Μετά τις έντονες επικρίσεις ο Τζάστιν Τρουντό αποφάσισε να μην παραστεί στην κηδεία του Φιντέλ Κάστρο

Μετά τις έντονες επικρίσεις ο Τζάστιν Τρουντό αποφάσισε να μην παραστεί στην κηδεία του Φιντέλ Κάστρο Facebook Twitter
1

Ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τρουντό δεν θα παραστεί στην κηδεία του πρώην προέδρου της Κούβας Φιδέλ Κάστρο, τον οποίο αποκάλεσε «σπουδαίο ηγέτη» προκαλώντας σφοδρές επικρίσεις στην χώρα του.


Ο Καναδάς ανακοίνωσε σήμερα ότι ο γενικός κυβερνήτης Ντέιβιντ Τζόνστον θα εκπροσωπήσει την χώρα στις εκδηλώσεις προς τιμή του εκλιπόντος Κάστρο. Ο Τζόνστον είναι αντιπρόσωπος της βασίλισσας Ελισάβετ, της επικεφαλής του κράτους κατά τίτλο.


Ο Τρουντό δέχθηκε έντονη κριτική από τους βουλευτές του συντηρητικού κόμματος στον Καναδά αλλά και από στελέχη των Ρεπουμπλικανών στις ΗΠΑ, αφού απέτισε φόρο τιμής σε έναν «σπουδαίο ηγέτη» κι έναν «επαναστάτη και θρυλικό ομιλητή» ακόμα κι αν επρόκετο για μια «αμφιλεγόμενη προσωπικότητα».


Μπροστά στις αντιδράσεις, είπε κατόπιν ότι ο Κάστρο ήταν ένας «δικτάτορας» κι ότι «είχε σοβαρά προβλήματα στο ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» στη Κούβα, την οποία ο επικεφαλής της καναδικής κυβέρνησης επισκέφθηκε πριν από δύο εβδομάδες.


«Τη στιγμή του θανάτου του, προέβην σε μια δήλωση που υπενθύμιζε τους στενούς δεσμούς μεταξύ του λαού του Καναδά και του λαού της Κούβας. Και την ίδια ώρα, οι Καναδοί γνωρίζουν ότι μιλάω πάντα υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» τόνισε χθες Κυριακή στην Σύνοδο των Γαλλόφωνων Χωρών στο Ανταναναρίβο (Μαδαγασκάρη). Επισήμανε εξάλλου ότι έθιξε αυτό το θέμα στη συνάντησή του «με τον Ραούλ Κάστρο πριν από δύο εβδομάδες».

«Μπορούμε τώρα να επιβεβαιώσουμε ότι ο πρωθυπουργός δεν θα παραστεί» στην κηδεία του Φιδέλ Κάστρο, δήλωσε σήμερα το γραφείο του Τρουντό στο Γαλλικό Πρακτορείο.


Ο γενικός κυβερνήτης Τζόνστον θα μεταβεί στην Κούβα αύριο Τρίτη και το βράδυ θα παραστεί σε μια «τελετή προς τιμή του πρώην προέδρου Φιδέλ Κάστρο στην Πλατεία της Επανάστασης» σύμφωνα με ένα δελτίο Τύπου.

1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΙΡΑΝ ΣΤΕΝΑ ΤΟΥ ΟΡΜΟΥΖ

Διεθνή / Ο Τραμπ εξακολουθεί να απορρίπτει την πρόταση του Ιράν και συζητά την παράταση του ναυτικού αποκλεισμού

Αξιωματούχος του Λευκού Οίκου αποκάλυψε ότι ο Τραμπ εξετάζει μέτρα για τη σταθεροποίηση των παγκόσμιων αγορών πετρελαίου, καθώς και τρόπους περιορισμού των επιπτώσεων του ναυτικού αποκλεισμού στους Αμερικανούς καταναλωτές
THE LIFO TEAM
ΝΤΕΙΒΙΝΤ ΚΟΠΕΡΦΙΛΝΤ ΤΖΕΦΡΙ ΕΠΣΤΑΙΝ ΝΤΕΙΒΙΝΤ ΜΠΛΕΙΝ

Διεθνή / Αρχεία του FBI αποκαλύπτουν στενές σχέσεις του Έπσταϊν με τον Ντέιβιντ Κόπερφιλντ και τον Ντέιβιντ Μπλέιν

Οι διάσημοι ταχυδακτυλουργοί Ντέιβιντ Μπλέιν και Ντέιβιντ Κόπερφιλντ είχαν στενές σχέσεις με τον Τζέφρι Έπσταϊν σύμφωνα με αρχεία από το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης
THE LIFO TEAM
Πρώτη φορά ο Πάπας Λέων ΙΔ΄ μίλησε για τους LGBTQ+ Καθολικούς - και έβαλε όριο στις ευλογίες

Διεθνή / Πρώτη φορά ο Πάπας Λέων ΙΔ΄ μίλησε για τους LGBTQ+ Καθολικούς και έβαλε όριο στις ευλογίες

Ο πρώτος Αμερικανός Πάπας δήλωσε ότι η Εκκλησία δεν πρέπει να διχάζεται γύρω από τη σεξουαλικότητα, ξεκαθαρίζοντας όμως ότι δεν σκοπεύει να πάει πέρα από τη γραμμή του Φραγκίσκου για τις άτυπες ευλογίες ομόφυλων ζευγαριών.
THE LIFO TEAM
Ο γκέι Καθολικός σχεδιαστής που ντύνει τον Πάπα

Διεθνή / Ο γκέι Καθολικός σχεδιαστής που ντύνει τον Πάπα

Ο Ιταλός Filippo Sorcinelli δημιουργεί εδώ και πάνω από 20 χρόνια τελετουργικά άμφια για το Βατικανό. Μετά τον Βενέδικτο ΙΣΤ΄ και τον Φραγκίσκο, τα σχέδιά του φορέθηκαν και από τον Πάπα Λέοντα ΙΔ΄, που βρέθηκε στη λίστα της Vogue με τους πιο καλοντυμένους ανθρώπους του 2025.
THE LIFO TEAM