Οι χειρότερες πλημμύρες στη Νότια Αφρική- Πάνω από 300 νεκροί, κατέρρευσαν σπίτια, δρόμοι, γέφυρες

Οι χειρότερες πλημμύρες στη Νότια Αφρική- Πάνω από 300 νεκροί, κατέρρευσαν σπίτια, δρόμοι, γέφυρες Facebook Twitter
Φωτ.: ΕPA
0

Πάνω από 300 νεκροί είναι ο τραγικός απολογισμός των χειρότερων πλημμυρών που έπληξαν ποτέ τη Νότια Αφρική

Οι σφοδρές βροχοπτώσεις στα ανατολικά της χώρας κατέστρεψαν εν μέρει ή ολοσχερώς χιλιάδες σπίτια, αλλά και δρόμους και γέφυρες στο Ντέρμπαν, που ήταν στο επίκεντρο της καταστροφής. «Ο απολογισμός των θυμάτων των πλημμυρών στην Κουαζούλου-Νατάλ αυξήθηκε στους 306 νεκρούς», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος της υπηρεσίας αντιμετώπισης καταστροφών. 

Πίσω τους, οι σφοδρότερες βροχοπτώσεις των τελευταίων 60 ετών άφησαν καταστροφή και απελπισία. «Γέφυρες κατέρρευσαν. Δρόμοι βυθίστηκαν. Άνθρωποι πέθαναν. Ο λαός μας υπέστη βαθύ τραύμα. Πρόκειται για καταστροφή τεραστίων διαστάσεων», δήλωσε ο πρόεδρος Σίριλ Ραμαφόσα, που συναντήθηκε με συγγενείς θυμάτων. 

Οι τοπικές αρχές λένε πως αντιμετωπίζουν «πλημμύρα» πτωμάτων στα νεκροτομεία. Τα σωστικά συνεργεία διεξάγουν εδώ και μέρες έρευνες και τα μέλη τους περιγράφουν ότι ζουν έναν εφιάλτη. Δεκάδες άνθρωποι αγνοούνται ακόμη, ενώ κινητοποιήθηκε και ο στρατός. 

Οι χειρότερες πλημμύρες στη Νότια Αφρική- Πάνω από 300 νεκροί, κατέρρευσαν σπίτια, δρόμοι, γέφυρες Facebook Twitter
Φωτ.: ΕPA
Οι χειρότερες πλημμύρες στη Νότια Αφρική- Πάνω από 300 νεκροί, κατέρρευσαν σπίτια, δρόμοι, γέφυρες Facebook Twitter
Φωτ.: ΕPA

Οι κυριότεροι οδικοί άξονες έχουν βυθιστεί στη λάσπη, τόσο πυκνή που μόνο μηχανήματα έργου όπως εκσκαφείς μπόρεσαν να αρχίσουν να καθαρίζουν. Σ’ ένα σημείο, μέρος του δρόμου εξαφανίστηκε, δημιουργώντας ένα κενό που θα μπορούσε να «καταπιεί» νταλίκα. Σε άλλο, τεράστια μεταλλικά εμπορευματοκιβώτια είναι σκορπισμένα στο οδόστρωμα, ενώ αναφέρθηκαν και λεηλασίες. Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, τουλάχιστον 140 σχολεία επλήγησαν. 

Επιπλέον, οι βροχοπτώσεις και οι κατολισθήσεις προκάλεσαν διακοπές ηλεκτροδότησης και υδροδότησης. Σιδηροδρομικά δρομολόγια ανεστάλησαν, ενώ οι αρχές συνέστησαν στους κατοίκους να μείνουν στα σπίτια τους.

Οι χειρότερες πλημμύρες στη Νότια Αφρική- Πάνω από 300 νεκροί, κατέρρευσαν σπίτια, δρόμοι, γέφυρες Facebook Twitter
Φωτ.: ΕPA
Οι χειρότερες πλημμύρες στη Νότια Αφρική- Πάνω από 300 νεκροί, κατέρρευσαν σπίτια, δρόμοι, γέφυρες Facebook Twitter
Φωτ.: ΕPA

«Μέσα σε 48 ώρες, έπεσαν πάνω από 450 χιλιοστά βροχής κατά τόπους», είπε ο Ντιπούο Ταουάνα, του εθνικού μετεωρολογικού ινστιτούτου της Νότιας Αφρικής. Οι ειδικοί συγκρίνουν το επίπεδο με αυτό που «κανονικά βλέπουμε σε κυκλώνες». Η μετεωρολογική υπηρεσία προειδοποίησε για τη συνέχιση των βροχών και για τον κίνδυνο πλημμυρών τοπικά τις επόμενες ημέρες. 

Σε φτωχή συνοικία του Ντέρμπαν, ένας πατέρας περιέγραψε στον πρόεδρο της Νότιας Αφρικής ότι ξύπνησε μέσα στη νύχτα και έτρεξε να σώσει τα τέσσερα παιδιά του που κοιμούνταν σε άλλο δωμάτιο, αλλά ήταν ήδη αργά.

«Την περασμένη νύχτα δεν έκλεισα μάτι, νόμιζα πως το σπίτι θα κατέρρεε ανά πάσα στιγμή», περιέγραψε η Νοκουθούλα Νταντίσο, κάτοικος του Ντέρμπαν που αναγκάστηκε να αλλάξει δρόμο πηγαίνοντας στη δουλειά της, καθώς γέφυρα είχε καταρρεύσει. 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ AFP
 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το ΝΑΤΟ αυξάνει τις αμυντικές δαπάνες – Προς συμφωνία για 5% του ΑΕΠ έως το 2032

Διεθνή / Το ΝΑΤΟ αυξάνει τις αμυντικές δαπάνες – Προς συμφωνία για 5% του ΑΕΠ έως το 2032

Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ ετοιμάζουν ιστορική αύξηση στις αμυντικές δαπάνες, με στόχο το 5% του ΑΕΠ έως το 2032, ανταποκρινόμενοι στις απαιτήσεις Τραμπ. Όλες οι εξελίξεις ενόψει της Συνόδου Κορυφής στη Χάγη
LIFO NEWSROOM
Το BBC απαντά σε καταγγελία για τον ισχυρισμό του ότι το βιολογικό φύλο «δεν μπορεί να αλλάξει»

Διεθνή / Το BBC απαντά σε καταγγελία για τον ισχυρισμό του ότι το βιολογικό φύλο «δεν μπορεί να αλλάξει»

Ο καταγγέλλων αναγνώστης κατηγόρησε το BBC ότι χρησιμοποιεί «κρυφές ενδείξεις» για να αποσπάσει την προσοχή από την κριτική και ότι συνεχίζει να «εξευτελίζει» την έννοια του φύλου
LIFO NEWSROOM
«Καμία απόδειξη γενοκτονίας στη Γάζα» δηλώνουν οι δικηγόροι της βρετανικής κυβέρνησης

Διεθνή / «Καμία απόδειξη γενοκτονίας στη Γάζα» λένε οι δικηγόροι της βρετανικής κυβέρνησης

«Η διαπίστωση ότι το Ισραήλ δεν δεσμεύεται να συμμορφωθεί με το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο δεν σημαίνει ότι έχει πρόθεση να διαπράξει γενοκτονία», εξήγησαν οι δικηγόροι στο Ανώτατο Δικαστήριο
LIFO NEWSROOM
Αίνιγμα ο Πούτιν για Κωνσταντινούπολη: «Όχι» τελικά από Τραμπ - Δεν πάει ούτε ο Λαβρόφ

Διεθνή / Αίνιγμα ο Πούτιν για Κωνσταντινούπολη: «Όχι» τελικά από Τραμπ - Δεν πάει ούτε ο Λαβρόφ

Ο Σεργκέι Λαβρόφ δεν θα συμμετάσχει στις αυριανές ειρηνευτικές συνομιλίες Ρωσίας-Ουκρανίας στην Κωνσταντινούπολη, ενώ αβεβαιότητα επικρατεί για την παρουσία Πούτιν - Στα ΗΑΕ θα ταξιδέψει ο Τραμπ
LIFO NEWSROOM
Ο Νετανιάχου κατηγορεί τον Μακρόν ότι συντάσσεται με τη Χαμάς

Διεθνή / Ο Νετανιάχου κατηγορεί τον Μακρόν ότι συντάσσεται με τη Χαμάς

Ο Μακρόν χαρακτήρισε τις ενέργειες του Ισραήλ στη Γάζα «απαράδεκτες» και «ντροπιαστικές», υπογραμμίζοντας την ανθρωπιστική κρίση με την έλλειψη νερού, φαρμάκων και ιατρικής πρόσβασης στη Γάζα
LIFO NEWSROOM