Πριν μερικές ημέρες εντοπίστηκε σε παραλία της Βρετανικής Κολομβίας το 13ο κατά σειρά πόδι που ξεβράζεται στις ακτές αυτής της καναδικής επαρχίας την τελευταία δεκαετία.

 

Και τώρα οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως έχουν πλέον την απάντηση για αυτό το «φαινόμενο», τα αίτια του οποίου προβληματίζουν εδώ και χρόνια τις αρχές και όχι μόνο. 

 

Αν και πρόκειται για ένα μακάβριο και φρικιαστικό θέαμα, επιστήμονες και μέλη της ιατρικής κοινότητας λένε πως τελικά δεν υπάρχει τίποτα παρανοϊκό στα ευρήματα και πως σε καμία περίπτωση δεν είναι σημάδια ενός κατά συρροή δολοφόνου ή υπολείμματα θυμάτων αεροπορικών δυστυχημάτων, όπως πιστεύουν μερικοί.

 

Αντιθέτως, μιλάμε απλώς για διάφορα «αθώα» φυσικά επιστημονικά φαινόμενα που συμβαίνουν στον βυθό της θάλασσας και συνδέονται με την τη αποσύνθεση ενός ανθρώπινου σώματος. 

 

Όπως εξηγούν, ένας από τους λόγους που έχουν ξεβραστεί τόσα πόδια στο συγκεκριμένο σημείο είναι επειδή γενικά σε εκείνα τα νερά υπάρχουν πολλά πτώματα, αποτέλεσμα του ότι στην ακτή υπάρχει μια πυκνοκατοικημένη περιοχή.

 

Μάλλον έτσι εξηγείται το μυστήριο με τα ανθρώπινα πόδια που ξεβράζονται στις ακτές του Καναδά
Το «φαινόμενο» έχει γεννήσει τα τελευταία χρόνια δεκάδες θεωρίες συνωμοσίας και έχει αποκτήσει μέχρι και ειδική σελίδα στο Wikipedia.

 

Γύρω από οποιονδήποτε όγκο νερού, αυτοκτονίες και πνιγμοί θεωρούνται για κάποιο λόγο πολύ συνηθισμένα και μερικές φορές αυτοί που πεθαίνουν από φυσικά αίτια στην ακτή μπορεί να παρασυρθούν μέσα στη θάλασσα. 

 

Σχετικά με το γιατί ξεβράζονται τόσο συχνά στην συγκεκριμένη περιοχή, οι επιστήμονες λένε πως σε αυτό παίζουν ρόλο τα ρεύματα της θάλασσας.

 

«Πράγματα που επιπλέουν στον ωκεανό κινούνται με τα ρεύματα ενώ ταυτόχρονα δέχονται και μια μικρή ώθηση από τον αέρα κι αυτό τα οδηγεί τις περισσότερες φορές στην ακτή.

 

Οι άνεμοι εκεί είναι δυτικοί προς ανατολικοί, οπότε όσα επιπλέουν σε αυτό το τμήμα του Ειρηνικού φτάνουν στην ακτή», λέει ο Parker MacCready, καθηγητής Ωκεανογραφίας στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον. 

 

Μάλλον έτσι εξηγείται το μυστήριο με τα ανθρώπινα πόδια που ξεβράζονται στις ακτές του Καναδά
Μπροστά σε ένα κομμένο ανθρώπινο πόδι μέσα σε παπούτσι βρέθηκε ένας άντρας που περπατούσε πριν από λίγες ημέρες μαζί με το σκυλί του σε παραλία της Βρετανικής Κολομβίας στον Καναδά. (Mike Johns/New York Times)

 

Γιατί όμως μόνο πόδια;

 

Η εξήγηση εδώ είναι πως μέσα στο νερό το ανθρώπινο σώμα εξαρθρώνεται, ήτοι διαχωρίζεται στα σημεία των αρθρώσεων, οπότε τα πόδια και τα χέρια πολύ συχνά αποσυνδέονται από τα πτώματα, έχοντα έχοντας παραμείνει καιρό μέσα στη θάλασσα.

 

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ειδικά τα πόδια εξαρθρώνονται πολύ εύκολα και όταν συνδέονται με κάτι που επιπλέει, όπως για παράδειγμα ένα αθλητικό παπούτσι, ξεβράζονται στις ακτές.

 

«Ποτέ δεν έχουν ξεβραστεί στην ακτή πόδια μέσα σε γόβα στιλέτο ή σαγιονάρες. Επίσης σημειώστε πως τα σημερινά αθλητικά παπούτσια επιπλέουν πολύ περισσότερα από εκείνα παλιότερα», σημειώνει ο Gail Anderson από το Πανεπιστήμιο Simon Fraser της βρετανικής Κολομβίας.

 

Επιπλέον, τα αθλητικά διατηρούν για περισσότερο το πόδι, προστατεύοντάς το από τους θαλάσσιους οργανισμούς, που αναγκαστικά «τρώνε» άλλα εκτεθειμένα σημεία, όπως οι αστράγαλοι. 

 

Mε πληροφορίες από Vox.com