Πολιτικό χάος στην Αλβανία λόγω κάνναβης

Πολιτικό χάος στην Αλβανία λόγω κάνναβης Facebook Twitter
0

Εδώ και δύο μήνες, στο κέντρο των Τιράνων, το αντιπολιτευτικό Δημοκρατικό Κόμμα (PD) έχει στήσει πρόχειρο καταυλισμό απέναντι από την έδρα του σοσιαλιστή πρωθυπουργού Έντι Ράμα ζητώντας την παραίτησή του και τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας, η οποία να δρομολογήσει άμεσα δίκαιες και ελεύθερες εκλογές.

Επειδή όμως οι κινητοποιήσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν έχουν τα επιθυμητά αποτέλεσμα, το PD προτίθεται να απόσχει, τόσο από τις αυριανές προεδρικές εκλογές, όσο και από τις βουλευτικές εκλογές τον Ιούνιο.

Ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Λιουλεζίμ Μπάσια κατηγορεί μάλιστα ανοιχτά τον πρωθυπουργό για «διαφθορά» και «κατάχρηση εξουσίας», αλλά και ως «αρχηγό εγκληματικής σπείρας».


Αφορμή για την αντιπαράθεση μεταξύ των δύο κομμάτων είναι οι παράνομες φυτείες κάνναβης στην Αλβανία, που θεωρούνται με διαφορά οι μεγαλύτερες στην Ευρώπη. Γεγονός είναι πάντως ότι παρά τα όποια κυβερνητικά μέτρα, η καλλιέργεια έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια.


Σε αυτό το εκρηκτικό πολιτικό κλίμα επισκέφθηκε χθες τα Τίρανα ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. Στόχος της περιοδείας του στην ευρύτερη περιοχή είναι να διαβεβαιώσει το Κοσσυφοπέδιο, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και την Αλβανία ότι η Γερμανία «κρατά ανοιχτή την πόρτα της ΕΕ στις χώρες των δυτικών Βαλκανίων».



Η πολιτική κατάσταση στην Αλβανία ένα 24ωρο πριν τις προεδρικές εκλογές και δύο μήνες πριν τις βουλευτικές χαρακτηρίζεται από πολλούς ως χαώδης. Η αξιωματική αντιπολίτευση κατηγορεί τους σοσιαλιστές του πρωθυπουργού Ράμα ότι παίρνουν προμήθειες από το παράνομο σύστημα καλλιέργειας κάνναβης, στο οποίο συμμετέχουν διεφθαρμένοι τοπικοί άρχοντες, αστυνομικοί και δικαστικοί, και ότι προσπαθούν να φιμώσουν τη φωνή του Δημοκρατικού Κόμματος. Από την πλευρά της ωστόσο η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι μόνο το 2016 κατέστρεψε 2 εκ. δενδρύλλια κάνναβης.


Οι παράνομες φυτείες στην Αλβανία προσέλκυσαν το 2014 ακόμα και το ενδιαφέρον διεθνών μέσων ενημέρωσης, όταν σε επιχείρηση 800 αστυνομικών κατά των καλλιεργειών οι κάτοικοι της νότιας Αλβανίας προέβαλαν σθεναρή αντίσταση με αυτόματα όπλα. Η αλήθεια είναι πάντως ότι η κατάσταση στις περιοχές των φυτειών παραμένει εκτός ελέγχου. Άγνωστο είναι πώς και αν με τα δις που προκύπτουν από το εμπόριο με την ναρκωτική ουσία ασκείται επιρροή στην πολιτική ζωή του τόπου.


Ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Λιουλεζίμ Μπάσια είναι ωστόσο πεπεισμένος ότι ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα είναι «αρχηγός ενόπλων, που κρατούν σε ομηρία την Αλβανία». Πολιτικοί παρατηρητές στο εσωτερικό και το εξωτερικό δεν είναι σε θέση να εξηγήσουν τους λόγους για τους οποίους η αξιωματική αντιπολίτευση επιλέγει τόσο υψηλούς τόνους. Λέγεται ότι μετά την περσινή αποτυχία της στις τοπικές εκλογές στο νομό Ντίμπρα, φοβάται μην υποστεί και νέα ήττα στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές στα μέσα Ιουνίου.

πηγή: Deutsche Welle

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έκθεση-καμπανάκι: Αυξάνονται οι θάνατοι εφήβων και νέων από αυτοκτονίες, ουσίες και ασθένειες

Διεθνή / Έκθεση-καμπανάκι: Αυξάνονται οι θάνατοι εφήβων και νέων από αυτοκτονίες, ουσίες και ασθένειες

Η έρευνα, που βασίστηκε σε πάνω από 300.000 πηγές δεδομένων, καταγράφει ανησυχητικές τάσεις: οι θάνατοι νέων αυξάνονται, ενώ οι χρόνιες παθήσεις και τα ψυχικά νοσήματα επιδεινώνονται
LIFO NEWSROOM
Η Κίνα προειδοποιεί τις ΗΠΑ για αντίποινα σχετικά με την απειλή του Τραμπ για δασμούς 100%

Διεθνή / Η Κίνα προειδοποιεί τις ΗΠΑ για αντίποινα μετά την απειλή του Τραμπ για δασμούς 100%

«Αν οι Ηνωμένες Πολιτείες επιμείνουν στον λάθος δρόμο, η Κίνα θα λάβει αποφασιστικά μέτρα για να προστατεύσει τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντά της», δήλωσε εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εμπορίου
LIFO NEWSROOM
Ιαν Γουότκινς: Δύο συλλήψεις για τη δολοφονία του παιδεραστή πρώην τραγουδιστή των Lostrpophets στη φυλακή

Διεθνή / Ίαν Γουότκινς: Δύο συλλήψεις για τη δολοφονία του παιδεραστή πρώην τραγουδιστή των Lostrpophets στη φυλακή

Ο 48χρονος, ο οποίος εξέτιε πολυετή ποινή σε βρετανική φυλακή για σεξουαλικά εγκλήματα σε βάρος παιδιών, εντοπίστηκε με σοβαρά τραύματα και υπέκυψε επί τόπου
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Πυροβολισμοί στη Νότια Καρολίνα - Τουλάχιστον τέσσερις νεκροί και 20 τραυματίες

Διεθνή / ΗΠΑ: Πυροβολισμοί στη Νότια Καρολίνα - Τουλάχιστον τέσσερις νεκροί και 20 τραυματίες

«Πολλοί τραυματίες και αυτόπτες μάρτυρες έτρεξαν προς κοντινές επιχειρήσεις και ιδιοκτησίες για να βρουν καταφύγιο από τους πυροβολισμούς», ανέφερε το Γραφείο του Σερίφη
LIFO NEWSROOM
Οι Ευρωπαίοι ακροδεξιοί μιμούνται τον Τραμπ στην «εκστρατεία κατά της Antifa»

Διεθνή / Οι Ευρωπαίοι ακροδεξιοί μιμούνται τον Τραμπ στην «εκστρατεία κατά της Antifa»

Ο Αμερικανός πρόεδρος προσφέρει νομιμότητα, αφήγημα και συνοχή στη νέα ευρωπαϊκή δεξιά, ενώ γύρω του έχει ήδη στηθεί ένα δίκτυο χρηματοδοτών και δεξαμενών σκέψης που συνθέτουν μια «Maga internationale»
LIFO NEWSROOM
Στρατηγική συνεργασία ΗΠΑ-Φινλανδίας στην Αρκτική: Κατασκευάζονται 11 νέα παγοθραυστικά

Διεθνή / Στρατηγική συνεργασία ΗΠΑ-Φινλανδίας στην Αρκτική: Κατασκευάζονται 11 νέα παγοθραυστικά

Οι ΗΠΑ και η Φινλανδία ανακοίνωσαν κοινό σχέδιο για την κατασκευή 11 παγοθραυστικών, με στόχο την ενίσχυση της ασφάλειας και των συμφερόντων στην Αρκτική, σε μια περίοδο γεωπολιτικής έντασης
LIFO NEWSROOM