Ολλανδικός εκδοτικός οίκος σταματά να τυπώνει το αμφιλεγόμενο βιβλίο για την «Προδοσία της Άννα Φρανκ»

Ολλανδικός εκδοτικός οίκος σταματά να τυπώνει αντίτυπα για το βιβλίο «Η προδοσία της Άννα Φρανκ» Facebook Twitter
Columbian
0

O Ambo Anthos, o ολλανδικός εκδοτικός οίκος, του αμφιλεγόμενου βιβλίου για την προδοσία της Άννα Φρανκ από έναν Εβραίο συμβολαιογράφο, ζήτησε συγγνώμη ανακοινώνοντας ότι σταματά να τυπώνει αντίτυπα.

Ο οίκος αποφάσισε να αναστείλει τις εκτυπώσεις του βιβλίου, ώσπου να υπάρξουν περισσότερα στοιχεία. 

Σε ανακοίνωσή του, ο εκδοτικός οίκος είπε ότι τώρα πιστεύει ότι παρασύρθηκε για τη δημοσίευση του βιβλίου και ότι θα έπρεπε να είχε μια πιο «κριτική» στάση.

Ο αμερικανικός εκδοτικός οίκος HarperCollins, που αγόρασε τα δικαιώματα για το βιβλίο στα αγγλικά, ανέφερε ότι ο ολλανδικός οίκος «καθόρισε το περιεχόμενο (του βιβλίου)». 

Η Προδοσία της Άννας Φρανκ, της Καναδής συγγραφέα Ρόζμαρι Σάλιβαν, βασίζεται σε έξι χρόνια έρευνας, μιας ομάδας με επικεφαλής τον συνταξιούχο ντετέκτιβ του FBI, Βινς Πάνκοκε.

Το βιβλίο εκδόθηκε στις 18 Ιανουαρίου και μέσα σε 24 ώρες, ιστορικοί και ερευνητές είχαν εκφράσει αμφιβολίες σχετικά με την κεντρική θεωρία ότι ο Arnold van den Bergh, ο οποίος πέθανε από καρκίνο το 1950, είχε πιθανώς οδηγήσει την αστυνομία στην κρυψώνα της οικογένειας της Φρανκ, πάνω από μια αποθήκη δίπλα στο κανάλι στο Περιοχή Jordaan του Άμστερνταμ στις 4 Αυγούστου 1944.

Οι επικριτές της θεωρίας αμφισβήτησαν συγκεκριμένα τα στοιχεία πίσω από τον ισχυρισμό ότι ως μέλος του εβραϊκού συμβουλίου στο Άμστερνταμ, ενός διοικητικού οργάνου το οποίο ιδρύθηκε έπειτα από εξαναγκασμό των Ναζί, ο Van den Bergh θα είχε πιθανώς πρόσβαση στα μέρη όπου κρύβονταν οι Εβραίοι.

Το βιβλίο υποδηλώνει ότι ο Van den Bergh, ο οποίος ενεργούσε ως συμβολαιογράφος στην αναγκαστική πώληση έργων τέχνης σε εξέχοντες Ναζί όπως ο Hermann Göring, είχε αναγκαστεί, έπειτα από απειλές για τη ζωή του, να χρησιμοποιήσει διευθύνσεις από τις κρυψώνες ως δικλείδα ασφαλείας για την οικογένειά του. Ούτε αυτός ούτε η κόρη του εκτοπίστηκαν σε ναζιστικά στρατόπεδα.

Μετά τη σύλληψη της οικογένειάς της, η Άννα Φρανκ στάλθηκε στο Westerbork και στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς πριν καταλήξει τελικά στο Bergen-Belsen, όπου πέθανε τον Φεβρουάριο του 1945 σε ηλικία 15 ετών, πιθανώς από τύφο.

Το δημοσιευμένο ημερολόγιό της καλύπτει την περίοδο μεταξύ του 1942 και της τελευταίας της καταχώρισης την 1η Αυγούστου 1944.

Με πληροφορίες του Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ