Κομισιόν: Μέτρα για βιώσιμες συσκευασίες- Από τις κάψουλες του καφέ μέχρι τα μπουκάλια μιας χρήσης

Κομισιόν: Μέτρα για βιώσιμες συσκευασίες- Από τις κάψουλες του καφέ μέχρι τα μπουκάλια μιας χρήσης Facebook Twitter
0

Μέτρα για τη βιομηχανία της συσκευασίας- από τις κάψουλες του καφέ μέχρι τα πλαστικά μπουκάλια μίας χρήσης- ετοιμάζει η Κομισιόν, σε μια προσπάθεια να μειώσει τα απορρίμματα. 

Στόχος των κανονισμών είναι η ενίσχυση της βιωσιμότητας των συσκευασιών- μία από τις μεγαλύτερες χρήσης μη ανακυκλωμένου πλαστικού και χαρτιού- σύμφωνα με προσχέδιο που επικαλείται το Bloomberg. Οι χώρες και οι εταιρείες της ΕΕ θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι οι συσκευασίες που χρησιμοποιούνται για καθημερινά προϊόντα θα μπορούν να ανακυκλώνονται πιο εύκολα ή να βιοδιασπώνται φυσικά. 

«Μία κυκλική οικονομία συσκευασίας θα βοηθήσει να αποσυνδεθεί η οικονομική ανάπτυξη από τη χρήση φυσικών πόρων», αναφέρει η Κομισιόν στο προσχέδιο, που ακόμη υπόκειται σε αλλαγές. «Οι συσκευασίες αυξήθηκαν τα τελευταία χρόνια ταχύτερα από ό,τι το ΑΕΠ, γεγονός που οδηγεί σε αύξηση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και άλλων αερίων, την υπερεκμετάλλευση των φυσικών πόρων, την απώλεια της βιοποικιλότητας και τη μόλυνση», σημειώνει ακόμη. 

Οι κανόνες θα έχουν επιπτώσεις σε τομείς όπως η παραγωγή τροφίμων και χημικών. Στην ΕΕ, περίπου το 40% του πλαστικού και το 50% του χαρτιού χρησιμοποιείται στις συσκευασίες, ο σχεδιασμός των οποίων συχνά δυσχεραίνει την επαναχρησιμοποίηση ή την ανακύκλωση. Τα νέα μέτρα καλύπτουν τα πάντα, από τα αυτοκόλλητα στα μήλα έως τις τσάντες μίας χρήσης. 

Οι εταιρείες θα πρέπει να χρησιμοποιούν όσο το δυνατόν λιγότερες συσκευασίες, ενώ τα κράτη θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι έως τα τέλη του 2025 θα ανακυκλώνεται το 65% των απορριμμάτων από συσκευασίες. Οι κανονισμοί αναμένεται να υιοθετηθούν αύριο, Τετάρτη.
 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μιανμάρ: Τουλάχιστον 74 οι νεκροί από τον τυφώνα Γιάγκι- Βίντεο από τις καταστροφές

Διεθνή / Μιανμάρ: Τουλάχιστον 74 οι νεκροί από τον τυφώνα Γιάγκι- Βίντεο από τις καταστροφές

Η κατάσταση στη Μιανμάρ παραμένει κρίσιμη, με τις τοπικές αρχές και τους διεθνείς οργανισμούς να αγωνίζονται να ανταποκριθούν στις άμεσες ανάγκες των πληγέντων και να προλάβουν περαιτέρω ανθρωπιστική καταστροφή
LIFO NEWSROOM