Ο οίκος Fitch προβλέπει επικείμενη χρεοκοπία της Ρωσίας

Ο οίκος Fitch «βλέπει» επικείμενη χρεοκοπία της Ρωσίας Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash.
0

Η Fitch Ratings ανακοίνωσε την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ρωσίας σε «C» από «Β» προσθέτοντας ότι η χρεοκοπία της χώρας είναι «επικείμενη», καθώς οι δυτικές κυρώσεις λόγω της εισβολής στην Ουκρανία υπονομεύουν τη ρωσική οικονομία.

«Η Fitch Ratings υποβάθμισε τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση της Ρωσίας σε C από Β», ανέφερε ο οίκος σε μια αξιολόγηση που υποδηλώνει μεγάλη ανησυχία για την ικανότητα της Ρωσίας να μπορέσει να εξυπηρετήσει το χρέος της το επόμενο διάστημα.

Η βαθμολογία «C» είναι μια ένδειξη ότι είτε έχει ξεκινήσει ήδη διαδικασία αθέτησης υποχρεώσεων είτε ότι «η ικανότητα αποπληρωμής είναι αμετάκλητα μειωμένη». Συμφωνά με τη Fitch, «επίκειται μια κρατική χρεοκοπία»,  καθώς οι εξελίξεις έχουν «υπονομεύσει περαιτέρω την προθυμία της Ρωσίας να εξυπηρετήσει το δημόσιο χρέος».

«Η περαιτέρω ενίσχυση των κυρώσεων και οι προτάσεις που θα μπορούσαν να περιορίσουν το εμπόριο ενέργειας», τονίζει ο οίκος «αυξάνουν την πιθανότητα μιας πολιτικής απάντησης από τη Ρωσία που περιλαμβάνει τουλάχιστον επιλεκτική μη αποπληρωμή των κρατικών της υποχρεώσεων». Στις 16 Μαρτίου, η Ρωσία θα κληθεί να καταβάλει τόκους 107 εκατομμυρίων δολαρίων σε δύο ομόλογα, αν και έχει περίοδο χάριτος 30 ημερών για να πραγματοποιήσει τις πληρωμές.

Μετά την εισβολή της στην Ουκρανία, η Ρωσία έγινε η χώρα με τις περισσότερες κυρώσεις στον κόσμο, σύμφωνα με την παγκόσμια βάση δεδομένων Castellum.ai, ξεπερνώντας το Ιράν, τη Βόρεια Κορέα και τη Συρία. Η Μόσχα αντιμετωπίζει 5.532 κυρώσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ιαπωνία ακόμη και την ιστορικά ουδέτερη Ελβετία.

Με πληροφορίες από Washington Post

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ