Σρι Λάνκα: Βυθίζεται το φορτηγό πλοίο που φλεγόταν επί 12 ημέρες - Φόβοι για οικολογική καταστροφή

Fears of environmental disaster as oil-laden ship sinks off Sri Lanka Facebook Twitter
Μισοβυθισμένο το φορτηγό πλοίο που μετέφερε χημικά και καιγόταν επί δώδεκα ημέρες, ανοιχτά της Σρι Λάνκα - Πηγή φωτογραφίας: Sri Lanka Air Force/Twitter
0

Το φορτηγό πλοίο γεμάτο χημικά που φλεγόταν ανοιχτά των ακτών της Σρι Λάνκα επί 12 ημέρες βυθίζεται, προκαλώντας φόβους για επαπειλούμενη περιβαλλοντική καταστροφή

Το σημαίας Σιγκαπούρης X-Press Pearl καιγόταν επί σχεδόν δύο εβδομάδες, παρά τις ασταμάτητες προσπάθειες του Ναυτικού Σρι Λάνκα και Ινδίας για κατάσβεση της φωτιάς και αποτροπή της βύθισής του. 

Ωστόσο, την επιχείρηση δυσχέραιναν εξαιρετικά η τρικυμία και οι ισχυροί άνεμοι που έπνεαν στην περιοχή, λίγο έξω από το λιμάνι του Κολόμπο. 

«Το πλοίο βυθίζεται. Οι ομάδες που επιχειρούν στο σημείο προσπαθούν να ρυμουλκήσουν το πλοίο σε βαθιά νερά προτού βυθιστεί ώστε να ελαχιστοποιήσουν τη θαλάσσια μόλυνση, ωστόσο το πρύμνιο τμήμα έχει βυθιστεί» τόνισε ο εκπρόσωπος του κεϋλανικού Ναυτικού Ιντίκα Σίλβα. 

Το πλοίο μετέφερε 1.486 κοντέινερ, περιλαμβανομένων και 350 τόνων πετρελαίου και 25 τόνων νιτρικού οξέος και άλλων χημικών,  που είχαν φορτωθεί στο λιμάνι της Χαζίρα στην Ινδία στις 15 Μαϊου. Το Ναυτικό της Σρι Λάνκα θεωρεί πως η φωτιά προκλήθηκε από αυτά τα χημικά. 

Η βύθιση του πλοίου συνιστά το «χειρότερο περιβαλλοντικό σενάριο» σημείωσε η περιβαλλοντολόγος δρ Ajantha Perera. 


«Με όλα αυτά τα επικίνδυνα προϊόντα, το νιτρικό οξύ και όλα τα υπόλοιπα, καθώς και το πετρέλαιο του πλοίου, αν βυθιστεί θα καταστρέψει ολόκληρο τον βυθό της θάλασσας» είπε η ίδια. 

Εδώ και ημέρες εξάλλου κοντέινερ, καύσιμα και χημικά κατέληγαν σε θάλασσα και ακτές, πυκνός μαύρος καπνός ήταν ορατός από χιλιόμετρα πάνω από το πλοίο ενώ τόνοι πλαστικών σφαιριδίων που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή πλαστικών τσαντών ξεβράζονταν κατά μήκος της ακτογραμμής. 

Με πληροφορίες από BBC

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ