Ο Banksy έστειλε σκάφος για διάσωση μεταναστών στη Μεσόγειο

Ο Banksy έστειλε σκάφος για διάσωση μεταναστών στη Μεσόγειο Facebook Twitter
0

Ο Βρετανός καλλιτέχνης Banksy χρηματοδότησε ένα σκάφος για την διάσωση προσφύγων και μεταναστών στη Μεσόγειο, κρυφά από τις αρχές, όπως μεταδίδει ο Guardian. 

Το "Louise Michel" είναι φιλοτεχνημένο εξωτερικά από τον ίδιο τον Banksy, που έχει ζωγραφίσει πάνω στο σκαρί του ένα κορίτσι με σωσίβιο. Η πλώρη του είναι βαμμένη ροζ και στα πλαϊνά γράφει με τεράστια κεφαλαία γράμματα «ΔΙΑΣΩΣΗ». Το πλοίο έχει πάρει το όνομά του από την αναρχική δασκάλα του 19ου αιώνα.

Ο Banksy έστειλε σκάφος για διάσωση μεταναστών στη Μεσόγειο Facebook Twitter

Το παρθενικό του ταξίδι έγινε υπό άκρα μυστικότητα, ως προς τους σκοπούς του, στις 18 Αυγούστου από το ισπανικό λιμάνι της Μπουριάνα (σ.σ κοντά στη Βαλένθια). Τώρα πλέει στην κεντρική Μεσόγειο όπου την περασμένη Πέμπτη έσωσε 89 ανθρώπους μεταξύ των οποίων τέσσερα παιδιά. Έκτοτε αναζητά ένα ασφαλές λιμάνι ώστε να τους αποβιβάσει.

Ο Βρετανός εικαστικός θέλει να βοηθήσει στη διάσωση των μεταναστών που προσπαθούν να φτάσουν στην Ευρώπη από τις ακτές της Αφρικής. Το δεκαμελές πλήρωμα αποτελείται αποκλειστικά από Ευρωπαίους ακτιβιστές, με μακρά εμπειρία στις επιχειρήσεις αναζήτησης και διάσωσης. Το σκάφος έχει ήδη πάρει μέρος σε δύο ακόμα επιχειρήσεις διάσωσης 105 ανθρώπων, οι οποίοι βρίσκονται για την ώρα πάνω στο κατάστρωμα του Sea-Watch-4, ιδιοκτησίας ΜΚΟ. 

Το σκάφος του Banksy, μήκους 31 μέτρων, πλέει με γερμανική σημαία. Προηγούμενος κάτοχος ήταν οι τελωνειακές αρχές της Γαλλίας. Είναι μικρότερο από άλλα σκάφη ανθρωπιστικών ΜΚΟ αλλά σαφώς πιο γρήγορο. 

Ο Banksy αποφάσισε να αναμειχθεί τον Σεπτέμβριο του 2019, όταν έστειλε ένα email στην μελλοντική καπετάνισσα του πλοίου του την Πία Κλεμπ, που με άλλα σκάφη έχει βοηθήσει στην διάσωση χιλιάδων μεταναστών τα τελευταία χρόνια.

Ο Banksy έστειλε σκάφος για διάσωση μεταναστών στη Μεσόγειο Facebook Twitter
Η Πία Κλέμπ

«Γεια σου Πία, διάβασα την ιστορία σου στις εφημερίδες. Ακούγεσαι φοβερή. Είμαι ένας καλλιτέχνης από τη Βρετανία και έχω κάνει μερικά έργα για την μεταναστευτική-προσφυγική κρίση και προφανώς δεν μπορώ να κρατήσω τα χρήματα. Θες να τα χρησιμοποιήσεις για να αγοράσεις ένα σκάφος; Σε παρακαλώ ενημέρωσέ με. Μπράβο. Banksy». 

Η Κλεμπ, αρχικά πίστεψε ότι ήταν αστείο αλλά όπως αποδείχτηκε η επιστολή ήταν αυθεντική. Πιστεύει ότι ο Banksy την επέλεξε εξαιτίας της πολιτικής στάσης της. «Δεν βλέπω την διάσωση ως ανθρωπιστική πράξη αλλά ως μέρος ενός αντιφασιστικού αγώνα», δήλωσε στον Guardian. 

«Με ταχύτητα 27 κόμβων, το "Louise Michel" μπορεί να πλεύσει πιο γρήγορα από την λιβυκή ακτοφυλακή πριν τους τραβήξουν πίσω σε χώρους συγκέντρωσης στη Λιβύη», λέει η Κλεμπ.

Ο Banksy έστειλε σκάφος για διάσωση μεταναστών στη Μεσόγειο Facebook Twitter

Διεθνείς οργανισμοί κατηγορούν τις αρχές της χώρας πως κακομεταχειρίζονται ανθρώπους στην θάλασσα και σε ορισμένες περιπτώσεις τολμούν ακόμα να πουλήσουν ανθρώπους σε στρατιωτικές ομάδες. Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, περισσότεροι από 7.600 μετανάστες έχουν παρεμποδιστεί και επιστρέψει στην Λιβύη, όπου κρατούνται σε καταυλισμούς που επικρατούν άθλιες συνθήκες και πολλοί πέφτουν θύματα βιασμού και άλλων βασανιστηρίων. 

Όπως λέει η καπετάνισσα, ο Banksy περιορίζεται μόνο στην παροχή οικονομικής στήριξης χωρίς να παρεμβαίνει στα σχέδια και στις αποφάσεις του πληρώματος. «Ο Banksy δεν υποκρίνεται ότι ξέρει πώς να κυβερνά ένα πλοίο καλύτερα από εμάς, και εμείς δεν το παίζουμε καλλιτέχνες».

Ο Banksy έστειλε σκάφος για διάσωση μεταναστών στη Μεσόγειο Facebook Twitter
Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γάζα: Νεογνό σώθηκε από τη μήτρα της νεκρής μητέρας του, μετά από ισραηλινή επιδρομή

Διεθνή / Γάζα: Νεογνό σώθηκε από τη μήτρα της νεκρής μητέρας του, μετά από ισραηλινή επιδρομή

Η νεαρή μητέρα υπέκυψε στα τραύματά της λίγο πριν γεννηθεί η κόρη της - «Ακόμα και αν αυτό το παιδί επιβιώσει, γεννήθηκε ορφανό», είπε ο γιατρός της πτέρυγας νεογνών
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Ο πρώην αρχηγός του Ουφίτσι ορκίζεται να σώσει τη Φλωρεντία εάν εκλεγεί δήμαρχος

Διεθνή / Φλωρεντία: Ο πρώην διευθυντής της γκαλερί Ουφίτσι ορκίζεται να διώξει τα μπέργκερ από τους δρόμους αν εκλεγεί δήμαρχος

Υποστηριζόμενος από το κόμμα της Μελόνι, ο Έικε Σμιντ λέει ότι η καταστολή του εγκλήματος και του υπερτουρισμού θα βοηθήσει στην αποκατάσταση της Φλωρεντίας
NEWSROOM
Με ποια κριτήρια θα ψηφίσουν οι Κύπριοι στις ευρωεκλογές;

LiFO politics / Με ποια κριτήρια θα ψηφίσουν οι Κύπριοι στις ευρωεκλογές;

Πενήντα χρόνια μετά την τουρκική εισβολή και είκοσι από την ένταξη στην Ε.Ε., σχεδόν μισό εκατομμύριο Κύπριοι θα ψηφίσουν για τις ευρωεκλογές. Ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που τους απασχολούν, εκτός από την τουρκική εισβολή και κατοχή; Και ποια είναι η εξέλιξη της πρωτοβουλίας αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα; Η Βασιλική Σιούτη μιλά με τον δημοσιογράφο Κώστα Βενιζέλο από τη Λευκωσία.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ