ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΥΡΙΖΑ

«Άνοιγμα» των ΗΠΑ στη Βενεζουέλα λόγω πιθανού εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

Πόλεμος στην Ουκρανία: «Άνοιγμα» των ΗΠΑ στη Βενεζουέλα λόγω πιθανού εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Images.
0

Ανώτεροι αξιωματούχοι των ΗΠΑ ταξίδεψαν κρυφά στη Βενεζουέλα το Σαββατοκύριακο σε μια προσπάθεια να ομαλοποιήσουν τις εχθρικές σχέσεις με τον κορυφαίο σύμμαχο του Βλαντιμίρ Πούτιν στη Λατινική Αμερική, τη Βενεζουέλα.

Η Βενεζουέλα αποτελεί έναν κορυφαίο εξαγωγέα πετρελαίου και η επανείσοδος της στις αμερικανικές ενεργειακές αγορές θα μπορούσε να μετριάσει τις επιπτώσεις από ένα ενδεχόμενο εμπάργκο πετρελαίου στη Ρωσία. Ωστόσο, το αποτέλεσμα των συνομιλιών με την κυβέρνηση του προέδρου, Νικολάς Μαδούρο δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό. 

Η αιφνιδιαστική επίσκεψη ήρθε μετά από μήνες διαπραγματεύσεων με μεσάζοντες -Αμερικανούς λομπίστες, Νορβηγούς διπλωμάτες και διεθνή στελέχη πετρελαίου- που πίεζαν τον Μπάιντεν να επανεξετάσει την αποτυχημένη εκστρατεία «μέγιστης πίεσης» για την ανατροπή του Μαδούρο που κληρονόμησε από την κυβέρνηση Τραμπ.

Στο μεταξύ, ο Μαδούρο έχει δείξει ελάχιστα σημάδια ότι είναι πρόθυμος να εγκαταλείψει τον Πούτιν. Πρόσφατα, μίλησε τηλεφωνικά με τον Ρώσο πρόεδρο σε ένδειξη συμπαράστασης και παρακολούθησε μια συγκέντρωση στο Καράκας όπου ο Ρώσος πρέσβης δέχτηκε έντονο χειροκρότημα από στελέχη του κυβερνώντος σοσιαλιστικού κόμματος. 

«Είναι έγκλημα αυτό που κάνουν στον ρωσικό λαό, ένας οικονομικός πόλεμος», είπε ο Μαδούρο σε εκδήλωση όπου τάχθηκε κατά της απόφασης των ΗΠΑ και των συμμάχων τους να εκδιώξουν τις ρωσικές τράπεζες από το σύστημα πληρωμών SWIFT. «Είναι τρέλα αυτό που κάνουν».

Με πληροφορίες από Associated Press

Διεθνή
0

ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΥΡΙΖΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ