Ο Μοχάμεντ αλ Μπασίρ διορίστηκε μεταβατικός πρωθυπουργός της Συρίας

Ο Μοχάμεντ αλ Μπασίρ διορίστηκε μεταβατικός πρωθυπουργός της Συρίας Facebook Twitter
Μοχάμεντ αλ Μπασίρ / Φωτ.: Video Screen-Grab
0

Οι αντάρτες διόρισαν τον Μοχάμεντ αλ Μπασίρ ως επικεφαλής μιας μεταβατικής κυβέρνησης στη Συρία που θα είναι σε ισχύ μέχρι την 1η Μαρτίου.

«Η γενική διοίκηση μας ανέθεσε να διευθύνουμε τη μεταβατική κυβέρνηση μέχρι την 1η Μαρτίου», ανέφερε δήλωση που αποδίδεται στον Μπασίρ στον λογαριασμό Telegram της κρατικής τηλεόρασης, αναφερόμενος σε αυτόν ως «ο νέος πρωθυπουργός της Συρίας». Σύμφωνα με το Bloomberg, το οποίο επικαλείται συριακά μέσα ενημέρωσης, ο Μπασίρ θα σχηματίσει κυβέρνηση για να διαχειριστεί τη μεταβατική περίοδο και «να αποφύγει τη διολίσθηση στο χάος».

Ο Μοχάμεντ αλ Τζολάνι -αρχηγός της Χαγιάτ Ταχρίρ Αλ Σαμ (HTS), που ηγήθηκε της ετερόκλιτης συμμαχίας των αναρτών που ανέτρεψαν τον Μπασάρ αλ Άσαντ, παραμένει επικεφαλής των στρατιωτικών επιχειρήσεων και πιθανότατα θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην εσωτερική και εξωτερική πολιτική της Συρίας.

Υπενθυμίζεται ότι ο Μοχάμεντ αλ Μπασίρείχε υπό τη διοίκησή του ένα μικρό θύλακα εδάφους που ελεγχόταν από τους αντάρτες πριν την αστραπιαία επίθεση των 12 ημερών που ανέτρεψε το Άσαντ. Ο Μπασίρ ήταν προηγουμένως επικεφαλής της «κυβέρνησης Σωτηρίας», συνδεδεμένης με την Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ (HTS), η οποία κυβερνούσε μόνο τμήματα της βορειοδυτικής Συρίας και του Ιντλίμπ.

Ποιος είναι ο Μοχάμεντ αλ Μπασίρ 

Ο Μοχάμεντ αλ Μπασίρ είναι Σύρος μηχανικός και πολιτικός, ο οποίος άρχισε να υπηρετεί ως πέμπτος πρωθυπουργός της αυτοανακηρυχθείσας διοίκησης της Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ, της Συριακής Κυβέρνησης Σωτηρίας, τον Ιανουάριο. Γεννήθηκε στην Ιντλίμπ το 1986 και κατέχει πολλαπλούς τίτλους σπουδών που καλύπτουν τους τομείς της μηχανικής, του δικαίου και του διοικητικού σχεδιασμού. 

Απέκτησε πτυχίο ηλεκτρολόγου και ηλεκτρονικού μηχανικού, με ειδίκευση στις επικοινωνίες, από το Πανεπιστήμιο του Χαλεπίου το 2007. Το 2010, ολοκλήρωσε ένα προχωρημένο μάθημα αγγλικής γλώσσας που διοργανώθηκε από το υπουργείο Παιδείας. Το 2021, απέκτησε πτυχίο στη Σαρία και το δίκαιο με άριστα από το Πανεπιστήμιο του Ιντλίμπ. Στη συνέχεια εργάστηκε ως μηχανικός επιβλέποντας τη δημιουργία εργοστασίου φυσικού αερίου που συνδεόταν με τη Συριακή Εταιρεία Αερίου.

Το 2021, μετά την εξέγερση στη Συρία κατά του Μπασάρ αλ Άσαντ, ο αλ Μπασίρ εγκατέλειψε τη δουλειά του σε κυβερνητικά ιδρύματα και εντάχθηκε «στις τάξεις των επαναστατών στον στρατιωτικό τομέα», σύμφωνα με το βιογραφικό του.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

KATY PERRY RUBY ROSE ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ

Διεθνή / Katy Perry: Η αστυνομία ερευνά τις καταγγελίες της Ruby Rose για σεξουαλική κακοποίηση σε νυχτερινό μαγαζί

Εκπρόσωπος της Perry αρνείται τις κατηγορίες, τις οποίες δημοσίευσε η Rose στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, χαρακτηρίζοντάς τες «επικίνδυνα και απερίσκεπτα ψέματα»
THE LIFO TEAM
ΤΖΕΙ ΝΤΙ ΒΑΝΣ ΠΑΠΑΣ ΛΕΩΝ ΗΠΑ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / Τζέι Ντι Βανς: «Ο Πάπας πρέπει να είναι πιο προσεκτικός όταν μιλά για ζητήματα θεολογίας»

Ο Βανς, ο οποίος είναι καθολικός, άσκησε κριτική στον ποντίφικα για τις τοποθετήσεις του σχετικά με τον πόλεμο, υποστηρίζοντας ότι δεν ανταποκρίνονται στη «σωστή» θεολογική προσέγγιση
THE LIFO TEAM
ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΤΑΞΙΔΙΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

Διεθνή / Το νέο σύστημα εισόδου-εξόδου στην ΕΕ προκαλεί καθυστερήσεις έως και τριών ωρών

«Η κατάσταση τις επόμενες εβδομάδες και ιδιαίτερα τους μήνες αιχμής του καλοκαιριού θα είναι απλώς μη διαχειρίσιμη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο διευθυντής του ευρωπαϊκού τμήματος του Διεθνούς Συμβουλίου Αεροδρομίων
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΕΡΥΘΡΑ ΘΑΛΑΣΣΑ ΠΕΡΣΙΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ

Διεθνή / Το Ιράν απειλεί να αποκλείσει την Ερυθρά Θάλασσα και τον Περσικό Κόλπο αν συνεχιστεί ο αμερικανικός αποκλεισμός

Παρότι η Τεχεράνη δεν διαθέτει ακτογραμμή στην Ερυθρά Θάλασσα, θεωρείται ότι μπορεί να ασκήσει επιρροή στην περιοχή μέσω των συμμάχων της στην Υεμένη, των ανταρτών Χούθι
THE LIFO TEAM
ΚΑΡΟΛΟΣ ΗΠΑ ΟΜΙΛΙΑ

Διεθνή / Βασιλιάς Κάρολος: Η ιστορική κίνηση που ετοιμάζει ενόψει της επίσκεψής του στις ΗΠΑ

Ο βασιλιάς θα ταξιδέψει στις ΗΠΑ εν μέσω του έντονου κλίματος ανάμεσα σε Τραμπ και Στάρμερ, και αυξανόμενων επικρίσεων προς τον μονάρχη για την εμπλοκή της οικογένειάς του στην υπόθεση Έπσταϊν
THE LIFO TEAM