Ένταση σημειώθηκε στο Αμστερνταμ της Ολλανδίας, κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης διαμαρτυρίας κατά των περιοριστικών μέτρων που έχουν επιβληθεί για τον περιορισμό της εξάπλωσης της επιδημίας κορωνοϊού.

 

Δυνάμεις της ολλανδικής αστυνομίας χρησιμοποίησαν αντλίες νερού για να απωθήσουν 2.000 ανθρώπους που συμμετείχαν στην εκδήλωση, η οποία πραγματοποιήθηκε χωρίς άδεια.

 

Ολλανδία: Επεισόδια σε διαδήλωση στο Αμστερνταμ κατά των περιοριστικών μέτρων
EPA

 

Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην πλατεία των Μουσείων κρατώντας πανό με συνθήματα «Ελευθερία: στοπ στην πολιορκία» και φωνάζοντας «Τι θέλουμε; Ελευθερία!»

 

Κανείς δεν φορούσε μάσκα, η χρήση των οποίων δεν είναι υποχρεωτική στους εξωτερικούς χώρους στην Ολλανδία, ενώ δεν τηρήθηκαν οι κανόνες της κοινωνικής αποστασιοποίησης.

 

Ολλανδία: Επεισόδια σε διαδήλωση στο Αμστερνταμ κατά των περιοριστικών μέτρων
EPA

 

Η αστυνομία προσπάθησε να διαλύσει το πλήθος, που αρνήθηκε να ανταποκριθεί στις συστάσεις. Περί τα 100 άτομα συνελήφθησαν.

 

Η ολλανδική αστυνομία έκλεισε τα σχολεία και τα περισσότερα καταστήματα τον Δεκέμβριο, μετά την αναζωπύρωση της επιδημίας Covid-19. Αυτήν την εβδομάδα το lockdown παρατάθηκε για τουλάχιστον τρεις εβδομάδες.

 

Στις αρχές της επιδημίας, οι ολλανδικές αρχές δεν έλαβαν περιοριστικά μέτρα, όπως οι περισσότεροι γείτονες της Ολλανδίας. Αλλά κατά την διάρκεια του δεύτερου κύματος, η ταχεία εξάπλωση της επιδημίας και η επιβάρυνση του συστήματος υγείας ανάγκασαν την ολλανδική κυβέρνηση να επιβάλει περιοριστικά μέτρα.

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ