Κορωνοϊός: Ξεπέρασαν τα 250 εκατ. τα κρούσματα παγκοσμίως- Σε επίπεδα ρεκόρ Ελλάδα, Ρωσία, Ουκρανία

Κορωνοϊός: Ξεπέρασαν τα 250 εκατ. τα κρούσματα παγκοσμίως- Σε επίπεδα ρεκόρ Ελλάδα, Ρωσία, Ουκρανία Facebook Twitter
AP
0

Ξεπέρασαν τα 250 εκατ. τα κρούσματα του κορωνοϊού παγκοσμίως με ορισμένες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης να σημειώνουν αριθμούς ρεκόρ.

Ο μέσος ημερήσιος αριθμός κρουσμάτων μειώθηκε κατά 36% τους τελευταίους τρεις μήνες, σύμφωνα με ανάλυση του Reuters, αλλά ο ιός εξακολουθεί να μολύνει 50 εκατομμύρια ανθρώπους κάθε 90 ημέρες λόγω της εξαιρετικά μεταδοτικής μετάλλαξης Δέλτα.

Αντίθετα, χρειάστηκε σχεδόν ένας χρόνος για να καταγραφούν τα πρώτα 50 εκατομμύρια κρούσματα COVID-19.

Οι ειδικοί στον τομέα της υγείας είναι αισιόδοξοι ότι πολλά κράτη έχουν αφήσει πίσω τους τα χειρότερα της πανδημίας χάρη στα εμβόλια και τη φυσική ανοσία, αν και προειδοποιούν ότι ο ψυχρότερος καιρός και οι επερχόμενες γιορτές θα μπορούσαν να αυξήσουν τα κρούσματα.

Οι λοιμώξεις εξακολουθούν να αυξάνονται σε 55 από τις 240 χώρες, με τη Ρωσία, την Ουκρανία και την Ελλάδα να βρίσκονται ή να πλησιάζουν τα επίπεδα ρεκόρ των καταγεγραμμένων κρουσμάτων από τότε που ξεκίνησε η πανδημία πριν από δύο χρόνια, σύμφωνα με ανάλυση του Reuters.

Η Ανατολική Ευρώπη έχει από τα χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού στην περιοχή. Περισσότερα από τα μισά νέα κρούσματα, που καταγράφηκαν παγκοσμίως ήταν από χώρες της Ευρώπης, με ένα εκατομμύριο νέες μολύνσεις περίπου κάθε τέσσερις ημέρες, σύμφωνα με την ανάλυση.

Αρκετές ρωσικές περιφέρειες δήλωσαν αυτή την εβδομάδα ότι θα μπορούσαν να επιβάλουν πρόσθετους περιορισμούς ή να παρατείνουν το lockdown σε χώρους εργασίας καθώς η χώρα καταγράφει ρεκόρ θανάτων.

Αρκετοί παγκόσμιοι ηγέτες έχουν τονίσει την ανάγκη βελτίωσης των προγραμμάτων εμβολιασμού σε όλο τον κόσμο, ιδιαίτερα στις λιγότερο πλούσιες χώρες.

Πάνω από το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού δεν έχει λάβει ακόμη ούτε μία δόση εμβολίου για τον COVID-19, σύμφωνα με το Our World in Data, ποσοστό που πέφτει σε λιγότερο από 5% στις χώρες χαμηλού εισοδήματος.

Η βελτίωση της πρόσβασης στα εμβόλια θα είναι στην ημερήσια διάταξη των συνεδριάσεων της ισχυρής εμπορικής ομάδας Ασίας-Ειρηνικού APEC, που θα φιλοξενηθεί από τη Νέα Ζηλανδία τις επόμενες ημέρες.

Τα μέλη της APEC, στα οποία περιλαμβάνονται η Ρωσία, η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες, δεσμεύτηκαν σε ειδική συνάντηση τον Ιούνιο να επεκτείνουν την κοινή χρήση και την δημιουργία εμβολίων για τον COVID-19 αλλά και να άρουν τα εμπορικά εμπόδια για τα φάρμακα.

«Μαζί συνεχίζουμε να διατηρούμε τις αλυσίδες εφοδιασμού σε λειτουργία και υποστηρίζουμε το εμπόριο κρίσιμων ιατρικών προμηθειών – συμπεριλαμβανομένων τεστ και τώρα των εμβολίων», δήλωσε τη Δευτέρα η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Άρντερν.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και άλλες ομάδες βοήθειας τον περασμένο μήνα απηύθυναν έκκληση στους ηγέτες των 20 μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου να χρηματοδοτήσουν ένα σχέδιο 23,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την παροχή εμβολίων, τεστ και φαρμάκων κατά του COVID-19 στις φτωχότερες χώρες τους επόμενους 12 μήνες.

Με πληροφορίες του Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μαρίν Λεπέν: Η ακροδεξιά εκμεταλλεύεται την κρίση Μακρόν στη Γαλλία

Διεθνή / Μαρίν Λεπέν: Η ακροδεξιά εκμεταλλεύεται την κρίση Μακρόν στη Γαλλία

Καθώς η Γαλλία παραμένει σε πολιτική κρίση, η Μαρί Λεπέν και η «Εθνική Συσπείρωση» εκμεταλλεύονται το χάος για να ενισχύσουν την επιρροή τους και να προετοιμαστούν για πιθανές πρόωρες εκλογές
LIFO NEWSROOM
«Καρφιά» του Λευκού Οίκου προς την Επιτροπή Νόμπελ: «Απέδειξαν ότι βάζουν την πολιτική πάνω από την ειρήνη»

Διεθνή / «Καρφιά» του Λευκού Οίκου προς την Επιτροπή Νόμπελ: «Απέδειξαν ότι βάζουν την πολιτική πάνω από την ειρήνη»

Αφού η Επιτροπή Νόμπελ αγνόησε τον Ντόναλντ Τραμπ, ο διευθυντής επικοινωνίας του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι δεν αναγνώρισαν «έναν ανθρωπιστή που κινεί βουνά με τη δύναμη της θέλησής του»
LIFO NEWSROOM
Πεντάγωνο: Ο Χέγκσεθ έθεσε υπό έρευνα 300 υπαλλήλους μετά τον θάνατο του Τσάρλι Κερκ

Διεθνή / Πεντάγωνο: Ο Χέγκσεθ έθεσε υπό έρευνα 300 υπαλλήλους μετά τον θάνατο του Τσάρλι Κερκ

Το Πεντάγωνο διερευνά 300 υπαλλήλους για σχόλια στο διαδίκτυο μετά τη δολοφονία του ακτιβιστή Τσάρλι Κερκ, προκαλώντας συζήτηση για πολιτική βία και πειθαρχικά μέτρα στον στρατό των ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM
Το Όσλο ελπίζει να παραστεί η Μαρία Κορίνα Ματσάδο στην τελετή απονομής του Νόμπελ Ειρήνης

Διεθνή / Το Όσλο ελπίζει να παραστεί η Μαρία Κορίνα Ματσάδο στην τελετή απονομής του Νόμπελ Ειρήνης

Αναφερόμενος στο πολιτικό βάρος της βράβευσης, ο Φρίντνες υπογράμμισε ότι η απόφαση της επιτροπής στέλνει ένα μήνυμα υπέρ της δημοκρατίας και κατά του αυταρχισμού
LIFO NEWSROOM
Μαρία Κορίνα Ματσάδο: Ποια είναι η φετινή νικήτρια του Νόμπελ Ειρήνης;

Διεθνή / Μαρία Κορίνα Ματσάδο: Ποια είναι η φετινή νικήτρια του Νόμπελ Ειρήνης;

Η Νορβηγική Επιτροπή Νόμπελ την αναγνώρισε ως ενοποιητική μορφή της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα, υπογραμμίζοντας τις ακούραστες προσπάθειές της, παρά τις σοβαρές απειλές που αντιμετώπισε
LIFO NEWSROOM
Συναγερμός στην Ινδονησία για διαρροή ραδιενέργειας μετά τον εντοπισμό μολυσμένων γαρίδων στις ΗΠΑ

Διεθνή / Συναγερμός στην Ινδονησία για διαρροή ραδιενέργειας μετά τον εντοπισμό μολυσμένων γαρίδων στις ΗΠΑ

Ραδιενεργή μόλυνση με Καίσιο-137 εντοπίστηκε σε βιομηχανική ζώνη της Τζακάρτας, προκαλώντας ανάκληση προϊόντων, έρευνες και ανησυχία για τις εξαγωγές θαλασσινών της Ινδονησίας
LIFO NEWSROOM
Τουρκία: «Ήρθε η χωροφυλακή να σας πάρει» - Η Χαντισέ περιγράφει τον τρόμο της για την έρευνα για ναρκωτικά

Διεθνή / Τουρκία: «Ήρθε η χωροφυλακή να σας πάρει» - Η Χαντισέ περιγράφει τον τρόμο της για την έρευνα για ναρκωτικά

Η Χαντίσε περιγράφει τη στιγμή που «ήρθε η Χωροφυλακή να την πάρει» στις 6:30 το πρωί, ενώ και η Ιρέμ Ντεριτζί υποβλήθηκε στον ίδιο έλεγχο - Τι συνέβη στην επιχείρηση που συγκλόνισε τον καλλιτεχνικό κόσμο της Τουρκίας
LIFO NEWSROOM
Τουρκία: Ποινική έρευνα σε βάρος queer τραγουδιστή για «άσεμνο» τραγούδι και «αισχρολογία»

Διεθνή / Τουρκία: Ποινική έρευνα σε βάρος queer τραγουδιστή για «άσεμνο» τραγούδι και «αισχρολογία»

Η κυβέρνηση του ισλαμιστή προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχει πρόσφατα αυξήσει την πίεση που ασκεί στις ψηφιακές πλατφόρμες, τους τραγουδιστές και τους μουσικούς
LIFO NEWSROOM