Ο πιλότος της πτήσης της Ryanair, που κατέληξε να κάνει αναγκαστική προσγείωση στο Μινσκ, όπου και συνελήφθη ο Προτασέβιτς, είχε ειδοποιηθεί ότι υπήρχε βόμβα στο αεροσκάφος, είπε ο επικεφαλής των αερογραμμών.

 

Ο Michael O'Leary δήλωσε ότι ο πιλότος προσπάθησε να ζητήσει συμβουλές από την αεροπορική εταιρεία, αλλά δόθηκαν ψευδείς δικαιολογίες από αξιωματούχους της Λευκορωσίας, ότι η Ryanair δεν απαντούσε στο τηλέφωνο.

 

Αποκάλεσε δε, το περιστατικό «προκαταρκτική παραβίαση» των παγκόσμιων κανόνων αεροπορίας.

 

Η Λευκορωσία από την πλευρά της, επιμένει να αρνείται ότι ήταν αναγκαστική προσγείωση.

 

Ο κ. O'Leary μίλησε σήμερα σε βρετανική κοινοβουλευτική επιτροπή καταθέτοντας λεπτομερώς τη σειρά των γεγονότων, που οδήγησαν στην εκτροπή του αεροσκάφους.

 

Αρχικά, οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας του Μινσκ είπαν στον πιλότο ότι είχαν λάβει «μια αξιόπιστη απειλή ότι εάν το αεροσκάφος εισέλθει στον λιθουανικό εναέριο χώρο ή επιχειρήσει να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο του Βίλνιους θα πυροδοτηθεί εκρηκτικός μηχανισμός που είχε τοποθετηθεί στο αεροσκάφος».

 

Ο πιλότος «επανειλημμένα ζήτησε να μιλήσει στο κέντρο ελέγχου επιχειρήσεων της Ryanair μετά την απειλή της βόμβας, αλλά το Μινσκ πρόβαλε δικαιολογίες ότι η Ryanair στην Πολωνία δεν απαντούσε στο τηλέφωνο», όπως είπε.

 

Ο κ. O'Leary εξήγησε ότι οι πτήσεις σε αυτήν την περιοχή κανονικά θα κατευθύνονταν προς την Πολωνία ή τα κράτη της Βαλτικής, αλλά ο χειριστής του αεροσκάφους δεν είχε άλλη επιλογή παρά να προσγειωθεί στο Μινσκ.

 

Όταν ο πιλότος ρώτησε ποιο ήταν το επίπεδο της απειλής, του είπαν ότι επρόκειτο για κόκκινη ειδοποίηση και «δεν του έδωσαν καμία εναλλακτική», είπε.

 

Το αεροπλάνο «πέταξε με ψευδείς προσχηματισμούς χρησιμοποιώντας τον έλεγχο εναέριας κυκλοφορίας του Μινσκ και φαίνεται ότι δύο επιβάτες απομακρύνθηκαν ενάντια στη θέλησή τους και συνελήφθησαν», πρόσθεσε.

 

Ο κ. O'Leary είπε ότι μετά την προσγείωση του αεροπλάνου, το πλήρωμα πιέστηκε να επιβεβαιώσει μέσω βίντεο ότι η πτήση εξετράπη εθελοντικά στο Μινσκ, αλλά αρνήθηκαν να το κάνουν.

 

Όταν το αεροπλάνο απογειώθηκε ξανά, είπε ότι έλειπαν πέντε επιβάτες, ο Προτασέβιτς, η Σαπέγκα και τρία «άγνωστα άτομα», τα οποία, είπε πως από ότι κατάλαβε από τις υπηρεσίες ασφαλείας ήταν «τύποι KGB».

 

Τα τρία άτομα, μεταξύ των οποίων και ένας Έλληνας, είπαν στην τηλεόραση της Λευκορωσίας ότι ταξίδευαν ούτως ή αλλιώς, στη χώρα μέσω Λιθουανίας και αφού το αεροσκάφος, προσγειώθηκε στο Μινσκ αποφάσισαν να κατέβουν εκεί.

 

Ένα μη επαληθευμένο αντίγραφο από το υπουργείο μεταφορών της Λευκορωσίας αποδεικνύει ότι οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας είπαν στον πιλότο «έχετε βόμβα επί του σκάφους σας και μπορεί να ενεργοποιηθεί μέσω του Βίλνιους»

 

Τα σχόλια του κ. O'Leary έγιναν μία μέρα αφότου ο αρχηγός της αεροπορίας της Λευκορωσίας Ιγκόρ Γκόλουμπ δήλωσε ότι δεν υπήρχε «υποκλοπή, καμία αναγκαστική εκτροπή από τα κρατικά σύνορα ή αναγκαστική προσγείωση του αεροπλάνου της Ryanair».

 

Ο δημοσιογράφος Ρόμαν Προτασέβιτς και η σύντροφός του συνελήφθησαν όταν το αεροπλάνο προσγειώθηκε στην πρωτεύουσα της Λευκορωσίας και παραμένουν και οι δύο στη φυλακή.

 

Η πτήση της Ryanair FR4978 ταξίδευε από την Αθήνα, προς το Βίλνιους της Λιθουανίας την Κυριακή 23 Μαΐου, όταν έκανε μια απότομη αλλαγή πορείας πάνω από τη Λευκορωσία, περίπου 10 χλμ.από τα λιθουανικά σύνορα.

 

Το συμβάν έχει χαρακτηριστεί από την Δύση ως «κρατική αεροπειρατεία». Η ΕΕ, το Ηνωμένο Βασίλειο και άλλα δυτικά έθνη έχουν ήδη καταδικάσει την σύλληψη του δημοσιογράφου της αντιπολίτευσης από την κυβέρνηση Λουκασένκο.

 

Η δύση αντέδρασε απαγορεύοντας τον κρατικό αερομεταφορέα Belavia της Λευκορωσίας να εισέρχεται στα αεροδρόμια της και συνέστησε στις ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες να αποφύγουν τον Λευκορωσικό εναέριο χώρο.

 

Με πληροφορίες του BBC