Ρωσία και Τουρκία συζητούν για να φτιάξουν τουρκικό μαχητικό πέμπτης γενιάς

Ρωσία και Τουρκία συζητούν για να φτιάξουν τουρκικό μαχητικό πέμπτης γενιάς Facebook Twitter
Μοντέλο του Sukhoi Su-75, ανταγωνιστή του αμερικανικού F-35, στο Dubai Air Show. AP Photo/Jon Gambrell
0

Ρωσία και Τουρκία διεξάγουν συνομιλίες για ενδεχόμενη «παροχή ρωσικής βοήθειας» στη δημιουργία του τουρκικού πολεμικού αεροσκάφους πέμπτης γενιάς.

«Η Ρωσία έχει επανειλημμένως εκφράσει την ετοιμότητά της να παράσχει συνδρομή στην Τουρκική Δημοκρατία (σ.σ. για την κατασκευή του μαχητικού), προς το παρόν βρισκόμαστε στο στάδιο των συνομιλιών για το πρόγραμμα αυτό», δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων ΡΙΑ-Νόβοστι ο Ντμίτρι Σουγκάεφ, διευθυντής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Στρατιωτικής-Τεχνικής Συνεργασίας της Ρωσίας.

Αναφερόμενος στη ρωσοτουρκική στρατιωτική συνεργασία ο γενικός διευθυντής της κρατικής ρωσικής εταιρείας εξοπλισμών «Rosoboronexport» Aλεξάντρ Μιχέεφ δήλωσε ότι ναι μεν δεν υπεγράφη μέχρι στιγμής το δεύτερο συμβόλαιο για την αγορά από την Τουρκία και νέων συστοιχιών του αντιαεροπορικού συστήματος S-400, όμως η στρατιωτική συνεργασία των δύο πλευρών αναπτύσσεται και μάλιστα γίνονται συζητήσεις με την τουρκική πλευρά για ενδεχόμενες συμπαραγωγές σε επίπεδο αμυντικών βιομηχανιών.

«Είμαστε έτοιμοι να υλοποιήσουμε ένα ευρύ φάσμα σχέσεων, τόσο προς το συμφέρον των αντιαεροπορικών συστημάτων της χώρας, όσο και άλλων κλάδων των ενόπλων δυνάμεων», σημείωσε ο Ρώσος αξιωματούχος, τονίζοντας ότι η εταιρεία του εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις έναντι του πρώτου συμβολαίου για τα συστήματα αεράμυνας S-400 Triumph, «χωρίς ενστάσεις από τουρκικής πλευράς και με πρόωρη υλοποίηση των προθεσμιών του συμβολαίου», όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων ΡΙΑ-Νόβοστι.

Το πρακτορείο υπενθυμίζει ότι Ρωσία και Τουρκία υπέγραψαν το συμβόλαιο για τους S-400 αξίας 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2017 και η παράδοσή τους έγινε το καλοκαίρι-φθινόπωρο του 2019. Στα τέλη Αυγούστου 2021 ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε δηλώσει ότι δεν είχε αμφιβολία για την αγορά και νέων συστοιχιών S-400, ενώ ο A. Μιχέεφ είχε ανακοινώσει ότι η υπογραφή του νέου συμβολαίου θα γίνει εντός του 2021.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το ναυάγιο που άφησε πίσω της η μάχη του Νέλσον βρέθηκε στην Κοπεγχάγη

Διεθνή / Το ναυάγιο που άφησε πίσω της η μάχη του Νέλσον βρέθηκε στην Κοπεγχάγη

Στο σημείο έχουν ήδη βρεθεί κανόνια, παπούτσια, κομμάτια από στολές, διακριτικά, μπουκάλια και ανθρώπινα λείψανα, ενώ οι αρχαιολόγοι δουλεύουν με πίεση χρόνου, επειδή η περιοχή συνδέεται με το μεγάλο κατασκευαστικό project του Lynetteholm.
THE LIFO TEAM
ΙΣΠΑΝΙΑ ΠΕΔΡΟ ΣΑΝΤΣΕΘ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΑΝΕΡΓΙΑ

Διεθνή / Ρεκόρ απασχόλησης στην Ισπανία με τους ασφαλισμένους να φτάνουν τα 22 εκατομμύρια

Ο αριθμός των ασφαλισμένων έφτασε σε ιστορικό υψηλό τον Μάρτιο, χάρη στην Εβδομάδα του Πάσχα, αφού δημιουργήθηκαν περισσότερες από 211.000 θέσεις εργασίας και η ανεργία σημείωσε μικρή πτώση
THE LIFO TEAM
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΡΙΑ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΜΗΤΕΡΑ

Διεθνή / Savannah Guthrie: «Συνεχίζω να πιστεύω» - Το συγκινητικό μήνυμα της παρουσιάστριας ενώ η μητέρα της αγνοείται

Η παρουσιάστρια αναφέρθηκε σε πρόσφατες στιγμές που την οδήγησαν να αμφισβητήσει την πίστη της, λίγες μέρες αφότου η αναζήτηση της εξαφανισμένης μητέρας της ξεπέρασε τους δύο μήνες
THE LIFO TEAM
ΜΠΑΡ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ ΚΙΝΗΤΟ ΗΠΑ

Διεθνή / «Ανθίζουν» τα μπαρ και τα εστιατόρια που απαγορεύουν τα κινητά - «Αποσύνδεση για πλήρη σύνδεση»

Στις ΗΠΑ αναδύεται μια νέα τάση: μπαρ και εστιατόρια χωρίς τηλέφωνα, όπου οι πελάτες καλούνται να αφήσουν τις συσκευές τους και να ζήσουν μια εμπειρία πλήρους αποσύνδεσης, επικεντρωμένοι στην παρέα, το φαγητό και τη στιγμή
THE LIFO TEAM