Νέα επιδρομή της Ρωσίας στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας – Σήκωσε μαχητικά η Πολωνία

Νέα επιδρομή της Ρωσίας στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας – Σήκωσε μαχητικά η Πολωνία Facebook Twitter
φωτ.: ΕΡΑ
0

Μονάδες της ουκρανικής αντιαεροπορικής άμυνας ενεργοποιήθηκαν για να αποκρούσουν νέα ρωσική αεροπορική επιδρομή στο Κίεβο τις πρώτες πρωινές ώρες, ανακοίνωσαν αξιωματικοί των ενόπλων δυνάμεων μέσω Telegram.

Δημοσιογράφοι του πρακτορείου ειδήσεων Reuters στην ουκρανική πρωτεύουσα μετέδωσαν πως άκουσαν ισχυρές εκρήξεις, που κατ’ αυτούς έμοιαζαν να οφείλονταν σε καταρρίψεις από την αντιαεροπορική άμυνα, κάποιες στο κέντρο.

Στο μεταξύ, η Πολωνία ανακοίνωσε πως προχώρησε σε εσπευσμένη απογείωση μαχητικών για να εγγυηθούν την ασφάλεια του εναέριου χώρου της, εν μέσω της ρωσικής επιδρομής στη γειτονική Ουκρανία. Η διοίκηση επιχειρήσεων των πολωνικών ενόπλων δυνάμεων ανακοίνωσε πως απογειώθηκαν πολωνικά και συμμαχικά αεροσκάφη. «Στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας ενδέχεται να υπάρχουν υψηλά επίπεδα θορύβου εξαιτίας της έναρξης επιχειρήσεων πολωνικών και συμμαχικών αεροσκαφών», σημείωσε η διοίκηση μέσω X.

Οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας εξαπέλυσαν δεκάδες πυραύλους εναντίον του Κιέβου, της πρωτεύουσας της Ουκρανίας, τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, με τον δήμαρχο Βιτάλι Κλίτσκο να ανακοινώνει πως οι υπηρεσίες αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων στάλθηκαν σε διάφορες συνοικίες, καθώς υπάρχουν πληροφορίες για τραυματισμούς και ζημιές από τα συντρίμμια όπλων που καταρρίφθηκαν. Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις διαβεβαίωσαν πως κατέρριψαν κάπου 20 πυραύλους, τόσο κρουζ όσο και βαλλιστικούς, που βλήθηκαν εναντίον της πρωτεύουσας.

Πυρκαγιά ξέσπασε στη συνοικία Σεβτσενκίβσκι, όπου τραυματιοφορείς προσέφεραν τις πρώτες βοήθειες σε τουλάχιστον έναν άνθρωπο, ανέφερε ο κ. Κλίτσκο μέσω Telegram. Στη συγκεκριμένη συνοικία βρίσκονται, μεταξύ άλλων, κτιριακές εγκαταστάσεις πανεπιστημίων και σχολείων. Οι υπηρεσίες αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων έσπευσαν επίσης στις συνοικίες Σβιατοσίνσκι, Χολοσίβσκι και Σολομιάνσκι, πρόσθεσε. Στη Σολομιάνσκι βρίσκεται μείζων σιδηροδρομικός σταθμός και το βασικό αεροδρόμιο του Κιέβου.

Η επιδρομή καταγράφεται ακριβώς μια εβδομάδα αφού οι δυνάμεις της Μόσχας εξαπέλυσαν πάνω από 200 πυραύλους και drones εναντίον της ουκρανικής επικράτειας. Η επιδρομή εκείνη στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον επτά ανθρώπους και προκάλεσε ζημιές σε ενεργειακές υποδομές σε όλη τη χώρα. Η ουκρανική κυβέρνηση τη χαρακτήρισε την «πιο μαζική» επιδρομή του πολέμου.

Ο δήμαρχος του Κιέβου ανέφερε πως υπέστη ζημιά μέρος εγκατάστασης ύδρευσης, χωρίς να διευκρινίσει αν αυτό θα έχει συνέπειες για την παροχή στην ουκρανική πρωτεύουσα.

Με πληροφορίες από Reuters

 
 
Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το δίλημμα της αεράμυνας της Ευρώπης: Μπορεί ένα γαλλο-ιταλικό σύστημα να ανταγωνιστεί τους Patriot;

Διεθνή / Το δίλημμα της αεράμυνας της Ευρώπης: Μπορεί ένα γαλλο-ιταλικό σύστημα να ανταγωνιστεί τους Patriot;

Η Γαλλία και η Ιταλία προωθούν το νέο ευρωπαϊκό αντιαεροπορικό σύστημα SAMP-T NG, αμφισβητώντας την κυριαρχία των αμερικανικών Patriot - Μπορεί η Ευρώπη να μειώσει την εξάρτησή της από τις ΗΠΑ στην άμυνα;
LIFO NEWSROOM
Διπλωματικός αγώνας δρόμου πριν γενικευτεί ο πόλεμος: Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία συναντούν τον Ιρανό ΥΠΕΞ

Διεθνή / Διπλωματικός αγώνας δρόμου πριν γενικευτεί ο πόλεμος: Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία συναντούν τον Ιρανό ΥΠΕΞ

Η Ευρώπη αναλαμβάνει πρωτοβουλία εν μέσω αμερικανικής αμφιταλάντευσης - Ύστατη προσπάθεια να επιστρέψει το Ιράν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων
LIFO NEWSROOM
ΟΗΕ: Το Ιράν εκτέλεσε 975 άτομα το 2024 – Ο υψηλότερος αριθμός εδώ και μία δεκαετία

Διεθνή / ΟΗΕ: Το Ιράν εκτέλεσε 975 άτομα το 2024 – Ο υψηλότερος αριθμός εδώ και μία δεκαετία

Περισσότεροι από τους μισούς εκτελεσθέντες είχαν καταδικαστεί για υποθέσεις ναρκωτικών, ενώ η έκθεση επισημαίνει και δυσανάλογα υψηλό ποσοστό μειονοτήτων μεταξύ των θυμάτων
LIFO NEWSROOM
Τι είναι η βόβμα «bunker buster» που κάνει τον Τραμπ να αμφιβάλλει για την επίθεση στο Ιράν

Διεθνή / Τι είναι η βόμβα «bunker buster» που κάνει τον Τραμπ να αμφιβάλλει για την επίθεση στο Ιράν

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει διαμηνύσει ότι η ενδεχόμενη επίθεση στο Ιράν θα είχε νόημα μόνο αν υπάρχει εγγύηση πως μπορεί να εξουδετερώσει την υπόγεια πυρηνική εγκατάσταση στο Φορντόου
LIFO NEWSROOM
Η τεχνητή νοημοσύνη απειλεί τα αποθέματα νερού των πιο ξηρών περιοχών της Ευρώπης

Διεθνή / Η τεχνητή νοημοσύνη απειλεί τα αποθέματα νερού των πιο ξηρών περιοχών της Ευρώπης

Η ΕΕ θέλει να ανταγωνιστεί τις ΗΠΑ και την Κίνα στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης - Ωστόσο, οι επικριτές υποστηρίζουν ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δεν έχουν λάβει υπόψη την εξαιρετικά υψηλή ζήτηση νερού που απαιτεί ο τομέας αυτός.
LIFO NEWSROOM
Η ΕΕ σχεδιάζει ταμείο επένδυσης της «παγωμένης ρωσικής περιουσίας» για στήριξη της Ουκρανίας

Διεθνή / Η ΕΕ σχεδιάζει ταμείο επένδυσης της «παγωμένης ρωσικής περιουσίας» για στήριξη της Ουκρανίας

Η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει να αξιοποιήσει 200 δισ. ευρώ από παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία μέσω επενδύσεων υψηλότερου ρίσκου, αποφεύγοντας τη νομική σύγκρουση της κατάσχεσης και ενισχύοντας την Ουκρανία απέναντι στη ρωσική απειλή
LIFO NEWSROOM