Το Ορλόι, το εμβληματικό αστρονομικό ρολόι της Πράγας επισκευάστηκε και θα σημάνει ξανά

0

Σταμάτησε να χτυπά τον Ιανουάριο του 2018, προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες. Ο λόγος για το εμβληματικό αστρονομικό ρολόι της Πράγας με τις γοτθικές απεικονίσεις και τον πολύπλοκο μηχανισμό και την ακόμη πιο εντυπωσιακή ιστορία. 

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν τα ξένα Μέσα, το «Ορλόι», όπως το γνωρίζουν οι κάτοικοι της τσεχικής πρωτεύουσας, άντεξε περίπου 9 μήνες εργασιών επισκευής και συντήρησης, με πολλά τμήματα του μηχανισμού του να αντικαθιστώνται πλήρως, με τις μεταλλικές λεπτομέρειες του να πλένονται πάνω από 4 φορές μέχρι να αποκατασταθεί η λάμψη και η λειτουργικότητα τους και με αρκετές προσθήκες στα διακοσμητικά πλαίσια και στο εσωτερικό του. 

Ας σημειωθεί ότι το Αστρονομικό Ρολόι προσελκύει το ενδιαφέρον των κατοίκων και των τουριστών ιδίως στις ακέραιες ώρες, όταν σημαίνει την αντίστοιχη ώρα, κυρίως γιατί τότε στα μικρά παράθυρα πάνω από τις πλάκες του, και συμμετρικά ως προς μία ανάγλυφη μορφή ενός αγγέλου, τα παραθυρόφυλλα ανοίγουν και εμφανίζονται οι μορφές των ισάριθμων με τις ώρες Αγίων Αποστόλων.

Οι παλαιότερες ξυλόγλυπτες μορφές τους, οι οποίες επίσης έχουν υποστεί εργασίες αποκατάστασης είναι έργο του Βόιτεχ Σουχάρντα και φιλοτεχνήθηκαν το 1945, μετά την καταστροφή του παλαιού ρολογιού.

Όπως χαρακτηριστικά λένε οι ωρολογοποιοί και οι τεχνίτες που δούλεψαν σκληρά για τη συντήρηση του μνημείου, βάσει αυτών των επισκευών το ρολόι θα αντέξει άλλα 1000 χρόνια. «Δεν είναι σίγουρο ότι θα αντέξει και η Πράγα τόσα», σχολιάζουν με νόημα. 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ