Οι ηγέτες της Ευρώπης αποχαιρετούν ανήσυχοι τον Μπαράκ Ομπάμα

Οι ηγέτες της Ευρώπης αποχαιρετούν ανήσυχοι τον Μπαράκ Ομπάμα Facebook Twitter
1

Οι κύριοι ευρωπαίοι ηγέτες συγκεντρώθηκαν σήμερα στο Βερολίνο για μια τελευταία συνάντηση με τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος δήλωσε πως είναι «επιφυλακτικά αισιόδοξος» σχετικά με τον Ντόναλντ Τραμπ και το άλμα στο άγνωστο που αντιπροσωπεύει η μελλοντική αμερικανική προεδρία.

Ανήσυχοι για το μέλλον των διατλαντικών σχέσεων και τη μονιμότητα των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί στους κόλπους του ΝΑΤΟ, η Άγγελα Μέρκελ, η Τερέζα Μέι, ο Μαριάνο Ραχόι, ο Ματέο Ρέντσι και ο Φρανσουά Ολάντ συναντήθηκαν γύρω στις 10:00 (τοπική ώρα, 11:00 ώρα Ελλάδας) με τον αμερικανό πρόεδρο για τελευταία φορά πριν από την αποχώρησή του από τον Λευκό Οίκο.


Ο Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος έπλεξε το εγκώμιο της Μέρκελ, δήλωσε χθες «επιφυλακτικά αισιόδοξος» για τη στάση που θα τηρήσει ο διάδοχός του, επιμένοντας στη «σοβαρή ευθύνη αυτού του αξιώματος, που σε υποχρεώνει να συγκεντρώνεσαι, καλεί για σοβαρότητα».
Κατά την τελευταία αυτή επίσκεψή του ως προέδρου στη Γερμανία, ο Ομπάμα δεν έπαψε να εγκωμιάζει τα ηγετικά προσόντα της καγκελαρίου, «μιας εξαιρετικής εταίρου», αφήνοντας να εννοηθεί πως επιθυμεί να είναι υποψήφια για μια τέταρτη θητεία μετά τις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου 2017.


Η Μέρκελ, η οποία βρίσκεται στην εξουσία εδώ και 11 χρόνια, αναμένεται εξάλλου να επισημοποιήσει την Κυριακή τις προθέσεις της και όλα δείχνουν πως θα συμμετάσχει στην κούρσα παρά τη δύσκολη χρονιά που είχε λόγω της μεταναστευτικής κρίσης. Η δημοτικότητά της ωστόσο βελτιώνεται εδώ και μερικές εβδομάδες.


Σε μια πολύ σαφή προειδοποίηση προς τον διάδοχό του, ο αμερικανός ηγέτης ζήτησε επίσης να μην «υποβαθμίζεται» η σημασία της συμμαχίας ανάμεσα στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Ο Τραμπ, οι ακριβείς προθέσεις του οποίου παραμένουν αόριστες, έχει ως τώρα διατυπώσει ένα μήνυμα προστατευτισμού και μεγαλύτερου απομονωτισμού, επικρίνοντας παράλληλα το ΝΑΤΟ και προτείνοντας προσέγγιση με τη Ρωσία.


Ο Ομπάμα υπενθύμισε πόσο το ΝΑΤΟ, ο «ακρογωνιαίος λίθος της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής εδώ και σχεδόν 70 χρόνια», αξίζει να τύχει σθεναρής υπεράσπισης και στις δύο όχθες του Ατλαντικού.


Ο Ομπάμα, ο οποίος θα εγκαταλείψει το Οβάλ Γραφείο στις 20 Ιανουαρίου και σε ηλικία 55 ετών, κάλεσε την Ευρώπη να είναι «ισχυρή και ενωμένη» σε μια περίοδο αναταραχών.


«Η Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει μία από τις μεγαλύτερες πολιτικές και οικονομικές επιτυχίες», επανέλαβε υπογραμμίζοντας πως θα πρέπει να υπερασπίσουμε με νύχια και με δόντια τις προόδους που πραγματοποίησε.


Η βρετανή πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, η οποία συμμετέχει για πρώτη φορά σ' αυτή τη μίνι σύνοδο κορυφής μετά την άνοδό της στην εξουσία, αναμένεται ότι θα κληθεί να εξηγήσει τις συνθήκες κάτω από τις οποίες σκοπεύει να φέρει σε πέρας την έξοδο της χώρας της από την ΕΕ. «Το Brexit δεν βρίσκεται στο μενού των συνομιλιών, αλλά το θέμα σίγουρα θα θιγεί στη διάρκεια των συνομιλιών», υπογράμμισε ο εκπρόσωπός της.


Η Συρία, η μάχη κατά της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, η Ουκρανία, το κλίμα: οι έξι ηγέτες αναμένεται ότι θα επωφεληθούν από τη συνάντησή τους για να θίξουν τα μεγάλα θέματα, αλλά και για να αναφερθούν, ανάμεσα στις γραμμές, στις αναμενόμενες εκλογικές αναμετρήσεις.


Μεταξύ αυτών, η γαλλική προεδρική εκλογή, την άνοιξη του 2017, κατά την οποία θα εκλεγεί ο διάδοχος του Φρανσουά Ολάντ και στην οποία πρώτο ρόλο αναμένεται να διαδραματίσει η υποψήφια της άκρας δεξιάς Μαρίν Λεπέν.


Το Brexit και στη συνέχεια η απροσδόκητη νίκη του λαϊκιστή δισεκατομμυριούχου στις ΗΠΑ έχουν πράγματι χαλυβδώσει τα λαϊκιστικά κόμματα, που σημείωναν ήδη άνοδο στην Ευρώπη.


Στην Αθήνα όπως και το Βερολίνο, ο απερχόμενος αμερικανός πρόεδρος επέμεινε στην ανάγκη να ληφθούν καλύτερα υπόψη οι απογοητεύσεις και οι φόβοι των ψηφοφόρων.


Η αύξηση των κοινωνικών ανισοτήτων, σε συνδυασμό με την μεγαλύτερη συνειδητοποίηση της ίδιας της ύπαρξής τους, είναι «ένα εκρηκτικό μείγμα», προειδοποίησε.


Από τους πέντε ευρωπαίους ηγέτες που συναντώνται σήμερα, μόνο η Μέρκελ βρισκόταν ήδη στην εξουσία όταν ο Ομπάμα εξελέγη στον Λευκό Οίκο το 2008.


Οκτώ χρόνια αργότερα, ο αποχαιρετισμός γίνεται σε πένθιμη ατμόσφαιρα για τον Δημοκρατικό πρόεδρο, ο οποίος ουδέποτε φανταζόταν πως ο Ντόναλντ Τραμπ, από τον οποίο διαφέρει όσο περισσότερο γίνεται τόσο πολιτικά όσο και ανθρώπινα, μπορούσε μια μέρα να πάρει τη θέση του.

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΣΚ - Πώς οι Μαλδίβες έγιναν – απροσδόκητα – ένας προσιτός προορισμός

Διεθνή / Πώς οι Μαλδίβες έγιναν απροσδόκητα ένας προσιτός προορισμός

Κάποτε ήταν προορισμός αποκλειστικά για υπερ - πλούσιους. Σήμερα οι Μαλδίβες προσφέρουν ένα πιο τοπικό και βιώσιμο μοντέλο τουρισμού, που αλλάζει το ποιοι μπορούν να ζήσουν την εμπειρία του «παραδείσου»
LIFO NEWSROOM
ΤΡΑΜΠ ΕΥΡΩΠΗ ΕΚΛΟΓΕΣ POLITICO

Διεθνή / «Ευρώπη πρόσεχε, έρχεται για τις εκλογές σου»: Ανάλυση Politico για το νέο δόγμα Τραμπ - Το ερώτημα που θέτει

«Η ''αποστολή'' του να αναμειχθεί στην ευρωπαϊκή πολιτική θα πρέπει να τρομοκρατήσει Στάρμερ, Μακρόν και Μερτς» σχολιάζει το Politico ενώ αναρωτιέται αν «θα αντιδράσει κάποιος από αυτούς»
LIFO NEWSROOM
Από τη «Λολίτα» στο «Λολίτα εξπρές»: Η σχέση του Έπσταϊν με τον εκδότη του περιβόητου βιβλίου του Ναμπόκοφ

Διεθνή / Από τη «Λολίτα» στο «Λολίτα εξπρές»: Η σχέση του Έπσταϊν με τον εκδότη του περιβόητου βιβλίου του Ναμπόκοφ

Αναζητώντας υλικό για τη βιογραφία του Τζορτζ Γουάιντενφελντ, ο ιστορικός Τόμας Χάρντινγκ ανακάλυψε επιστολές που αντάλλαξαν ο Βρετανός μεγαλοεκδότης, η Γκισλέν Μάξγουελ και ο Έπσταϊν, το ιδιωτικό τζετ του οποίου λεγόταν «Lolita Express».
LIFO NEWSROOM
Η Κίνα προειδοποιεί τα διεθνή ΜΜΕ για τη φωτιά στο Χονγκ Κονγκ: «Μην διαδίδετε συκοφαντίες»

Διεθνή / Η Κίνα προειδοποιεί τα διεθνή ΜΜΕ για τη φωτιά στο Χονγκ Κονγκ: «Μην διαδίδετε συκοφαντίες»

To Γραφείο για την Προστασία της Εθνικής Ασφάλειας κάλεσε έναν αριθμό μη προσδιορισμένων μέσων ενημέρωσης, επικρίνοντας την κάλυψη της πυρκαγιάς που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 159 άτομα στο πολυώροφο συγκρότημα κατοικιών Wang Fuk Court
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Οι πολιτικές τους και οι πρακτικές τους είναι αυτές που έφεραν τον Τραμπ στην εξουσία. Γιατί ανησυχούν ? Τόσα πανεπιστήμια έχουν τελειώσει. Κανείς τους δεν έμαθε ιστορία ? Κανείς τους δεν ξέρει ότι δεν είναι τυχαίο που ενισχύονται τα άκρα παγκοσμίως ? Κανείς τους δεν βλέπει ότι το καζάνι βράζει? Το προσφυγικό, τα τρομοκρατικά χτυπήματα, οι όλο και αυξανόμενες ανισότητες, οι πολυεθνικές - κράτη που καταστρατηγούν Συντάγματα, το Brexit, ο Τραμπ, η κατάσταση στην Τουρκία... Ολα αυτά είναι καμπάνες δυνατές αλλά που να τις ακούσεις όταν το μόνο που κάνεις είναι συσκέψεις σε ηχομονωμένα γραφεία.