Λαβρόφ: «Υπάρχει κίνδυνος να αποκτήσει η Ουκρανία πυρηνικά όπλα», ισχυρίζεται ο Ρώσος ΥΠΕΞ

Λαβρόφ: «Υπάρχει κίνδυνος να αποκτήσει η Ουκρανία πυρηνικά όπλα», ισχυρίζεται ο Ρώσος ΥΠΕΞ Facebook Twitter
0

Ενώ οι ρωσικές δυνάμεις βομβαρδίζουν για έκτη ημέρα ουκρανικές πόλεις και ένα τεράστιο κομβόι στρατιωτικών ενισχύσεων πλησιάζει απειλητικά το Κίεβο, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ κατηγόρησε σήμερα την Ουκρανία πως θέλει να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, κάνοντας λόγο για «πραγματικό κίνδυνο που πρέπει να αποφευχθεί». 

 

«Η Ουκρανία εξακολουθεί να διαθέτει σοβιετικές τεχνολογίες και τα μέσα για τέτοια όπλα», ισχυρίστηκε ο Σεργκέι Λαβρόφ στη Διάσκεψη για τον Αφοπλισμό στη Γενεύη, στο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του. «Δεν μπορούμε να μην ανταποκριθούμε σε αυτόν τον πραγματικό κίνδυνο», συνέχισε στην ομιλία του.

 

«Είναι απαράδεκτο για εμάς ότι, σε αντίθεση με τις βασικές αρχές της Συνθήκης για τη μη διάδοση πυρηνικών όπλων, τα πυρηνικά όπλα των ΗΠΑ παραμένουν στο έδαφος κάποιων ευρωπαϊκών χωρών», ισχυρίστηκε ο Λαφρόβ. 

Ο Λαβρόφ κάλεσε τη Δύση να «εγκαταλείψει» την εγκατάσταση στρατιωτικών εγκαταστάσεων σε εδάφη πρώην Σοβιετικών χωρών, προσθέτοντας ότι η Ρωσία καλεί τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους να λάβουν μέρος σε ένα μορατόριουμ για την ανάπτυξη πυραύλων μικρού και μεσαίου βεληνεκούς στην Ευρώπη.

Μποϊκοτάζ

 

Την ώρα της παρέμβασης του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, πολλές αντιπροσωπείες δυτικών χωρών, αποχώρησαν από την αίθουσα όπου πραγματοποιείται η συνεδρίαση, σε ένδειξη αλληλεγγύης προς την Ουκρανία.

 

Ο Λαβρόφ αρχικά σκόπευε να μεταβεί στη Γενεύη για τη Διάσκεψη για τον Αφοπλισμό αλλά τελικά ακύρωσε χθες το ταξίδι λόγω των «αντιρωσικών κυρώσεων», όπως χαρακτήρισε τους περιορισμούς που δεν του επιτρέπουν να πετάξει στον εναέριο χώρο της ΕΕ.

Μόνο μερικές αντιπροσωπείες έμειναν στην αίθουσα, ανάμεσά τους αυτές της Υεμένης, της Αλγερίας, της Βενεζουέλας, της Συρίας και της Τυνησίας. Έξω από την αίθουσα οι παριστάμενοι χειροκρότησαν τις αντιπροσωπείες που αποχώρησαν.

Είναι «σημαντικό να κάνουμε μια κίνηση αλληλεγγύης προς τους Ουκρανούς μας φίλους», δήλωσε ο Γιαν Χουάνγκ ο Γάλλος πρεσβευτής στη Διάσκεψη για τον Αφοπλισμό. Κάποια μέλη των αντιπροσωπειών κρατούσαν και την ουκρανική σημαία.

Ουκρανία: Η Ρωσία διαπράττει εγκλήματα πολέμου

Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα απευθύνθηκε επίσης με βιντεοσκοπημένη ομιλία του στη Διάσκεψη για τον Αφοπλισμό και κατηγόρησε τη Ρωσία για εγκλήματα πολέμου με τους «αδιάκριτους βομβαρδισμούς» πόλεων.

«Τίποτα δεν μπορεί να δικαιολογήσει τον βομβαρδισμό με πυραύλους κτιρίων κατοικιών, νηπιαγωγείων, ορφανοτροφείων, νοσοκομείων και οχημάτων παροχής βοήθειας, πολιτικών λεωφορείων ούτε και τους εκατομμύρια πρόσφυγες που φεύγουν για να γλιτώσουν από τα ρωσικά πυρά», τόνισε ο Κουλέμπα.

«Η ρωσική επιθετικότητα αποτελεί παγκόσμια απειλή. Κατά συνέπεια η απάντηση σε αυτή την απειλή θα πρέπει να είναι παγκόσμια», υπογράμμισε.

Ο Ουκρανός πρεσβευτής από την πλευρά του δήλωσε στη Διάσκεψη ότι το Κίεβο έχει ζητήσει να πραγματοποιηθεί έκτακτη συνεδρίαση «για την απειλή στην παγκόσμια ειρήνη και την ασφάλεια που προέρχεται από τη ρωσική επιθετικότητα εναντίον της Ουκρανίας, περιλαμβανομένου του ζητήματος των όπλων μαζικής καταστροφής».

Με πληροφορίες από Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Air India: Είμαι ο πιο τυχερός άνθρωπος, αλλά υποφέρω, δηλώνει ο μοναδικός επιζών του αεροπορικού δυστυχήματος

Διεθνή / Air India: Είμαι ο πιο τυχερός άνθρωπος, αλλά υποφέρω, δηλώνει ο μοναδικός επιζών του αεροπορικού δυστυχήματος

«Τώρα είμαι μόνος. Κάθομαι μόνος στο δωμάτιό μου, δεν μιλάω με τη γυναίκα ή το παιδί μου. Θέλω απλώς να είμαι μόνος στο σπίτι», είπε, μεταξύ άλλων, ο Viswashkumar Ramesh
LIFO NEWSROOM
Ισραήλ: Συνελήφθη η αξιωματούχος του στρατού μετά τη διαρροή βίντεο που δείχνει την κακοποίηση Παλαιστίνιου κρατουμένου

Διεθνή / Ισραήλ: Συνελήφθη η αξιωματούχος του στρατού μετά τη διαρροή βίντεο με την κακοποίηση Παλαιστίνιου κρατουμένου

Η Yifat Tomer-Yerushalmi συνελήφθη για κατάχρηση εξουσίας, παρεμπόδιση της δικαιοσύνης και διαρροής εμπιστευτικών πληροφοριών από δημόσιο λειτουργό, σύμφωνα με τα ισραηλινά ΜΜΕ
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ δήλωσε ότι θα του ήταν «δύσκολο» να στηρίξει οικονομικά τη Νέα Υόρκη εάν ο Μαντάνι εκλεγεί δήμαρχος

Διεθνή / Τραμπ για Μαμντάνι: «Εάν έχεις έναν κομμουνιστή να διοικεί τη Νέα Υόρκη, το μόνο που κάνεις είναι να πετάς τα λεφτά σου»

Ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε πως δεν είναι οπαδός του βασικού αντιπάλου του Μαμντάνι, «αλλά αν η επιλογή είναι ανάμεσα σε έναν κακό Δημοκρατικό και έναν κομμουνιστή, θα διαλέγω πάντα τον κακό Δημοκρατικό»
LIFO NEWSROOM
Τέλος στη δικαστική διαμάχη Λάιβλι και Μπαλντόνι - Δικαστής απέρριψε επίσημα την αγωγή του σκηνοθέτη

Διεθνή / Τέλος στη δικαστική διαμάχη Λάιβλι και Μπαλντόνι - Δικαστής απέρριψε επίσημα την αγωγή του σκηνοθέτη

«Όπως λέγαμε από την πρώτη ημέρα, αυτή η αγωγή των 400 εκατομμυρίων ήταν ένα κατασκεύασμα, και το Δικαστήριο το αντιλήφθηκε αμέσως», δήλωσαν οι δικηγόροι της Μπλέικ Λάιβλι
LIFO NEWSROOM
Ζόχραν Μαμντάνι:

Διεθνή / Ζόχραν Μαμντάνι: Ο Μπαράκ Ομπάμα προσφέρθηκε να γίνει «σύμβουλός» του εάν εκλεχθεί δήμαρχος της Νέας Υόρκης

Ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος επαίνεσαι την προεκλογική εκστρατεία του Μαμντάνι, ο οποίος διατηρεί καθαρό προβάδισμα έναντι των δύο αντιπάλων του
LIFO NEWSROOM
Τζορτζ Κλούνεϊ: «Ήταν λάθος να αντικαταστήσει η Κάμαλα Χάρις τον Τζο Μπάιντεν»

Διεθνή / Τζορτζ Κλούνεϊ: «Ήταν λάθος να αντικαταστήσει η Κάμαλα Χάρις τον Τζο Μπάιντεν»

Σε συνέντευξή του στο CBS, ο ηθοποιός και επί χρόνια υποστηρικτής του Δημοκρατικού Κόμματος, υποστήριξε πως η Χάρις βρέθηκε σε μια «αδύνατη θέση», καθώς αναγκάστηκε «να τρέξει απέναντι στο ίδιο της το πολιτικό παρελθόν»
LIFO NEWSROOM
Βίντεο δείχνει Ισραηλινούς στρατιώτες να κακοποιούν σεξουαλικά Παλαιστίνιο κρατούμενο

Διεθνή / Παραιτήθηκε η Ισραηλινή αξιωματούχος που ήταν υπεύθυνη για τη διαρροή βίντεο με κακοποίηση Παλαιστίνιου κρατούμενου

Το υλικό, που δημοσιοποίησε το CNN, φέρεται να δείχνει Ισραηλινούς στρατιώτες να κακοποιούν βάναυσα έναν Παλαιστίνιο κρατούμενο τον Ιούλιο του 2024
LIFO NEWSROOM
ΣΕΙΣΜΟΣ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ ΝΕΚΡΟΙ

Διεθνή / Σεισμός 6,3R στο Αφγανιστάν: Νέος απολογισμός για νεκρούς και τραυματίες - «Αισθητός ως την Καμπούλ»

Ο νέος φονικός σεισμός έπληξε το βόρειο Αφγανιστάν έπειτα από τη σεισμική δόνηση 6 βαθμών στα τέλη Αυγούστου στις επαρχίες Κουνάρ, Λαγκμάν και Νανγκαρχάρ
LIFO NEWSROOM