LIVE!

Η Ιταλία ζητά να μπει ο espresso στη λίστα άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco

Η Ιταλία ζητά να μπει ο espresso στη λίστα άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco Facebook Twitter
Pixabay
0

Η Ιταλία υπέβαλε αίτηση στην Unesco ώστε να συμπεριληφθεί στη λίστα της άυλης κληρονομιάς ο καφές espresso.

Οι υπεύθυνοι υποστηρίζουν σθεναρά ότι είναι «πολύ περισσότερο από ένα απλό ρόφημα».

Η κίνηση αυτή έρχεται μετά την προσθήκη της τέχνης της ναπολιτάνικης πίτσας στον κατάλογο της άυλης κληρονομιάς του Οργανισμού του ΟΗΕ το 2017, σε μία προσπάθεια της Ιταλίας να εξασφαλίσει την παγκόσμια θέση ενός ακόμα επιτυχημένου συμβόλου της.

«( Η δημιουργία ενός espresso) Είναι ένα αυθεντικό τελετουργικό και μια έκφραση της κοινωνικότητάς, που μας διακρίνει σε όλο τον κόσμο», δήλωσε ο Gian Marco Centinaio, υφυπουργός Γεωργίας, επιβεβαιώνοντας ότι η αίτηση υποβλήθηκε.

Ο espresso έγινε γρήγορα αναπόσπαστο μέρος της εθνικής ταυτότητας της Ιταλίας, μετά τη δημιουργία του στο Τορίνο στα τέλη του 19ου αιώνα.

Η κατανάλωση espresso δημιουργεί μια αφορμή για μια συνάντηση, για συζήτηση για πολιτική και ποδόσφαιρο, για παράπονα, για ειρήνη ή για πληρωμή ενός χρέους, ή απλώς μια δικαιολογία για να μιλήσουμε για το οτιδήποτε, σχολιάζει ο Guardian.

Σύμφωνα με το Ιταλικό Ινστιτούτο Espresso, που ιδρύθηκε το 1998 με συγκεκριμένο στόχο τη διαφύλαξη και την προώθηση του αυθεντικού καφέ espresso, η αγορά του υπολογίζεται πάνω από 4 δισ. ευρώ ετησίως, με περισσότερο από το 90% των Ιταλών να πίνουν τουλάχιστον ένα φλιτζάνι κάθε μέρα. Σερβίρεται δε, συνήθως σε πορσελάνινο φλιτζάνι.

Οι αυστηροί κανονισμοί του ινστιτούτου για τον τέλειο espresso περιλαμβάνουν τη χρήση πιστοποιημένου μείγματος καφέ και εξοπλισμού αλλά και εξουσιοδοτημένου προσωπικού για τη δημιουργία του.

Διευκρινίζει δε, ότι η κρέμα, ο ελαφρύτερος αφρός που κάθεται στην κορυφή του σκούρου καφεϊνούχου παρασκευάσματος, «πρέπει να είναι ομοιόμορφος και να παραμένει για τουλάχιστον 120 δευτερόλεπτα από τη στιγμή που ο καφές έχει τοποθετηθεί στο φλυτζάνι χωρίς ανάδευση».

Το Ινστιτούτο ισχυρίζεται ότι το χρώμα του θα πρέπει να είναι «καφετί έως σκούρο καφέ και να χαρακτηρίζεται από καστανές αντανακλάσεις».

Ο Centinaio είπε ότι η υποψηφιότητα του espresso είναι επίσης ένας τρόπος «για να γιορτάσουμε την κοινωνική αλληλεπίδραση της Ιταλίας, που εν μέρει σταμάτησε από τους περιορισμούς του Covid».

Ωστόσο δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται μία τέτοια κίνηση. Και στο παρελθόν έχουν γίνει προσπάθειες να συμπεριληφθεί ο ιταλικός καφές espresso στη λίστα της Unesco, αλλά ποτέ δεν οριστικοποιήθηκαν επίσημα, λόγω της ταραγμένης πολιτικής της χώρας.

Ο υφυπουργός Γεωργίας σημείωσε ωστόσο ότι είναι βέβαιος πια ότι η εθνική επιτροπή της Unesco την Ιταλία θα εγκρίνει την αίτηση, με την ετυμηγορία να αναμένεται την άνοιξη.

Με πληροφορίες του Guardian

Διεθνή
0

LIVE!

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΠΕΡΣΙΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ ΗΠΑ ΙΡΑΝ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Διεθνή / Οι σύμμαχοι των ΗΠΑ στον Κόλπο παραπονιούνται πως δεν τους ενημέρωσαν για τις επιθέσεις του Ιράν

Οι σύμμαχοι των ΗΠΑ στον Περσικό Κόλπο εκφράζουν έντονη δυσαρέσκεια, κατηγορώντας την Ουάσιγκτον ότι δεν τους ενημέρωσε επαρκώς για τις ιρανικές επιθέσεις και επιπλέον αγνόησε τις προειδοποιήσεις τους
THE LIFO TEAM
ΖΕΛΕΝΣΚΙ ΟΡΜΠΑΝ ΟΥΓΓΑΡΙΑ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΒΕΤΟ ΔΑΝΕΙΟ

Διεθνή / ΕΕ: Καταδικάζει τα σχόλια Ζελένσκι σχετικά με το βέτο της Ουγγαρίας για δάνειο προς την Ουκρανία

Όπως τόνισε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Όλοφ Τζιλ, η «εμπρηστική» ρητορική «δεν είναι ούτε χρήσιμη ούτε ευνοεί την επίτευξη των κοινών μας στόχων»
THE LIFO TEAM