές οργανώσεις και διεθνείς οργανισμούς σχετικά με τις αποτυχίες της κυβέρνησης να διερευνήσει αποτελεσματικά τους ισχυρισμούς για καταχρηστικές ενέργειες, αστυνομικές πρακτικές και αναγκαστικές επιστροφές αιτούντων άσυλο» σημειώνεται, μεταξύ άλλων. 

Ελευθερία του Τύπου

Γίνεται εκτενής αναφορά σε έκθεση της Κομισιόν που εξέφρασε ανησυχίες σχετικά με την αδιαφανή κατανομή της κρατικής διαφήμισης στα μέσα ενημέρωσης, καθώς και για την πιθανή πολιτική επιρροή κατά τον διορισμό μελών του διοικητικού συμβουλίου των δημόσιων μέσων ενημέρωσης.  

«Στις 21 Σεπτεμβρίου, η ΜΚΟ Govwatch ανέφερε παρόμοια ευρήματα, υπογραμμίζοντας τους περιορισμούς στην ελευθερία της έκφρασης που προκύπτουν από τον νέο νόμο για τις "ψευδείς ειδήσεις" και την έλλειψη διαφάνειας στη χρηματοδότηση των μέσων ενημέρωσης», σημειώνεται. 

«Η κυβέρνηση δεν λογόκρινε τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, αν και υπάρχουν αναφορές ότι άσκησε πιέσεις στα μέσα μαζικής ενημέρωσης για να αποφύγουν δυσμενείς ειδήσεις για την κυβέρνηση. Πολλές ΜΚΟ παραπονέθηκαν ότι οι δυσμενείς ειδήσεις για την κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένων των ισχυρισμών για σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δεν αναφέρονται από πολλά μέσα ενημέρωσης, εμποδίζοντας την πρόσβαση του κοινού στην πληροφόρηση και την τεκμηριωμένη συμμετοχή του στη δημοκρατική διαδικασία».

Παρακολουθήσεις

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κάνει εκτενή αναφορά και στην υπόθεση των παρακολουθήσεων σημειώνοντας ότι «το Σύνταγμα και ο νόμος απαγορεύουν τέτοιες ενέργειες, αλλά υπήρξαν αναφορές περιπτώσεων στις οποίες η κυβέρνηση δεν σεβάστηκε αυτές τις απαγορεύσεις».

«Αρκετές αναφορές στα μέσα ενημέρωσης υποστήριξαν ότι η κυβέρνηση χρησιμοποίησε παράνομα λογισμικά για την παρακολούθηση των επικοινωνιών ανώτερων κυβερνητικών αξιωματούχων και δημοσιογράφων», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι γίνεται ονομαστική αναφορά στις περιπτώσεις του Νίκου Ανδρουλάκη, του Θανάση Κουκάκη και του Τάσου Τέλογλου.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Κέιτ Μίντλετον έκανε photoshop και σε άλλη φωτογραφία με τα παιδιά της και τη βασίλισσα Ελισάβετ, λένε από το Getty

Διεθνή / Η Κέιτ Μίντλετον έκανε photoshop και σε άλλη φωτογραφία με τα παιδιά της και τη βασίλισσα Ελισάβετ, λένε από το Getty

Μία φωτογραφία της βασίλισσας Ελισάβετ με τα εγγόνια της, που είχε τραβήξει η Κέιτ Μίντλετον, έχει υποστεί επεξεργασία, σύμφωνα με διεθνή πρακτορεία
NEWSROOM
Κέιτ Μίντλετον: Η πιο περιζήτητη γυναίκα στον κόσμο εμφανίστηκε για να δώσει τέλος στις θεωρίες συνωμοσίας

Διεθνή / Κέιτ Μίντλετον: Η πιο πολυσυζητημένη γυναίκα των ημερών εμφανίστηκε για να δώσει τέλος στις θεωρίες συνωμοσίας

Ειδικός στη γλώσσα του σώματος εξηγεί τα μηνύματα που ήθελε να περάσει στο κοινό η πριγκίπισσα της Ουαλίας - Σιγή ασυρμάτου από το παλάτι για τη δημόσια εμφάνιση της μέλλουσας βασίλισσας
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ