Σβόμποντα: Ή τώρα ή ποτέ για το Κυπριακό

Σβόμποντα: Ή τώρα ή ποτέ για το Κυπριακό Facebook Twitter
0

Ο Χάνες Σβόμποντα, πρόεδρος της ομάδας των Σοσιαλιστών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σε συνέντευξή του που παραχώρησε στην τουρκοκυπριακή εφημερίδα Κίπρις, μίλησε για τελευταία ευκαιρία επίλυσης του Κυπριακού.

"Ή τώρα ή ποτέ" είπε χαρακτηριστικά και κάλεσε τις δύο πλευρές να εκμεταλλευτούν το παράθυρο ευκαιρίας που έχει ανοίξει μετά το κοινό ανακοινωθέν της 11η Φεβρουαρίου. Ζήτησε από τους δύο ηγέτες και ιδιαίτερα από τον Νίκο Αναστασιάδη να μεταφέρουν αυτό το μήνυμα στην κοινωνία.

«Θεωρώ ότι είναι πολύ- πολύ σημαντικό να μην χάσουμε το ανοικτό παράθυρο αυτής της ευκαιρίας» ανέφερε. Δεν ξέρει, είπε, πόσο θα συνεχίσει να υπάρχει αυτή η ευκαιρία και ανέφερε ότι οι άνθρωποι στο νησί έχουν αρχίσει να συνηθίζουν τον διαχωρισμό και η δημογραφία του νησιού αλλάζει κάθε μέρα. Χρειάζεται άμεσα μια λύση και δεν είναι σημαντικό εάν αυτή έρθει το 2014 ή το 2015.

Σε πρώτη φάση τάχθηκε υπέρ της εφαρμογής μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης. «Αυτό μπορεί να αρχίσει με την επιστροφή των Βαρωσίων, το απευθείας εμπόριο, τις απευθείας πτήσεις».

Ως προς την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, ο κ. Σβόμποντα είπε ότι η χώρα βρίσκεται πιο μακριά σε σχέση με την υποψηφιότητά της όσο πριν δύο χρόνια, λέγοντας ότι ο κ. Ερντογάν κυβερνά την Τουρκία «με έναν εθνικιστικό και αυταρχικό τρόπο» και πως η ΕΕ έχει αρκετούς λόγους για να «παγώσει» τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, κάτι με το οποίο ο ίδιος είναι εναντίον.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Τουρκία ανακοίνωσε τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό της – Αντέδρασε το ΥΠΕΞ

Διεθνή / Η Τουρκία ανακοίνωσε τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό της – Αντέδρασε το ΥΠΕΞ

Η Τουρκία με την κόκκινη γραμμή στον χάρτη τέμνει το Αιγαίο στη μέση διεκδικώντας αντίστοιχη υφαλοκρηπίδα, ενώ αγνοεί το Δίκαιο της Θάλασσας και τα κυριαρχικά δικαιώματα των ελληνικών νησιών.
LIFO NEWSROOM
Σε κρίσιμο σημείο η συμμαχία AUKUS: Οι ΗΠΑ κάνουν πίσω για τα πυρηνοκίνητα υποβρύχια προς Αυστραλία

Διεθνή / Σε κρίσιμο σημείο η συμμαχία AUKUS: Οι ΗΠΑ κάνουν πίσω για τα πυρηνοκίνητα υποβρύχια προς Αυστραλία

Η συμφωνία AUKUS για μεταφορά πυρηνοκίνητων υποβρυχίων από ΗΠΑ προς Αυστραλία επανεξετάζεται από το Πεντάγωνο, με πολιτικές και στρατιωτικές εντάσεις να φουντώνουν
LIFO NEWSROOM
Ακυρώθηκαν οι πτήσεις προς Ισραήλ και Ιράν: Τι δικαιώματα έχουν οι επιβάτες -Τι καλύπτει η ταξιδιωτική ασφάλιση

Διεθνή / Ακυρώθηκαν οι πτήσεις προς Ισραήλ και Ιράν: Τι δικαιώματα έχουν οι επιβάτες -Τι καλύπτει η ταξιδιωτική ασφάλιση

Εκατοντάδες πτήσεις ματαιώθηκαν ή ανακατευθύνθηκαν μετά τις επιθέσεις μεταξύ Ισραήλ και Ιράν – Ποια είναι τα δικαιώματα αποζημίωσης, τι προβλέπεται για την ασφαλιστική κάλυψη και πώς οργανώνονται οι πτήσεις επαναπατρισμού
LIFO NEWSROOM
Γαλλία: Σε 4ετή φυλάκιση με αναστολή καταδικάσθηκε ο πρώην πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν

Διεθνή / Γαλλία: Σε 4ετή φυλάκιση με αναστολή καταδικάσθηκε ο πρώην πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν

Περίπου 8 χρόνια μετά τις αποκαλύψεις για την εικονική απασχόληση της συζύγου του που οδήγησαν στην καταδίκη του για υπεξαίρεση δημόσιου χρήματος - Το πρόστιμο που πρέπει να πληρώσει
LIFO NEWSROOM