Ντουμπάι: Στη φυλακή 7 μήνες έφηβος από τη Βρετανία επειδή έκανε σεξ με 17χρονη 

Ντουμπάι: Στη φυλακή 7 μήνες έφηβος από τη Βρετανία επειδή έκανε σεξ με 17χρονη  Facebook Twitter
Φωτογραφία: Detained in Dubai
0

Ένας 19χρονος Βρετανός από το Τότεναμ του βόρειου Λονδίνου, που είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση στο Ντουμπάι, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα λόγω της σεξουαλικής του σχέσης με 17χρονη κοπέλα, αφέθηκε ελεύθερος με βασιλική χάρη και επέστρεψε στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο Μάρκους Φακάνα είχε καταδικαστεί τον Δεκέμβριο σε ποινή φυλάκισης ενός έτους, έπειτα από καταγγελία της μητέρας της κοπέλας στις αρχές του Ντουμπάι. Η σχέση τους -σύμφωνα με την εκστρατεία «Detained in Dubai» που υποστήριξε την υπόθεσή του- ήταν συναινετική και ξεκίνησε κατά τη διάρκεια των οικογενειακών του διακοπών στα Εμιράτα, τον Αύγουστο του 2024.

Όπως έγινε γνωστό, η 17χρονη κοπέλα είναι επίσης Βρετανίδα και από το Λονδίνο, και η σχέση της με τον Φακάνα περιγράφηκε ως «ρομαντικό ειδύλλιο διακοπών». Ωστόσο, η ηλικία συναίνεσης στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι τα 18 έτη, και η νομοθεσία προβλέπει ποινές για σεξουαλικές σχέσεις με άτομα κάτω του ορίου αυτού.

Η μητέρα της κοπέλας υπέβαλε καταγγελία στις αρχές των ΗΑΕ αφού εντόπισε μηνύματα ανάμεσα στους δύο εφήβους, όταν η κόρη της επέστρεψε στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το κορίτσι είχε πλέον ενηλικιωθεί, αλλά νομικά θεωρούνταν ανήλικο κατά τον χρόνο της σχέσης.

Η κυβέρνηση του Ντουμπάι είχε επιβεβαιώσει τότε: «Σύμφωνα με τη νομοθεσία των ΗΑΕ, το κορίτσι χαρακτηρίζεται νομικά ως ανήλικο και, σύμφωνα με τις διαδικασίες που αναγνωρίζονται διεθνώς, η μητέρα της - όντας η νόμιμη κηδεμόνας - υπέβαλε την καταγγελία».

Του αποδόθηκε βασιλική χάρη για το Eid

Ο νεαρός Βρετανός αφέθηκε ελεύθερος την περασμένη εβδομάδα, στο πλαίσιο χορήγησης χάριτος ενόψει της μουσουλμανικής εορτής Eid al-Adha. 

Σύμφωνα με δήλωση του υπουργείου Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου (FCDO): «Αφέθηκε ελεύθερος με χάρη για το Eid την περασμένη εβδομάδα. Καταλαβαίνουμε ότι ήθελε να επιστρέψει στο Ηνωμένο Βασίλειο χωρίς την προσοχή των μέσων ενημέρωσης και να δει την οικογένειά του. Τον υποστηρίξαμε και ήμασταν σε επαφή μαζί τους».

Ο ίδιος ο Φακάνα είχε απευθυνθεί εγγράφως στον σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ράσιντ Αλ Μακτούμ, κυβερνήτη του Ντουμπάι, μέσα από τη φυλακή Al Awir, ζητώντας επιείκεια και απελευθέρωση.

Στις μουσουλμανικές χώρες, η βασιλική ή προεδρική χάρη για το Eid αποτελεί χειρονομία επιείκειας, προσφέροντας μια δεύτερη ευκαιρία σε κρατούμενους κατά τις μεγάλες θρησκευτικές γιορτές.

Η επικεφαλής της οργάνωσης «Detained in Dubai», Radha Stirling, δήλωσε πως ο Φακάνα «αυτήν τη στιγμή αναρρώνει», υπογραμμίζοντας την ευρύτερη σημασία της υπόθεσης: «Η υπόθεσή του έχει προσελκύσει σημαντική δημόσια προσοχή λόγω ανησυχιών σχετικά με την ποινικοποίηση των τουριστών και τη δυσανάλογη επιβολή ποινών. Πιστεύουμε ότι αυτή η υπόθεση υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη για ταχείες νομικές διαδικασίες για τους αλλοδαπούς υπηκόους και διασφαλίσεις κατά των περιττών ποινών φυλάκισης».

Η ίδια προειδοποίησε και τους γονείς Βρετανών εφήβων που ταξιδεύουν στη χώρα: «Οι γονείς πρέπει να γνωρίζουν ότι οι έφηβοι μπορούν να κατηγορηθούν στα ΗΑΕ για συμπεριφορές που δεν θα θεωρούνταν εγκληματικές στην πατρίδα τους - είτε πρόκειται για σχέσεις, δραστηριότητα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, είτε ακόμα και για κατανάλωση αλκοόλ».

Η κυβέρνηση του Ντουμπάι, από την πλευρά της, επέμεινε στην ορθότητα των νομικών διαδικασιών, αναφέροντας ότι «το νομικό σύστημα του Ντουμπάι έχει δεσμευτεί να προστατεύει τα δικαιώματα όλων των ατόμων και να διασφαλίζει αμερόληπτες δικαστικές διαδικασίες».

Με πληροφορίες από BBC

 
 
Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σεισμός 8,8 Ρίχτερ στη Ρωσία: Συναγερμός για τσουνάμι σε όλο τον Ειρηνικό - Κύματα 2 μέτρων αναμένει η Γαλλική Πολυνησία

Διεθνή / Σεισμός 8,8 Ρίχτερ στη Ρωσία: Συναγερμός για τσουνάμι σε όλο τον Ειρηνικό - Κύματα 2 μέτρων αναμένει η Γαλλική Πολυνησία

Βίντεο από τη στιγμή που ο σεισμός χτυπά στην Καμτσάτκα - Προειδοποιήσεις σε Παπούα Νέα Γουινέα, Νήσους Σολομώντα, Βανουάτου - Υποβαθμίστηκε ο κίνδυνος τσουνάμι σε Χαβάη, Φιλιππίνες
LIFO NEWSROOM
Ανησυχία στο Βερολίνο: Μήπως οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να αποσύρουν στρατεύματα από τη Γερμανία;

Διεθνή / Ανησυχία στο Βερολίνο: Μήπως οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να αποσύρουν στρατεύματα από τη Γερμανία;

Η Γερμανία ανησυχεί για μείωση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στην Ευρώπη - Ο Υπουργός Άμυνας Πιστόριους ταξίδεψε στην Ουάσινγκτον για να διασφαλίσει ότι η Ε.Ε. δεν θα μείνει στο σκοτάδι
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ ισχυρίζεται ότι ο Έπσταϊν του «έκλεψε» την Βιρτζίνια Τζιούφρε που αργότερα αποκάλυψε την δράση του

Διεθνή / Ο Τραμπ λέει ότι ο Επστάιν του «έκλεψε» νεαρές γυναίκες από το Mar-a-Lago, ανάμεσα τους και την Βιρτζίνια Τζιουφρέ

Η Τζιούφρε, η οποία πέθανε φέτος, είχε καταγγείλει ότι αρχικά κακοποιήθηκε από τον Έπσταϊν και τη Μάξγουελ, και στη συνέχεια «προσφέρθηκε» σε άλλους ισχυρούς άνδρες, μεταξύ των οποίων και ο πρίγκιπας Άντριου
LIFO NEWSROOM
Οι δασμοί Τραμπ αναδιαμορφώνουν την παγκόσμια οικονομία

Διεθνή / «Οικονομικός Τραμπισμός»: Οι ΗΠΑ εγκαταλείπουν την παγκόσμια εμπορική τάξη με δασμούς έως 30%

Το όραμα του προέδρου για την αναδιάρθρωση του παγκόσμιου εμπορίου αρχίζει να υλοποιείται, αλλά ο ίδιος ξεκινά ένα πείραμα που, σύμφωνα με τους οικονομολόγους, θα μπορούσε να έχει αρνητικά αποτελέσματα
LIFO NEWSROOM
SpaceX και Μπαχάμες: Οι μυστικές συμφωνίες Μασκ, το Starlink και οι περιβαλλοντικές αντιδράσεις

Διεθνή / Μυστική συμφωνία SpaceX με τις Μπαχάμες: «Δώρο» Starlink και διπλωματική κρίση για τον Μασκ

Η συμφωνία SpaceX με τις Μπαχάμες για προσγειώσεις πυραύλων και δωρεάν Starlink πυροδότησε εσωτερικές εντάσεις και οικολογικές ανησυχίες, ενώ ο Μασκ επιδιώκει παγκόσμια επέκταση
LIFO NEWSROOM
Επιζώσες παιδικής κακοποίησης στο Ρόδεραμ καταγγέλλουν βιασμούς και συγκάλυψη από την αστυνομία

Διεθνή / Επιζώσες παιδικής κακοποίησης στο Ρόδεραμ καταγγέλλουν βιασμούς και συγκάλυψη από την αστυνομία

Νέες ανατριχιαστικές μαρτυρίες γυναικών που είχαν πέσει θύματα παιδικής κακοποίησης στο Ρόδεραμ αποκαλύπτουν ότι, πέρα από τα μέλη των συμμοριών που τις εκμεταλλεύονταν, κακοποιήθηκαν και από αστυνομικούς
LIFO NEWSROOM
Politico: Κερδισμένοι και χαμένοι των δασμών Τραμπ από την εμπορική συμφωνία ΗΠΑ-ΕΕ

Διεθνή / Politico: Κερδισμένοι και χαμένοι των δασμών Τραμπ από την εμπορική συμφωνία ΗΠΑ-ΕΕ

Η συμφωνία Τραμπ–φον ντερ Λάιεν φέρνει 15 % δασμούς στις εξαγωγές της ΕΕ, υποχρεωτικές επενδύσεις στα 600 δισ. δολάρια, ενώ ωφελεί ενεργειακές και τεχνολογικές αμερικανικές εταιρείες ενέργειας και τεχνολογίας - Ποιοι κερδίζουν και ποιοι χάνουν
LIFO NEWSROOM