Οι υπερβολικές απαιτήσεις των ΗΠΑ «τορπιλίζουν» τις διαπραγματεύσεις για τη NAFTA - Νέος γύρος συνομιλιών τον Δεκέμβριο

Οι υπερβολικές απαιτήσεις των ΗΠΑ «τορπιλίζουν» τις διαπραγματεύσεις για τη NAFTA - Νέος γύρος συνομιλιών τον Δεκέμβριο Facebook Twitter
0

Οι διαπραγματευτές από τις ΗΠΑ, τον Καναδά και το Μεξικό ολοκληρώνουν σήμερα (17/10) έναν ακόμη κύκλο διαπραγματεύσεων για τη Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου στη Βόρεια Αμερική (NAFTA), o οποίος χαρακτηρίστηκε από τις υπερβολικές απαιτήσεις των ΗΠΑ.

Οι αμερικανικές προτάσεις για τη δραστική αλλαγή του πλαισίου εφαρμογής της συμφωνίας προκειμένου να μειωθεί το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ έχουν προκαλέσει κλίμα απαισιοδοξίας, με τους συμμετέχοντες αλλά κι αρκετούς αναλυτές να διερωτώνται πως θα ήταν δυνατό ν' αποφευχθεί ένα αδιέξοδο στις συνομιλίες.

Οι απαιτήσεις των ΗΠΑ έχουν αποκτήσει χαρακτηριστικά κόκκινων γραμμών για τους δύο άλλους εμπορικούς εταίρους. Μεταξύ αυτών, η θεσμοθέτηση διαπραγματευτικών κύκλων επαναδιαπραγμάτευσης της NAFTA ανά πενταετία, η διεκδίκηση του μεγαλύτερου μέρους παραγωγής αυτοκινήτων σε αμερικανικό έδαφος, αλλά και η απλούστευση της διαδικασίας για την εφαρμογή εμπορικών περιορισμών εισαγωγής από τις ΗΠΑ, κατά ορισμένων προϊόντων από τον Καναδά και το Μεξικό.

Ο Αμερικανός εμπορικός εκπρόσωπος Ρόμπερτ Λαϊτάιζερ, ο Μεξικανός υπουργός Οικονομίας Ιλντεφόνσο Γκουατζάρντο και η υπουργός Εξωτερικών του Καναδά Κρίστια Φρίλαντ, θα ξανασυναντηθούν πριν από την έκδοση κοινού ανακοινωθέντος αργότερα σήμερα και την ενημέρωση των δημοσιογράφων που θα γίνει από τον καθένα ξεχωριστά.

Ο Λαϊτάιζερ ακολουθεί σκληρή γραμμή, η οποία αντανακλά τις απόψεις του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για την επιστροφή των χαμένων θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ, αλλά και την αντιμετώπιση των εμπορικών ελλειμμάτων (64 δισεκατομμύρια δολάρια με το Μεξικό και 11 δισεκατομμύρια δολάρια με τον Καναδά, το 2016) στο ισοζύγιο των διμερών εμπορικών σχέσεων.

Ο πρόεδρος Τραμπ εξακολουθεί να επιτίθεται στη NAFTA από την έναρξη των διαπραγματεύσεων τον Αύγουστο, επαναλαμβάνοντας τις απειλές του για κατάργησή της, στην περίπτωση που το Μεξικό ή ο Καναδάς δεν συμφωνήσουν με τις προτεινόμενες από την Ουάσινγκτον αλλαγές.

Οι Αμερικανοί διαπραγματευτές άνοιξαν ένα νέο μέτωπο στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, καταθέτοντας πρόταση για την κατάργηση του συστήματος προστασίας που εφαρμόζει ο Καναδάς στους τομείς των γαλακτοκομικών προϊόντων, αλλά και της παραγωγής πουλερικών. Πρόκειται για πρόταση που θ'απορρίψει η Οτάβα, σύμφωνα με πηγή που έχει ενημέρωση για το θέμα αυτό.

Η αντίδραση των ΗΠΑ για τους μηχανισμούς επίλυσης διαφορών στο πλαίσιο της NAFTA, τα σχέδια περιορισμού της πρόσβασης σε κυβερνητικές συμφωνίες, οι επιθέσεις κατά των καναδικών γαλακτοκομικών προϊόντων, αλλά και του κλάδου παραγωγής ξυλείας στον Καναδά, έχουν επιβαρύνει το κλίμα των διαπραγματεύσεων.

Παρά το γεγονός ότι οι αξιωματούχοι από τον Καναδά και το Μεξικό έχουν εκφράσει την απογοήτευσή τους για τις προτάσεις των ΗΠΑ, υιοθετούν μετριοπαθή στάση στις δημόσιες τοποθετήσεις τους, καθώς έχουν προγραμματιστεί άλλοι τρεις κύκλοι διαβουλεύσεων τον Δεκέμβριο. «Έτσι είναι οι διαπραγματεύσεις. Υπάρχουν τομείς για τους οποίους καταλήγεις σε συμφωνία γρηγορότερα, ενώ για την επίτευξη συμφωνίας σε άλλους τομείς, απαιτείται περισσότερος χρόνος. Ωστόσο, ας πούμε ότι είμαστε σε μία φυσιολογική διαδικασία μιας διαπραγμάτευσης για θέματα ελεύθερου εμπορίου», δήλωσε η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών του Μεξικού Βανέσα Ρούμπιο.

Τόσο οι Καναδοί, όσο και οι Μεξικάνοι αξιωματούχοι έχουν χαλαρούς δεσμούς με τους εκπροσώπους της αμερικανικής βιομηχανίας, της κτηνοτροφικής παραγωγής, αλλά και τις ομάδες από διάφορα λόμπι, που εκφράζουν την αντίθεσή τους στις θέσεις που διατυπώνει ο πρόεδρος Τραμπ. Συνεπώς, οι πιέσεις που ασκούν σε Αμερικανούς αξιωματούχους προκειμένου οι αμερικανικές απαιτήσεις να γίνουν περισσότερο ελαστικές, δεν φέρνουν αποτελέσματα.

Τις εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις παρακολουθούν οι αγορές με το μεξικανικό πέσο να καταγράφει χθες το χαμηλότερο επίπεδο ισοτιμίας πενταμήνου υπό τον φόβο για το μέλλον της NAFTA και των διμερών εμπορικών σχέσεων με τις ΗΠΑ και τον Καναδά. Ο ετήσιος κύκλος εργασιών στο πλαίσιο της αναφερόμενης συμφωνίας καταγράφεται στα 1,2 τρισεκατομμύρια δολάρια. Περίπου το 80% των εξαγωγών του Μεξικού απορροφάται από τις ΗΠΑ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σουδάν: Ο ηγέτης των παραστρατιωτικών λέει ότι θέλει «ενότητα» που θα την επιτύχει «με ειρήνη ή με πόλεμο»

Διεθνή / Σουδάν: Ο ηγέτης των παραστρατιωτικών θέλει «ενότητα» που θα την επιτύχει «με ειρήνη ή με πόλεμο»

Ο Μοχάμεντ Νταγκλό είπε ότι «ερευνητικές επιτροπές» έφτασαν στην Ελ Φάσερ και ότι ο ίδιος «απαιτεί να λογοδοτήσουν όσοι διέπραξαν λάθη», αναφερόμενος στις κατηγορίες για βιαιοπραγίες σε βάρος αμάχων
LIFO NEWSROOM
Η Ευρώπη «μετρά ημέρες» πριν σταματήσει η παραγωγή αυτοκινήτων λόγω της κρίσης στους ημιαγωγούς

Διεθνή / Η Ευρώπη «μετρά ημέρες» πριν σταματήσει η παραγωγή αυτοκινήτων λόγω της κρίσης στους ημιαγωγούς

Tα εργοστάσια της BMW, της Fiat, της Peugeot και της Volkswagen λειτουργούν πλέον «με τα τελευταία αποθέματα», αφού τα αποθέματα ημιαγωγών εξαντλούνται μετά την απαγόρευση εξαγωγών που επέβαλε το Πεκίνο
LIFO NEWSROOM
Ισραήλ: Απαγορεύθηκε η πρόσβαση του Ερυθρού Σταυρού σε Παλαιστίνιους κρατούμενους

Διεθνή / Ισραήλ: Απαγορεύθηκε η πρόσβαση του Ερυθρού Σταυρού σε Παλαιστίνιους κρατούμενους

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού ανέφερε ότι «δεν έχει πλέον πρόσβαση στους Παλαιστίνιους κρατουμένους από τις 7 Οκτωβρίου 2023» και υπογράμμισε ότι ο σκοπός αυτών των επισκέψεων ήταν «καθαρά ανθρωπιστικός»
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ λέει ότι απέτρεψε πόλεμο Ινδίας–Πακιστάν απειλώντας με δασμούς 250% – «Ο Μόντι είναι killer»

Διεθνή / Ο Τραμπ λέει ότι απέτρεψε πόλεμο Ινδίας–Πακιστάν απειλώντας με δασμούς 250% – «Ο Μόντι είναι killer»

Παρά τις δημόσιες αναφορές του Αμερικανού προέδρου ότι «έσωσε την κατάσταση», η κόντρα φαίνεται να έχει ψυχράνει τις σχέσεις Ουάσιγκτον–Νέου Δελχί, οι οποίες ήταν στενές τα τελευταία χρόνια
LIFO NEWSROOM
Γερμανία: Ιστορική ενίσχυση 1 δισ. δολαρίων για τους τελευταίους επιζώντες του Ολοκαυτώματος

Διεθνή / Γερμανία: Ιστορική ενίσχυση 1 δισ. δολαρίων για τους τελευταίους επιζώντες του Ολοκαυτώματος

Στη χρηματοδότηση εντάσσονται και οι λεγόμενοι «Δίκαιοι των Εθνών», δηλαδή άνθρωποι που, χωρίς να είναι Εβραίοι, ρίσκαραν τη ζωή τους για να σώσουν Εβραίους κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου
LIFO NEWSROOM
Η Αγγλία κάνει δωρεάν το χάπι της επόμενης ημέρας – Φαρμακεία χρέωναν έως και 35 € πριν τη ρύθμιση

Διεθνή / Η Αγγλία κάνει δωρεάν το χάπι της επόμενης ημέρας – Φαρμακεία χρέωναν έως και 35€ πριν τη ρύθμιση

Η αλλαγή αποτελεί «μία από τις σημαντικότερες μεταρρυθμίσεις στη σεξουαλική υγεία από τη δεκαετία του '60» σύμφωνα με την Dr Sue Mann, εθνική διευθύντρια γυναικείας υγείας του NHS
LIFO NEWSROOM
Τυφώνας Μελίσα: Έφτασε στην Κούβα - Δείτε live την κίνησή του φαινομένου

Διεθνή / Τυφώνας Μελίσα: Έφτασε στην Κούβα - Δείτε live την κίνηση του φαινομένου

Ο τυφώνας Μελίσα πλήττει την Κούβα με ανέμους έως 193 χλμ/ώρα, προκαλώντας σημαντικές καταστροφές - Zωντανά η πορεία του φαινομένου και οι τελευταίες εξελίξεις για Τζαμάικα και Μπαχάμες
LIFO NEWSROOM