Ο Μοχάμεντ αλ Μπασίρ διορίστηκε μεταβατικός πρωθυπουργός της Συρίας

Ο Μοχάμεντ αλ Μπασίρ διορίστηκε μεταβατικός πρωθυπουργός της Συρίας Facebook Twitter
Μοχάμεντ αλ Μπασίρ / Φωτ.: Video Screen-Grab
0

Οι αντάρτες διόρισαν τον Μοχάμεντ αλ Μπασίρ ως επικεφαλής μιας μεταβατικής κυβέρνησης στη Συρία που θα είναι σε ισχύ μέχρι την 1η Μαρτίου.

«Η γενική διοίκηση μας ανέθεσε να διευθύνουμε τη μεταβατική κυβέρνηση μέχρι την 1η Μαρτίου», ανέφερε δήλωση που αποδίδεται στον Μπασίρ στον λογαριασμό Telegram της κρατικής τηλεόρασης, αναφερόμενος σε αυτόν ως «ο νέος πρωθυπουργός της Συρίας». Σύμφωνα με το Bloomberg, το οποίο επικαλείται συριακά μέσα ενημέρωσης, ο Μπασίρ θα σχηματίσει κυβέρνηση για να διαχειριστεί τη μεταβατική περίοδο και «να αποφύγει τη διολίσθηση στο χάος».

Ο Μοχάμεντ αλ Τζολάνι -αρχηγός της Χαγιάτ Ταχρίρ Αλ Σαμ (HTS), που ηγήθηκε της ετερόκλιτης συμμαχίας των αναρτών που ανέτρεψαν τον Μπασάρ αλ Άσαντ, παραμένει επικεφαλής των στρατιωτικών επιχειρήσεων και πιθανότατα θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην εσωτερική και εξωτερική πολιτική της Συρίας.

Υπενθυμίζεται ότι ο Μοχάμεντ αλ Μπασίρείχε υπό τη διοίκησή του ένα μικρό θύλακα εδάφους που ελεγχόταν από τους αντάρτες πριν την αστραπιαία επίθεση των 12 ημερών που ανέτρεψε το Άσαντ. Ο Μπασίρ ήταν προηγουμένως επικεφαλής της «κυβέρνησης Σωτηρίας», συνδεδεμένης με την Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ (HTS), η οποία κυβερνούσε μόνο τμήματα της βορειοδυτικής Συρίας και του Ιντλίμπ.

Ποιος είναι ο Μοχάμεντ αλ Μπασίρ 

Ο Μοχάμεντ αλ Μπασίρ είναι Σύρος μηχανικός και πολιτικός, ο οποίος άρχισε να υπηρετεί ως πέμπτος πρωθυπουργός της αυτοανακηρυχθείσας διοίκησης της Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ, της Συριακής Κυβέρνησης Σωτηρίας, τον Ιανουάριο. Γεννήθηκε στην Ιντλίμπ το 1986 και κατέχει πολλαπλούς τίτλους σπουδών που καλύπτουν τους τομείς της μηχανικής, του δικαίου και του διοικητικού σχεδιασμού. 

Απέκτησε πτυχίο ηλεκτρολόγου και ηλεκτρονικού μηχανικού, με ειδίκευση στις επικοινωνίες, από το Πανεπιστήμιο του Χαλεπίου το 2007. Το 2010, ολοκλήρωσε ένα προχωρημένο μάθημα αγγλικής γλώσσας που διοργανώθηκε από το υπουργείο Παιδείας. Το 2021, απέκτησε πτυχίο στη Σαρία και το δίκαιο με άριστα από το Πανεπιστήμιο του Ιντλίμπ. Στη συνέχεια εργάστηκε ως μηχανικός επιβλέποντας τη δημιουργία εργοστασίου φυσικού αερίου που συνδεόταν με τη Συριακή Εταιρεία Αερίου.

Το 2021, μετά την εξέγερση στη Συρία κατά του Μπασάρ αλ Άσαντ, ο αλ Μπασίρ εγκατέλειψε τη δουλειά του σε κυβερνητικά ιδρύματα και εντάχθηκε «στις τάξεις των επαναστατών στον στρατιωτικό τομέα», σύμφωνα με το βιογραφικό του.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Marina Summers γράφει ιστορία ως η πρώτη τρανς γυναίκα που θα παρουσιάσει το Miss Universe Philippines

Διεθνή / Η Marina Summers γράφει ιστορία ως η πρώτη τρανς γυναίκα που θα παρουσιάσει το Miss Universe Philippines

Η σταρ του Drag Race θα παρουσιάσει την τελετή στέψης του Miss Universe Philippines στις 2 Μαΐου, επιστρέφοντας στη σκηνή όπου το 2024 είχε γίνει η πρώτη drag queen που εμφανίστηκε στον θεσμό.
THE LIFO TEAM
ΕΠΙΘΕΣΗ ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / Πυροβολισμοί στην Ουάσινγκτον: Από τα video games στην πολιτική οργή - Τι αποκαλύπτουν οι αναρτήσεις του δράστη

Οι διαδικτυακές αναρτήσεις του 31χρονου Κόουλ Τόμας Άλεν αποκαλύπτουν μια σταδιακή μετάβαση από περιεχόμενο σχετικό με βιντεοπαιχνίδια σε ακραία πολιτικά μηνύματα μίσους για τον Τραμπ και την κυβέρνησή του
THE LIFO TEAM