Η Blue Origin του Τζεφ Μπέζος έκανε μήνυση στη NASA επειδή ανέθεσε συμβόλαιο προσελήνωσης ύψους 2,9 δισ. δολαρίων στην SpaceX του Έλον Μασκ

 

Στην μήνυση, που κατατέθηκε σε ομοσπονδιακό δικαστήριο της Ουάσιγκτον, η Blue Origin σημειώνει μεταξύ άλλων ότι εξακολουθεί να πιστεύει πως χρειάζονταν δύο πάροχοι για την κατασκευή του συστήματος προσγείωσης, το οποίο θα μεταφέρει αστροναύτες στην επιφάνεια της Σελήνης από το 2024.

 

Η Blue Origin τονίζει επίσης πως τα κριτήρια της NASA ήταν «λανθασμένα και εκτός νόμου», αναφερόμενη στην επιλογή της διαστημικής υπηρεσία των ΗΠΑ για το σύστημα της Tesla, που επιλέχθηκε τις 16 Απριλίου, χαρακτηρίζοντας τη διαδικασία επιλογής «διάτρητη και άδικη».

 

«Η Blue Origin κατέθεσε μήνυση στο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο των ΗΠΑ σε μια προσπάθεια να διορθώσει τα ελαττώματα που εντοπίστηκαν στο Human Landing System της NASA», ανέφερε η εταιρεία σε ανακοίνωσή της.

 

«Πιστεύουμε ακράδαντα ότι τα ζητήματα που εντοπίζονται στην προμήθεια και τα αποτελέσματα της διαδικασίας πρέπει να αντιμετωπιστούν για να αποκατασταθεί η δικαιοσύνη, να δημιουργηθεί ανταγωνισμός και να εξασφαλιστεί μια ασφαλής επιστροφή της Αμερικής στη Σελήνη» προστίθεται .

 

Στο πλαίσιο του προγράμματος Artemis, η NASA ελπίζει να επιστρέψει με ανθρώπους στο φεγγάρι για πρώτη φορά από το 1972.