Ιαπωνία: Οι κροκέτες που έχουν λίστα αναμονής 30 χρόνια - Από βόειο Kobe και πατάτες φάρμας με κοπριά αγελάδας

Ιαπωνία: Οι κροκέτες που έχουν λίστα αναμονής 30 χρόνια - Από βόειο Kobe και πατάτες φάρμας με κοπριά αγελάδας Facebook Twitter
0

Όσοι ενδιαφέρονται να παραγγείλουν κατεψυγμένες κροκέτες βόειου Kobe από το  Asahiya, ένα οικογενειακό κρεοπωλείο στο Τακασάγκο της δυτικής Ιαπωνίας, θα χρειαστεί να περιμένουν πολύ. Κάποιοι ίσως και για όλη τους τη ζωή. 

Το κρεοπωλείο έχει αναμονή 30 χρόνων για τις παραγγελίες του. 

Άνοιξε το 1926  και πουλούσε προϊόντα κρέατος -μεταξύ αυτών και περίφημο μοσχάρι του Κόμπε- από το νομό Χιόγκο για δεκαετίες, προτού προσθέσει στα προϊόντα του τις μοσχαρίσιες κροκέτες λίγο μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. 

Για δεκαετίες η δουλειά κυλούσε σε νορμάλ ρυθμούς έως ότου, αρχές της νέας χιλιετίας, το combo με τις τηγανιτές πατάτες και τα μοσχαρίσια dumplings έγινε διάσημο μέσω ίντερνετ, με αποτέλεσμα η πελατεία να πολλαπλασιαστεί και η αναμονή να εκτοξευτεί σε αδιανόητους χρόνους.

Οι περιζήτητες "Extreme Croquettes", deep fried πατάτα με μοσχάρι, είναι ένα από τα τέσσερα είδη τηγανιτού μοσχαριού που διατίθεται στο Asahiya. Για τους «βιαστικούς» που δεν μπορούν να περιμένουν δεκαετίες, υπάρχουν και οι κροκέτες Premier Kobe, με αναμονής μόλις (!) τεσσάρων ετών.

Ιαπωνία: Οι κροκέτες που έχουν λίστα αναμονής 30 χρόνια - Από βόειο Kobe και πατάτες φάρμας με κοπριά αγελάδας Facebook Twitter

«Αρχίσαμε να πουλάμε τα προϊόντα μας online το 1999» εξηγει ο Σιγκέρου Νίτα, τρίτης γενιάς ιδιοκτήτης του Ασαχίγια. «Τότε, προσφέραμε τις Extreme Croquettes δοκιμαστικά». 

Μεγαλώνοντας στο Χιόγκο, ο Νίτα πήγαινε με τον πατέρα του στα τοπικά ράντσα και τις δημοπρασίες βόειου κρέατος. Ανέλαβε την επιχείρηση το 1994, όταν ήταν 30 χρόνων. 

Τότε ήταν που πήρε μια τολμηρή απόφαση: «Πουλούσαμε τις Extreme Croquettes στην τιμή των 270 γεν (1,8 δολ.) το κομμάτι. Μόνο το μοσχάρι στις κροκέτες κόστιζε περί τα 400 γεν (2,7 δολ.). Οπότε εμείς κάναμε προσιτές και νόστιμες κροκέτες στο πλαίσιο της νέας μας στρατηγικής, ώστε να μπορούν να τις δοκιμάσουν οι πελάτες μας και στη συνέχεια να αγοράσουν και το Κοbe βόειο κρέας μας».

Για να εξισορροπήσουν την οικονομική απώλεια στην αρχή, έφτιαχναν στη δική τους κουζίνα, δίπλα στο κρεοπωλείο, μόλις 200 κροκέτες εβδομαδιαίως. 

Ιαπωνία: Οι κροκέτες που έχουν λίστα αναμονής 30 χρόνια - Από βόειο Kobe και πατάτες φάρμας με κοπριά αγελάδας Facebook Twitter

«Πουλάμε το μοσχάρι που εκτρέφεται από ανθρώπους που γνωρίζουμε. Το κατάστημά μας πουλά μόνο κρέας που παράγεται στο νομό του Χιόγκο, είτε πρόκειται για βόειο Κόμπε, χοιρινό Κόμπε ή κοτόπουλο Τατζίμα. Αυτό είναι το δόγμα του καταστήματος πριν καν το αναλάβω εγώ» λέει ο Νίτα. 

Λόγω των αγνών υλικών, καθώς φτιάχνονται καθημερινά με υλικά φρέσκα, χωρίς συντηρητικά, η τιμή των Extreme Croquettes ανέβηκε. Οι κροκέτες περιέχουν κρέας από θηλυκό βοδινό Κόμπε τριών χρόνων και κατηγορίας Α5 και πατάτες από τοπική φάρμα. 

Ο Νίτα προέτρεψε, μάλιστα, τους ιδιοκτήτες της φάρμας να χρησιμοποιούν κοπριά αγελάδας για τις πατάτες και να ταΐζουν με τα κοτσάνια της πατάτας τις αγελάδες, ώστε να καλλιεργείται ένας κύκλος τοπικής παραγωγής. 

«Σταματήσαμε να πουλάμε τις κροκέτες μας το 2016, καθώς ο χρόνος αναμονής υπερέβαινε τα 14 χρόνια. Σκεφτήκαμε να σταματήσουμε τις παραγγελίες, όμως δεχτήκαμε πολλά αιτήματα για να συνεχίσουμε» παραδέχεται ο Νίτα. 

Ιαπωνία: Οι κροκέτες που έχουν λίστα αναμονής 30 χρόνια - Από βόειο Kobe και πατάτες φάρμας με κοπριά αγελάδας Facebook Twitter

Πλέον, η παραγωγή έχει αυξηθεί από 200 την εβδομάδα, σε 200 την ημέρα. Κάθε συσκευασία περιλαμβάνει πέντε κροκέτες και πωλείται προς 2.700 JPY (18,40 δολάρια). Αυτές τις μέρες, παραλαμβάνουν τις κροκέτες τους όσοι τις παρήγγειλαν πριν από περίπου 10 χρόνια.

«Μας λένε πως πρέπει να προσλάβουμε περισσότερους εργαζομένους και να αυξήσουμε την παραγωγή κροκέτες. Όμως, πιστεύω πως δεν υπάρχει ιδιοκτήτης καταστήματος που να προσλαμβάνει υπαλλήλους, να παράγει περισσότερο και να έχει μεγαλύτερο έλλειμμα... Λυπάμαι που περιμένουν. Θέλω να φτιάχνω κροκέτες γρήγορα και να τις στέλνω το συντομότερο δυνατό, αλλά αν το κάνω, το μαγαζί θα χρεοκοπήσει» λέει ο ίδιος. 

Με πληροφορίες από CNN

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ