Πολωνία: Συνελήφθησαν ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Μάριους Καμίνσκι και ένας εκ των στενών συνεργατών του

Πολωνία: Συνελήφθησαν ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Μάριους Καμίνσκι και ένας εκ των στενών συνεργατών του Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Συνελήφθη χτες στο προεδρικό μέγαρο της Πολωνίας ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Μάριους Καμίνσκι και ο  συνεργάτης του Μάτσεϊ Βόισικ, εκτελώντας δικαστική απόφαση να τους οδηγήσουν στη φυλακή, κλιμακώνοντας έτσι την αντιπαράθεση μεταξύ του προέδρου Αντρέι Ντούντα και της νέας κυβέρνησης υπό τον Ντόναλντ Τουσκ.

Ο πρωθυπουργός Τουσκ είχε κατηγορήσει νωρίτερα τον πρόεδρο Ντούντα για παρακώλυση της δικαιοσύνης, αφότου οι δύο βουλευτές του πολωνικού κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) εμφανίστηκαν στο προεδρικό μέγαρο.

Το απόγευμα της Δευτέρας, δικαστήριο εξέδωσε ένταλμα σύλληψης σε βάρος των δύο πολιτικών. Οι ίδιοι ισχυρίζονται ότι είναι αθώοι, επικαλούμενοι την απονομή χάριτος το 2015 από τον πρόεδρο Ντούντα, την οποία αμφισβήτησε το Ανώτατο Δικαστήριο.

Τον Δεκέμβριο, η πολωνική δικαιοσύνη καταδίκασε τον Μάριους Καμίνσκι και τον Μάτσεϊ Βόισικ σε φυλάκιση δύο ετών για υπέρβαση των αρμοδιοτήτων τους, σε μια υπόθεση που χρονολογείται από το 2007. Τότε επικεφαλής του γραφείου για την καταπολέμηση της διαφθοράς, ο Καμίνσκι είχε διατάξει έρευνα που κρίθηκε παράνομη εναντίον ενός μέλους του κυβερνώντος συνασπισμού. Είχε επίσης διατελέσει συντονιστής των μυστικών υπηρεσιών ενώ, στα μάτια των επικριτών του, ενσάρκωνε τις αυταρχικές τάσεις στους κόλπους του εθνικιστικού κόμματος PiS.

Το απόγευμα οι Καμίνσκι και Βόισικ εμφανίστηκαν στον προαύλιο χώρο του προεδρικού μεγάρου για μια σύντομη δήλωση προς τον Τύπο. «Δεν κρυβόμαστε, είμαστε εδώ με τον πρόεδρο. Γνωρίζουμε ότι δυνάμεις της αστυνομίας έχουν έρθει για να μας συλλάβουν», είπε ο Καμίνσκι στους δημοσιογράφους, συμπληρώνοντας: «Αν καταλήξουμε στη φυλακή, θα είμαστε πολιτικοί κρατούμενοι». Ο νέος υπουργός Εσωτερικών Μάρτσιν Κιερβίνσκι σχολίασε πως «όλοι είναι ίσοι ενώπιον του νόμου».

Το εθνικιστικό κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS), το οποίο κυβερνούσε την Πολωνία από το 2015 δεν εξασφάλισε στις εκλογές του Οκτωβρίου την κοινοβουλευτική πλειοψηφία και μια συμμαχία φιλοευρωπαϊκών κομμάτων υπό τον πρώην πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ανέλαβε την εξουσία, φιλοδοξώντας να βάλει τέλος στην πολυετή αντιπαράθεση μεταξύ Βαρσοβίας και Βρυξελλών.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ, Reuters

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΠΑ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ

Διεθνή / ΗΠΑ: Πρωτοφανείς πλημμύρες στην Ουάσινγκτον - Έως και 100.000 άνθρωποι ενδέχεται να εκκενώσουν τα σπίτια τους

Μετά από δύο ημέρες έντονων φαινομένων, η αμερικάνικη ΕΜΥ προειδοποιεί για 10 έως 20 εκατοστά βροχής - Ανησυχητική η κατάσταση στην Ουάσινγκτον των ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM
Τζέφρι Έπσταϊν: Στη δημοσιότητα έγγραφα ομοσπονδιακής έρευνας του 2019

Διεθνή / Τζέφρι Έπσταϊν: Στη δημοσιότητα έγγραφα ομοσπονδιακής έρευνας του 2019

Την προηγούμενη Παρασκευή, δικαστής στη Φλόριντα ενέκρινε ένα διαφορετικό αίτημα για την αποσφράγιση των πρακτικών του σώματος ενόρκων από μια άλλη έρευνα για τον Έπσταϊν, που χρονολογείται από το 2005 και το 2007
LIFO NEWSROOM
Ληστεία στο Λούβρο: Οι δράστες διέφυγαν από το μουσείο μισό λεπτό πριν φτάσουν οι Αρχές

Διεθνή / Ληστεία στο Λούβρο: Οι δράστες διέφυγαν από το μουσείο 30 δευτερόλεπτα πριν φτάσουν οι Αρχές

Η έρευνα του Υπουργείου Πολιτισμού της Γαλλίας εντόπισε σοβαρά κενά ασφαλείας, όπως χαλασμένες και σπασμένες κάμερες και έλλειψη συντονισμού στο διασημότερο μουσείο του κόσμου
LIFO NEWSROOM
Το γράμμα της Μέγκαν Μαρκλ στον πατέρα της μετά τον ακρωτηριασμό του ποδιού του

Διεθνή / Το γράμμα της Μέγκαν Μαρκλ στον πατέρα της μετά τον ακρωτηριασμό του ποδιού του

Ο Τόμας Μαρκλ εξακολουθεί να νοσηλεύεται σε νοσοκομείο στις Φιλιππίνες - Εξέφρασε την επιθυμία να συμφιλιωθεί με την κόρη του αλλά και να γνωρίσει τα εγγόνια του πριν φύγει από τη ζωή
LIFO NEWSROOM