ΗΠΑ: Επίθεση με μολότοφ κατά φιλοϊσραηλινών διαδηλωτών στο Κολοράντο - «Στοχευμένη τρομοκρατική επίθεση», λέει το FBI

ΗΠΑ: Επίθεση με μολότοφ κατά φιλοϊσραηλινών διαδηλωτών στο Κολοράντο - «Στοχευμένη τρομοκρατική επίθεση», λέει το FBI Facebook Twitter
φωτ.: ΕΡΑ
0

Πολλοί άνθρωποι τραυματίστηκαν την Κυριακή στο Μπόλντερ, Κολοράντο, όταν σημειώθηκε επίθεση που το FBI χαρακτήρισε «στοχευμένη τρομοκρατική ενέργεια». Το περιστατικό συνέβη κατά τη διάρκεια διαδήλωσης με αίτημα την απελευθέρωση των ομήρων που παραμένουν στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο διευθυντής του FBI, Κας Πατέλ, έκανε λόγο για τρομοκρατική επίθεση μέσω ανάρτησης στην πλατφόρμα X, ενώ ο αρχηγός της αστυνομίας του Μπόλντερ, Στίβεν Ρέντφερν, εμφανίστηκε πιο επιφυλακτικός στη σχετική συνέντευξη Τύπου, δηλώνοντας ότι «δεν μπορεί ακόμη να επιβεβαιώσει αν η ενέργεια στόχευε συγκεκριμένη ομάδα ανθρώπων».

Ο Ρέντφερν περιέγραψε τη σκηνή ως εξαιρετικά βίαιη, με τις πρώτες αναφορές να κάνουν λόγο για έναν οπλισμένο άνδρα και ανθρώπους που είχαν τυλιχτεί στις φλόγες. Οι αστυνομικοί έσπευσαν άμεσα στο σημείο και εντόπισαν αρκετούς τραυματίες με εγκαύματα και άλλα σοβαρά τραύματα. Ο ύποπτος συνελήφθη επί τόπου χωρίς αντίσταση.

Σύμφωνα με τις αρχές, τουλάχιστον έξι άτομα τραυματίστηκαν, με κάποιους να νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση. Το Μπόλντερ είναι πόλη περίπου 100.000 κατοίκων, περίπου 100 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Ντένβερ.

Η ADL (Anti-Defamation League) επιβεβαίωσε ότι η επίθεση σημειώθηκε κατά τη διάρκεια εβδομαδιαίας ειρηνικής πορείας μελών της εβραϊκής κοινότητας υπό τον τίτλο «Run for Their Lives», που πραγματοποιείται σε ένδειξη συμπαράστασης προς τους απαχθέντες από την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023. Τοπικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι ο δράστης εκτόξευσε εμπρηστικό μηχανισμό, πιθανότατα κοκτέιλ μολότοφ, εναντίον της ομάδας των διαδηλωτών. Σε βίντεο που κυκλοφόρησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καταγράφεται άνδρας, γυμνόστηθος και κρατώντας δύο μπουκάλια, να φωνάζει «η Παλαιστίνη είναι ελεύθερη» καθώς ξεσπούν φλόγες στον χώρο της επίθεσης.

Η εβραϊκή κοινότητα του Μπόλντερ εξέδωσε ανακοίνωση εκφράζοντας βαθιά θλίψη και αλληλεγγύη προς τα θύματα. «Η φρικτή αυτή επίθεση έπληξε ανθρώπους που απλώς ζητούσαν ανθρωπιστική δράση για τους ομήρους. Ευχόμαστε ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες και στηρίζουμε κάθε μάρτυρα του περιστατικού».

Ενημερώθηκε ο Τραμπ για την επίθεση στο Κολοράντο - Τι λένε Ρούμπιο, υπουργείο Δικαιοσύνης

Ο Λευκός Οίκος ενημέρωσε ότι ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει λάβει γνώση για το περιστατικό, ενώ ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάρκο Ρούμπιο, δήλωσε ότι προσεύχεται για τα θύματα και κατήγγειλε τη βία, τονίζοντας πως «η τρομοκρατία δεν έχει θέση στη χώρα μας». Αιχμηρός ήταν και ο πρεσβευτής του Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη, Ντάνι Ντάνον, ο οποίος υπογράμμισε πως η βία εναντίον των Εβραίων δεν περιορίζεται πλέον στα σύνορα της Γάζας. «Εβραίοι στο Μπόλντερ βγήκαν στους δρόμους με ηθικό αίτημα: την επιστροφή των ομήρων. Η απάντηση ήταν μια βίαιη, τρομοκρατική επίθεση. Δεν πρόκειται για διαδήλωση, πρόκειται για τρομοκρατία. Είναι καιρός για πράξεις, όχι μόνο λόγια».

Το αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης παρακολουθεί στενά την υπόθεση, με εκπρόσωπό του να δηλώνει ότι ο δράστης θα αντιμετωπίσει τη Δικαιοσύνη «με όλη τη βαρύτητα του νόμου».

Το κλίμα έντασης μεταξύ υποστηρικτών της Παλαιστίνης και της εβραϊκής κοινότητας στις ΗΠΑ έχει κλιμακωθεί τους τελευταίους μήνες. Χαρακτηριστικό είναι το πρόσφατο περιστατικό στις 21 Μαΐου στην Ουάσιγκτον, όπου δύο υπάλληλοι της ισραηλινής πρεσβείας σκοτώθηκαν από ένοπλο, ο οποίος φώναξε «λευτεριά στην Παλαιστίνη» πριν συλληφθεί και κατηγορηθεί για διπλή ανθρωποκτονία.

Με πληροφορίες AFP, Reuters

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Κίνα και η Κρίση στην Ταϊβάν: Πώς οι Εσωτερικές Διαιρέσεις Ενισχύουν την Επιρροή του Πεκίνου

Διεθνή / Η Κίνα και η κρίση στην Ταϊβάν: Πώς οι εσωτερικές διαιρέσεις ενισχύουν την επιρροή του Πεκίνου

Η Ταϊβάν αντιμετωπίζει έντονες πιέσεις από την Κίνα τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά, με το πολιτικό σκηνικό να διχάζεται και κινδύνους υπονόμευσης της δημοκρατίας
LIFO NEWSROOM
Ένα κορίτσι που ήθελε να δοκιμάσει σουτιέν και «η τρανς υπάλληλος»: Η διασταύρωση των γεγονότων

Διεθνή / Ένα κορίτσι που ήθελε να δοκιμάσει σουτιέν και «η τρανς υπάλληλος»: Η διασταύρωση των γεγονότων

Η εταιρεία Marks & Spencer στη Βρετανία εξέδωσε ανακοίνωση συγγνώμης προς μία μητέρα και τη 13χρονη κόρη της για την «αναστάτωση» - Στη διαμάχη δεν παρέλειψε να επέμβει και η γνωστή τρανσφοβική του Χάρι Πότερ, J K Rowlling
LIFO NEWSROOM
Σε σοκ η Τουρκία: Χιλιάδες κρατικά έγγραφα εκδόθηκαν με κλεμμένες e-υπογραφές - Διάτρητο το σύστημα, συναγερμός στα υπουργεία

Διεθνή / Σκάνδαλο στην Τουρκία: Χιλιάδες κρατικά έγγραφα εκδόθηκαν με κλεμμένες e-υπογραφές - Συναγερμός σε υπουργεία

Εγκληματικό δίκτυο εξέδιδε πλαστά διπλώματα, άδειες και κρατικά έγγραφα με πλήρη νομική ισχύ - Αποκαλύψεις για παραβίαση κρίσιμων συστημάτων του Δημοσίου
LIFO NEWSROOM
Η Ελλάδα ήδη από τον Μάιο είχε καταθέσει τις θέσεις της για τις θαλάσσιες ζώνες στην Αν. Μεσόγειο

Διεθνή / Η Ελλάδα είχε καταθέσει τις θέσεις της για τις θαλάσσιες ζώνες στην ανατολική Μεσόγειο από τον Μάιο

Η Ελλάδα διατυπώνει στον ΟΗΕ τις θέσεις της για την Ανατολική Μεσόγειο, τη θαλάσσια ασφάλεια, τις τριμερείς συνεργασίες, το Κυπριακό, το Παλαιστινιακό και τη Συρία, εστιάζοντας στη νομιμότητα και την περιφερειακή σταθερότητα
LIFO NEWSROOM
Γερμανία: Απειλούν το προσωπικό του ζωολογικού κήπου που σκότωσε 12 μπαμπουίνους και τάισε τα λιοντάρια

Διεθνή / Γερμανία: Απειλούν το προσωπικό του ζωολογικού κήπου που σκότωσε 12 μπαμπουίνους και τάισε τα λιοντάρια

Ο διευθυντής του ζωολογικού κήπου υπερασπίστηκε την απόφαση, αναφέροντας ότι οι προσπάθειες στείρωσης και μεταφοράς κάποιων μπαμπουίνων είχαν αποτύχει. - «Αγαπάμε τα ζώα, μας λένε Ναζί»
LIFO NEWSROOM
Νέα βιογραφία για τον πρίγκιπα Άντριου: Η φιλία με τον Έπσταϊαν, ο τσακωμός με το Χάρι και τα αινιγματικά οικονομικά

Διεθνή / Νέα βιογραφία για τον πρίγκιπα Άντριου: Η σχέση με τον Έπσταϊν, ο τσακωμός με τον Χάρι και τα αινιγματικά οικονομικά του

Το βιβλίο με τίτλο «The Rise and Fall of the House of York» του ιστορικού Andrew Lownie εξετάζει όχι μόνο τις σχέσεις τού πρίγκιπα Άντριου με διάφορες γυναίκες , αλλά εστιάζει ιδιαίτερα στη στενή –και επικίνδυνη– φιλία του με τον Τζέφρι Έπσταϊν
LIFO NEWSROOM
Λούλα ντα Σίλβα στο Reuters: «Δεν θα ταπεινώσω τον εαυτό μου» συνομιλώντας για δασμούς με τον Τραμπ

Διεθνή / Λούλα ντα Σίλβα στο Reuters: «Δεν θα ταπεινώσω τον εαυτό μου» συνομιλώντας για δασμούς με τον Τραμπ

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας δεν προτίθεται να συνομιλήσει με τον Τραμπ, εν μέσω απαιτήσεων των ΗΠΑ για Μπολσονάρου - Οι δασμοί των ΗΠΑ στη Βραζιλία αυξήθηκαν στο 50% από την Τετάρτη
LIFO NEWSROOM