ΗΠΑ: Χιλιάδες διαδηλωτές στους δρόμους για την υπεράσπιση του δικαιώματος στην άμβλωση

Χιλιάδες διαδηλωτές σε όλες τις πολιτείες των ΗΠΑ για την υπεράσπιση του δικαιώματος στην άμβλωση Facebook Twitter
AP
0

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν σε όλες τις πολιτείες των ΗΠΑ για την υποστήριξη των δικαιωμάτων των γυναικών στην άμβλωση.

Οι διαδηλωτές πραγματοποίησαν 660 πορείες και διαμαρτυρήθηκαν εναντίον του νέου νόμου στην πολιτεία του Τέξας, που θέτει σοβαρούς νομικούς περιορισμούς στο δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση.

Οι υποστηρικτές υπέρ της επιλογής των γυναικών σε όλη τη χώρα φοβούνται ότι ενδέχεται να καταπατηθούν τα συνταγματικά δικαιώματα.

Τους επόμενους μήνες, το Ανώτατο Δικαστήριο πρόκειται να εκδικάσει μια υπόθεση που θα μπορούσε να ανατρέψει την απόφαση του 1973 που νομιμοποίησε την άμβλωση σε εθνικό επίπεδο.

Περισσότεροι από 1.000 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν παρά την ζέστη μπροστά από το κτίριο στο Τέξας, όπου οι γερουσιαστές νωρίτερα φέτος ψήφισαν ένα μέτρο που απαγορεύει τις αμβλώσεις μετά από περίπου έξι εβδομάδες κύησης, το οποίο υπέγραψε αργότερα ο κυβερνήτης Γκρεγκ Άμποτ.

«Το όραμά μας για το Τέξας αντέχει ακόμα» δήλωσε στο πλήθος η Αν Χάουαρντ, επίτροπος της κομητείας Τράβις, στην οποία περιλαμβάνεται και το Όστιν του Τέξας. «Αλλά είναι επίσης ανοιχτό και χωρίς αποκλεισμούς και συμπονετικό. Το Τέξας μας διασφαλίζει τις ατομικές ελευθερίες».

Στην Ουάσιγκτον, οι διαδηλωτές έκαναν πορεία προς το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ δύο ημέρες πριν το δικαστήριο συγκληθεί εκ νέου για μια σύνοδο, όπου οι δικαστές θα εξετάσουν μια υπόθεση, η οποία θα τους επιτρέψει να ανατρέψουν τα δικαιώματα άμβλωσης που καθιερώθηκαν στην ημερομηνία ορόσημο του 1973, στην υπόθεση Roe εναντίον Wade.

«Πολλοί από εμάς μεγαλώσαμε με την ιδέα ότι η άμβλωση θα ήταν νόμιμη και προσιτή για όλους μας, και βλέποντας αυτόν τον πολύ πραγματικό κίνδυνο αυτή ήταν μια στιγμή αφύπνισης» είπε μία διαδηλώτρια.

Ο νόμος της πολιτείας του Τέξας, ο οποίος τέθηκε σε ισχύ την 1η Σεπτεμβρίου, απαγορεύει την άμβλωση μετά την ανίχνευση καρδιακού παλμού στο έμβρυο, συνήθως στις έξι εβδομάδες δηλαδή. Αυτό συμβαίνει πριν οι περισσότερες γυναίκες καταλάβουν ότι είναι έγκυες και πριν το 85% έως 90% των περιπτώσεων αποφασίσουν να προχωρήσουν σε άμβλωση, λένε οι ειδικοί.

Χιλιάδες διαδηλωτές σε όλες τις πολιτείες των ΗΠΑ για την υπεράσπιση του δικαιώματος στην άμβλωση Facebook Twitter
AP

Το Τέξας επιτρέπει επίσης στους απλούς πολίτες να επιβάλουν την απαγόρευση, επιβραβεύοντάς τους τουλάχιστον με 10.000 δολάρια εάν καταγγείλουν επιτυχώς οποιονδήποτε βοήθησε στην παράνομη άμβλωση.

Από την ημέρα που ψηφίστηκε ο νόμος, εκατοντάδες γυναίκες από το Τέξας έχουν οδηγήσει σε άλλες πολιτείες για να κάνουν άμβλωση, ενώ άλλες έχουν ζητήσει χάπια που προκαλούν άμβλωση μέσω ταχυδρομείου.

Οι κλινικές αμβλώσεων αγωνίζονται να επιβιώσουν καθώς οι επισκέψεις ασθενών μειώνονται και το προσωπικό αποχωρεί.

Οι υποστηρικτές των δικαιωμάτων στην άμβλωση και το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ αμφισβήτησαν τον νόμο σε κρατικά και ομοσπονδιακά δικαστήρια, υποστηρίζοντας ότι παραβιάζει τον νόμο του 1973.

Με πληροφορίες του BBC/Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ