Προς κατεδάφιση το σπίτι που γεννήθηκε ο Αδόλφος Χίτλερ στην Αυστρία

Προς κατεδάφιση το σπίτι που γεννήθηκε ο Αδόλφος Χίτλερ στην Αυστρία Facebook Twitter
3

Τέλος στις πολυετείς συζητήσεις ως προς την τύχη του σπιτιού στο οποίο γεννήθηκε ο μεγαλύτερος εγκληματίας στην ιστορία της ανθρωπότητας, ο Αδόλφος Χίτλερ, φέρεται να δίνει ανακοίνωση του αυστριακού υπουργείου Εσωτερικών σήμερα το απόγευμα, σύμφωνα με την οποία για το σπίτι θα υπάρξει "αναδιαμόρφωση σε βάθος", ενώ ο ίδιος ο υπουργός Εσωτερικών, Βόλφγκανγκ Σομπότκα, δηλώνει πως συμμερίζεται την άποψη της ειδικής επιτροπής ότι θα πρέπει να αποφευχθεί μόνιμα η αξία αναγνώρισης όπως επίσης και η συμβολική δύναμη του κτιρίου.

Ο Σομπότκα είπε πως μια επιτροπή ειδικών αποφάσισε πως το σπίτι πρέπει να κατεδαφιστεί, σύμφωνα με όσα μεταδίδει η αυστριακή Die Presse. Στη θέση του θα ανεγερθεί ένα νέο κτίριο που θα χρησιμοποιηθεί για εκπαιδευτικούς ή φιλανθρωπικούς σκοπούς, προστίθεται στο δημοσίευμα. "Το σπίτι του Χίτλερ θα κατεδαφιστεί. Τα θεμέλια θα παραμείνουν αλλά θα ανεγερθεί ένα νέο κτίριο. Θα χρησιμοποιηθεί είτε από κάποια φιλανθρωπική οργάνωση είτε από τις τοπικές αρχές" δήλωσα στη Die Presse ο Σομπότκα.


Ανέφερε πως για το κτίριο -το οποίο βρίσκεται στη μικρή πόλη Μπραουνάου στο ομόσπονδο κρατίδιο της Ανω Αυστρίας - υπάρχουν σκέψεις για χρήση, μετά από μία νέα διαμόρφωσή του, για κοινωνικές ή άλλες διοικητικές υπηρεσίες, και σε κάθε περίπτωση δεν θα πρέπει να παραμείνει οποιαδήποτε διασύνδεσή του με το πρόσωπο του Χίτλερ, διότι διαφορετικά θα συνεχίζεται ο μύθος του σπιτιού όπου γεννήθηκε.


Ο υπουργός Εσωτερικών ανακοίνωσε πως αύριο θα αρχίσει η σχετική κοινοβουλευτική διαδικασία, με στόχο την ψήφιση του ομοσπονδιακού νόμου, στη βάση της απόφασης που είχε λάβει τον περασμένο Ιούλιο η κυβέρνηση συνασπισμού Σοσιαλδημοκρατών και συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, για την απαλλοτρίωση και την καταβολή αποζημίωσης στην ιδιοκτήτρια του κτιρίου το οποίο είναι χαρακτηρισμένο ως διατηρητέο.

Ο Ομοσπονδιακός Νόμος που θα ψηφιστεί από τη Βουλή και αναμένεται να τεθεί σε ισχύ πριν το τέλος του χρόνου, θα προβλέπει την μεταβίβαση στο επίσημο κράτος του δικαιώματος ιδιοκτησίας, μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων για την πώληση του σπιτιού από την ιδιοκτήτρια του, στην οποία θα καταβληθεί η αναλογούσα αποζημίωση. Με τον Νόμο δίνεται ένα τέλος στη δικαστική διαμάχη ανάμεσα στο κράτος και την ιδιοκτήτρια του κτιρίου, διαμάχη που είχε ξεκινήσει από το 2011, με το σπίτι να παραμένει από τότε κενό, ενώ κατά διαστήματα είχαν γίνει διάφορες προτάσεις ως προς τη μελλοντική χρήση του.

Προς κατεδάφιση το σπίτι που γεννήθηκε ο Αδόλφος Χίτλερ στην Αυστρία Facebook Twitter

Το κτίριο νοικιάζει από το 1972 το αυστριακό υπουργείο Εσωτερικών από την ιδιοκτήτριά του και μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2011 λειτουργούσε εκεί ένα Εργαστήρι για Ατομα με Ειδικές Ανάγκες. Το μηνιαίο μίσθωμα για τα συνολικά 800 τετραγωνικά μέτρα του διώροφου κτιρίου ανέρχεται σε 4.800 ευρώ που "μοιράζονται" σε αναλογία 60-40%, αντίστοιχα, το υπουργείο και ο δήμος της πόλης Μπραουνάου.


Με στόχο να αποφευχθεί η μετατροπή του σε ένα είδος "μνημείου και τόπου προσκύνησης" για ναζιστές και ακροδεξιούς, η αυστριακή κυβέρνηση συνασπισμού Σοσιαλδημοκρατών και συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος είχε εγκρίνει στα μέσα του περασμένου Ιουλίου το σχέδιο Νόμου για την απαλλοτρίωση.


Οπως είχε δηλώσει τότε ο Αυστριακός ομοσπονδιακός καγκελάριος και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών, Κρίστιαν Κερν, σχολιάζοντας πρόταση του υπουργού Εσωτερικών Βόλφγκανγκ Σομπότκα (του Λαϊκού Κόμματος), για "κατεδάφιση του κτιρίου ως την καθαρότερη λύση", προκύπτουν πρακτικά προβλήματα εξαιτίας του γεγονότος ότι το κτίριο (σ.σ. η πρόσοψή του) έχει κριθεί ως διατηρητέο. Αλλά και ο αντικαγκελάριος και αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος Ράινχολντ Μιτερλένερ, είχε επισημάνει τότε πως για το λόγο αυτό το κτίριο δεν μπορεί να κατεδαφιστεί και ο ίδιος θα πρότεινε να εξεταστεί μία χρήση του με παιδαγωγική αξία.


Ο επιστημονικός διευθυντής του Αρχείου Τεκμηρίωσης της Αυστριακής Αντίστασης, Γκέρχαρντ Μπάουμγκαρτνερ, θεωρεί πως ήδη γίνεται πολύς λόγος για το σπίτι, ενώ παρατηρείται, όπως προσθέτει, μία τάση πανευρωπαϊκά για επίσκεψη στην πόλη Μπραουνάου. Κατά την άποψή του, ακόμη και μία κατεδάφιση δεν θα ωφελούσε, καθώς οι οπαδοί του ναζισμού θα συνέχιζαν να συρρέουν και στο μέλλον, που δεν θα υπήρχε το σπίτι, για προσκύνημα σε μία "Πλατεία του Χίτλερ" ή σε ένα "Πάρκο του Χίτλερ". Ως εκ τούτου, σύμφωνα με τον ίδιο, το κτίριο θα πρέπει να "αποπολιτικοποιηθεί" πλήρως, για παράδειγμα με την μετατροπή του σε ένα "σούπερμαρκτ" ή σε έδρα της Πυροσβεστικής, "μπροστά από τα οποία σίγουρα κανείς δεν θα ήθελε να φωτογραφηθεί".

Στο σχετικά απλοϊκό και άσημο διώροφο κτίριο με τη διεύθυνση "Σάλτσμπουργκερ Φόρστατ 15" στο Μραουνάου, στο οποίο ζούσε από τα τέλη του 19ου αιώνα ο τελωνειακός υπάλληλος Αλοΐς Χίτλερ με τη σύζυγο του Κλάρα, γεννήθηκε -τρίτο από τα έξι παιδιά του ζεύγους- στις 20 Απριλίου του 1889 και παρέμεινε εκεί μέχρι την ηλικία των τριών ετών, ο μεγαλύτερος εγκληματίας στην ιστορία της ανθρωπότητας, με την πόλη στις όχθες του ποταμού Ινν να ζει μέχρι σήμερα στη μαύρη σκιά αυτής της "κληρονομιάς".


Στο πλαίσιο των προσπαθειών για να απαλλαγεί η πόλη από το στίγμα της "γενέτειρας του Χίτλερ", το δημοτικό συμβούλιο της, είχε αποφασίσει ομόφωνα πριν έξι χρόνια να ανακαλέσει τον τίτλο του "επίτιμου δημότη" που φέρεται να είχε δοθεί στον Χίτλερ το 1933.

3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αν πετύχει το πραξικόπημα με τη Λίσα Κουκ οι διορισμένοι του Τραμπ θα μπορούσαν ελέγχουν τη Fed για δεκαετίες

Διεθνή / Αν πετύχει το πραξικόπημα με τη Λίσα Κουκ οι διορισμένοι του Τραμπ θα μπορούσαν ελέγχουν τη Fed για δεκαετίες

Ο Ντόναλντ Τραμπ επιχειρεί να απομακρύνει μέλη της Fed και να τοποθετήσει πιστούς συνεργάτες - Τι σημαίνει η κίνηση αυτή για την ανεξαρτησία της Κεντρικής Τράπεζας και τα επιτόκια
LIFO NEWSROOM
Η βίλα των διαβόητων πάρτι «μπουνγκα μπουνγκα» του Μπερλουσκόνι βγαίνει προς πώληση

Διεθνή / Η βίλα των διαβόητων πάρτι «μπούνγκα μπούνγκα» του Σίλβιο Μπερλουσκόνι βγαίνει προς πώληση

Η αξία του ακινήτου εκτιμάται γύρω στα 500 εκατ. ευρώ και αν επιτευχθεί πώληση σε αυτή την τιμή, θα συγκαταλέγεται ανάμεσα στις ακριβότερες ιδιωτικές κατοικίες παγκοσμίως
LIFO NEWSROOM
Ζοχράν Μαμντάνι: Ο «αυτοαπασχολούμενος ράπερ» που διεκδικεί τη δημαρχία της Νέας Υόρκης

Διεθνή / Μαμντάνι ή «αυτοαπασχολούμενος ράπερ»: Η καλλιτεχνική ταυτότητα του μεγάλου φαβορί για τη δημαρχία στη Νέα Υόρκη

Ο πιθανός επόμενος δήμαρχος της Νέας Υόρκης που κάποτε ράπαρε για την κοινή του καταγωγή «με ένα τσαπάτι» - Η σχέση του με την Τέχνη και οι συνεργασίες του
LIFO NEWSROOM
Μητρότητα στο μέτωπο: Ουκρανές έγκυες που πολεμούν για τη χώρα και τα παιδιά τους

Διεθνή / Μητρότητα στο μέτωπο: Ουκρανές έγκυες που πολεμούν για τη χώρα και τα παιδιά τους

Στον πόλεμο στην Ουκρανία, γυναίκες στρατιώτες συνεχίζουν να υπηρετούν ακόμη και κατά την εγκυμοσύνη τους, αντιμετωπίζοντας κινδύνους, έλλειψη υποστήριξης και σεξισμό, για το μέλλον της χώρας και των παιδιών τους
LIFO NEWSROOM
Πρίγκιπας Τζορτζ: «Ο πιο φυσιολογικός 12χρονος μελλοντικός μονάρχης που είχαμε ποτέ» λένε βασιλικοί αναλυτές

Διεθνή / Πρίγκιπας Τζορτζ: «Ο πιο φυσιολογικός 12χρονος μελλοντικός μονάρχης που είχαμε ποτέ» λένε βασιλικοί αναλυτές

Ο πρίγκιπας Ουίλιαμ όπως όλα δείχνουν παίρνει τον ρόλο του ως πατέρας του μελλοντικού βασιλιά τόσο σοβαρά, όσο και τον ρόλο του ως μελλοντικός βασιλιάς
LIFO NEWSROOM
Ουκρανία: Νέοι άνδρες επιτρέπεται πλέον να φύγουν από τη χώρα – Τι αλλάζει

Διεθνή / Ουκρανία: Νέοι άνδρες επιτρέπεται πλέον να φύγουν από τη χώρα – Τι αλλάζει

Η κυβέρνηση Ζελένσκι χαλαρώνει τον κανόνα που απαγόρευε την έξοδο ανδρών από την Ουκρανία - Τι ισχύει για τους 18-22 ετών, οι ανησυχίες για τη μετανάστευση νέων και το παρασκήνιο πίσω από την απόφαση
LIFO NEWSROOM