Το κούτσουρο που αποπατεί στην Καταλωνία και ο Άντονι Μπουρντέν

0

Ισπανία: Το κούτσουρο που αποπατεί

Τα Χριστούγεννα, στη Βαρκελώνη τα σπίτια γεμίζουν με κορμούς δέντρων που έχουν πόδια, κόκκινη μύτη και ένα κόκκινο καπέλο. Η κατασκευή ονομάζεται «Caga Tio» και για τους Καταλανούς αντιστοιχεί στον Άγιο Βασίλη. Το έθιμο άλλωστε έχει τις ρίζες του σε έναν παλιό μύθο της Καταλονίας. Σύμφωνα με την παράδοση, τα παιδιά πρέπει να «φροντίζουν» τον κορμό από τις 8 Δεκεμβρίου μέχρι την παραμονή των Χριστουγέννων με αποτέλεσμα να αφήνουν του αφήνουν φαγητό κάθε βράδυ, καθώς και κουβέρτα μη τυχόν και κρυώσει. Οι γονείς κρύβουν τα δώρα κάτω από την κουβέρτα, αφού σύμφωνα με το έθιμο, το δέντρο είναι ιερό και έχει μέσα δώρα.

Την Ημέρα των Χριστουγέννων ή, σε μερικά νοικοκυριά, την Παραμονή των Χριστουγέννων, κάποιος βάζει τη μία άκρη του κούτσουρου να καίγεται μέσα στο τζάκι και το διατάζει να αφοδεύσει. Προϋποτίθεται βέβαια, να έχεις τζάκι, πράγμα που δεν είναι πλέον τόσο διαδεδομένο όσο παλιά, με αποτέλεσμα το μέρος αυτό το εθίμου να μη τελείται στα σπίτια, αλλά συμβολικά σε δημόσιους χώρους.

Χτυπώντας το κούτσουρο με μπαστούνια παντός είδους, τα παιδιά τραγουδάνε διάφορα χριστουγεννιάτικο τραγούδια που επωδό έχουν το αθυρόστομο «Χέσε κούτσουρο», παρακινώντας το να αφοδεύσει δώρα

Χτυπώντας το κούτσουρο με μπαστούνια παντός είδους, τα παιδιά τραγουδάνε διάφορα χριστουγεννιάτικο τραγούδια που επωδό έχουν το αθυρόστομο «Χέσε κούτσουρο», παρακινώντας το να αφοδεύσει δώρα, κάτω από την κόκκινη κουβέρτα με την οποία είναι καλυμμένο το άκρο που δεν καίγεται.

Για λίγο τα παιδιά πρέπει να φύγουν και να πάνε σε άλλο δωμάτιο, για να μπορέσει το κούτσουρο να κάνει την ανάγκη του. Γυρνώντας, βρίσκουν τα δώρα που οι μεγάλοι έχουν εναποθέσει κάτω από την κουβέρτα.

Το έθιμο απαθανατίστηκε και σε ένα σύντομο βίντεο του Άντονι Μπουρντέν, με το ανάλογο χιούμορ.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ