Παιδοφιλία σε ελληνορθόδοξο μοναστήρι της Γαλλίας: Αδέλφια καταγγέλλουν «κατ' εξακολούθηση» βιασμούς

Παιδοφιλία σε ορθόδοξο μοναστήρι της Γαλλίας: Αδέλφια καταγγέλλουν «κατ' εξακολούθηση» βιασμούς Facebook Twitter
0

Τις μαρτυρίες δυο αδελφών, που ισχυρίζονται ότι έπεσαν θύματα βιασμού κατ’ εξακολούθηση σε μικρή ηλικία, κατά την διαμονή τους για τρία καλοκαίρια μεταξύ 1978-1980, στο μοναστήρι Saint-Nicolas à la Dalmerie, φέρνει στο φως η γαλλική εφημερίδα Liberation.

Το ελληνορθόδοξο μοναστήρι βρίσκεται στη νότια Γαλλία, 60 χιλιόμετρα από το Μονπελιέ και ανήκει στο Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης, με τα γεγονότα να χρονολογούνται από τα τέλη της δεκαετίας του 1970.

Κατά τη διάρκεια τριών καλοκαιριών, μεταξύ 1978 και 1980, τρία αδέλφια υποστηρίζουν ότι βιάστηκαν επανειλημμένα στο μοναστήρι Saint-Nicolas à la Dalmerie.

Την πρώτη φορά, ήταν αντίστοιχα 8, 10 και 12 ετών (ο τρίτος αδελφός δεν κατέθεσε τη μαρτυρία του στην εφημερίδα). Στην ακριβή και λεπτομερή μαρτυρία τους, την οποία φέρνει στο φως η Liberation, κατηγορούν για τον βιασμό δύο μοναχούς, οι οποίοι έχουν πλέον πεθάνει.

Το μοναστήρι, σύμφωνα με το δημοσίευμα, πιστεύει όσα καταμαρτυρούν τα δύο αδέλφια, αλλά οι πράξεις έχουν παραγραφεί.

Οι δύο μοναχοί, ένας εκ των οποίων ήταν διευθυντής, έχουν πεθάνει αλλά ο τελευταίος, Αρχιμανδρίτης Γαβριήλ Ομπέρ, παραδέχεται τις κατηγορίες. Συγκεκριμένα αναγνωρίζει ότι αν και μόλις είχε έρθει στο μοναστήρι, οι δύο μοναχοί είχαν σχέσεις με νεαρούς «16 ετών», σημειώνοντας πως ήταν ανοιχτά ομοφυλόφιλοι.

Τα τρία αδέλφια δεν ανέφεραν την κακοποίησή τους για χρόνια, ενώ δεν γνώριζε επίσης ο ένας για τον άλλο μέχρι που ένας από τους τρεις διακομίστηκε σε ψυχιατρικό νοσοκομείο, με τους γονείς τους να μην θέλουν να μάθουν περισσότερα.

Τα αδέλφια είναι πεπεισμένα ότι υπήρξαν κι άλλα νεαρά θύματα στο μοναστήρι. Μάλιστα, το 2010 ένα από τα αδέλφια επέστρεψε στο μοναστήρι με πρόθεση να σκοτώσει έναν από τους δύο μοναχούς, αλλά οι άλλοι δύο τον μετέπεισαν. Οι θύτες, ωστόσο, δεν έδειξαν την παραμικρή μεταμέλεια καθώς γνώριζαν ότι τα εγκλήματά τους είχαν παραγραφεί.

Μετά την έρευνα της Liberation για τις καταγγελίες παιδεραστίας, ο μητροπολίτης Δημήτριος, επικεφαλής της Ορθόδοξης Εκκλησίας στη Γαλλία, υποσχέθηκε να ερευνήσει άμεσα το μοναστήρι «για το παρελθόν και το παρόν του», εκφράζοντας  «αποτροπιασμό και μεγάλη θλίψη» για την «έλλειψη επίβλεψης, της οποίας επωφελήθηκαν οι παιδόφιλοι». 

Επιπλέον διαβεβαίωσε πως θα εξετάσει προσωπικά με μεγάλη προσοχή «κάθε περίπτωση που θα αποκαλυφθεί στο πλαίσιο της έρευνας».

Το μοναστήρι Saint-Nicolas à la Dalmerie ιδρύθηκε το 1965 και λειτουργούσε επίσης ως πολιτιστικό κέντρο. Το 2016, το επισκέφτηκε ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος για να τιμήσει τον ιδρυτή του.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ