LIVE!

Η Ισπανία φέρνει νέο νόμο για τη συναίνεση στο σεξ: «Το ναι σημαίνει ναι, τα υπόλοιπα είναι βιασμός»

Η Ισπανία φέρνει νέο νόμο για τη συναίνεση στο σεξ: «Το ναι σημαίνει ναι, τα υπόλοιπα είναι βιασμός» Facebook Twitter
0

Η κυβέρνηση της Ισπανίας πρόκειται να ψηφίσει έναν νέο νόμο σχετικά με τη συναίνεση προκειμένου να μην υπάρχει ασάφεια σε υποθέσεις βιασμού. 

Σύμφωνα με τον νέο νόμο, η συγκατάθεση θα πρέπει να είναι ξεκάθαρη, κάτι που πρακτικά μεταφράζεται ως «το ναι σημαίνει ναι» και ό,τιδήποτε άλλο, συμπεριλαμβανομένης της σιωπής, σημαίνει όχι. Το σεξ χωρίς ρητή έκφραση συναίνεσης θα θεωρείται βιασμός. 

Η κίνηση έρχεται μετά τις οργισμένες αντιδράσεις που πυροδότησε πρόσφατη δικαστική απόφαση σε μια υπόθεση που απασχόλησε έντονα τη χώρα τον τελευταίο καιρό. Οι πέντε άντρες, που εμπλέκονται, κατηγορήθηκαν πως βίασαν ομαδικά μια 18χρονη γυναίκα στην Παμπλόνα στη διάρκεια του φεστιβάλ με τους ταύρους. Δύο από τους άντρες βιντεοσκόπησαν στην επίθεση, κατά την οποία η γυναίκα είναι σιωπηλή και παθητική. Οι δικαστές το ερμήνευσαν ως συναίνεση -μάλιστα ένας σχολίασε πως φάνηκε και να διασκεδάζει- και αντί για βιασμό δικάστηκαν απλώς για σεξουαλική επίθεση. 

Σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο, ο βιασμός περιλαμβάνει βία και εκφοβισμό. Η απόφαση στην συγκεκριμένη υπόθεση προκάλεσε οργή και ένα μεγάλο κύμα διαδηλώσεων διαμαρτυρίας σε όλη τη χώρα. Οι πέντε άντρες τελικά είναι έξω με αναστολή ενώ έχουν κάνουν έφεση κατά της καταδίκης τους σε 9 χρόνια φυλάκισης. Ανάμεσά τους είναι ένας στρατιώτης και ένα μέλος της εθνικής φρουράς, που αμφότεροι έχουν επιστρέψει στις δουλειές τους. 

Οι πέντε άντρες που κατηγορούνται για τον ομαδικό βιασμό της 18χρονης:

Η Ισπανία φέρνει νέο νόμο για τη συναίνεση στο σεξ: «Το ναι σημαίνει ναι, τα υπόλοιπα είναι βιασμός» Facebook Twitter
Η Ισπανία φέρνει νέο νόμο για τη συναίνεση στο σεξ: «Το ναι σημαίνει ναι, τα υπόλοιπα είναι βιασμός» Facebook Twitter
Η Ισπανία φέρνει νέο νόμο για τη συναίνεση στο σεξ: «Το ναι σημαίνει ναι, τα υπόλοιπα είναι βιασμός» Facebook Twitter
Η Ισπανία φέρνει νέο νόμο για τη συναίνεση στο σεξ: «Το ναι σημαίνει ναι, τα υπόλοιπα είναι βιασμός» Facebook Twitter
Η Ισπανία φέρνει νέο νόμο για τη συναίνεση στο σεξ: «Το ναι σημαίνει ναι, τα υπόλοιπα είναι βιασμός» Facebook Twitter

«Οι κατηγορούμενοι θέλουν να πιστέψουμε πως εκείνη τη νύχτα γνώρισαν ένα 18χρονο κορίτσι, που ζούσε μια φυσιολογική ζωή, το οποίο μετά από 20 λεπτά συζήτησης με ανθρώπους που δεν γνώριζε, συμφώνησε σε ομαδικό σεξ, που περιελάμβανε κάθε είδους διείσδυση, ενίοτε ταυτόχρονα, χωρίς της χρήση προφυλακτικού», ανέφερε η δικηγόρος της 18χρονης στην υπεράσπισή της. 

Η αντιπρόεδρος τη ισπανικής κυβέρνησης, Carmen Calvo Poyato, σχολίασε σχετικά με την πρόταση του νέου νόμου: «Αν μια γυναίκα δεν πει ξεκάθαρα ναι, τότε όλα τα υπόλοιπα σημαίνουν όχι». 

«Μπορεί και πάλι να θεωρηθεί βιασμός ακόμη κι αν το θύμα δεν αντισταθεί. Αν είναι γυμνή, συμμετέχει ενεργά και διασκεδάζει, προφανώς και υπάρχει συναίνεση. Αν κλαίει, στέκεται σαν φουσκωτή κούκλα ή είναι εμφανές πως δεν περνάει καλά, τότε δεν υπάρχει», εξηγεί από την πλευρά της η Patricia Faraldo Cabana, καθηγήτρια Νομικής στο πανεπιστήμιο A Coruña, που βοήθησε να συνταχθεί ο νόμος. Σύμφωνα με την ίδια, η συναίνεση δεν είναι μόνο κάτι λεκτικό αλλά και σωματικό, όπως εκφράζεται από τη γλώσσα του σώματος. 

Σε επιστολή της προς την ισπανική τηλεόραση, η 18χρονη που έπεσε θύμα ομαδικού βιασμού, σημειώνει: «Μην το αποσιωπήσετε γιατί αν το κάνετε, τότε τους αφήνετε να κερδίσουν. Κανείς δεν πρέπει να το περνάει αυτό. Κανείς δεν θα έπρεπε να μετανιώνει επειδή ήπιε ένα ποτό, μίλησε σε μερικούς ανθρώπους σε μια γιορτή, περπάτησε μόνος προς το σπίτι ή φόρεσε μίνι φούστα».  

Ο νέος νόμος περιλαμβάνει παρόμοιο περιεχόμενο με εκείνον που εφαρμόστηκε στη Σουηδία στις αρχές Ιουλίου.

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

LIVE!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Αν αυτό είναι ομοφοβικό, τότε είμαι»: Η δήλωση του Shia LaBeouf που πυροδότησε αντιδράσεις

Διεθνή / «Αν αυτό είναι ομοφοβικό, τότε είμαι»: Η δήλωση του Shia LaBeouf που πυροδότησε αντιδράσεις

Ο Shia LaBeouf μίλησε σε συνέντευξή του στον Andrew Callaghan για την πρώτη του σύλληψη στη Νέα Ορλεάνη, δηλώνοντας «αν αυτό είναι ομοφοβικό, τότε είμαι», λίγο πριν συλληφθεί ξανά κατά τη διάρκεια του Mardi Gras. Οι δηλώσεις του προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις στα social media και επανέφεραν στο προσκήνιο το ταραχώδες δημόσιο προφίλ του ηθοποιού.
THE LIFO TEAM
«Το φως μπαίνει στο κάδρο»: Πώς αντιδρούν οι Ιρανοί κινηματογραφιστές της διασποράς στον θάνατο του Χαμενεΐ

Διεθνή / «Το φως μπαίνει στο κάδρο»: Πώς αντιδρούν οι Ιρανοί κινηματογραφιστές της διασποράς στον θάνατο του Χαμενεΐ

Ιρανοί σκηνοθέτες και δημιουργοί της διασποράς τοποθετούνται δημόσια μετά τον θάνατο του Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, μιλώντας για «το τέλος ενός 47χρονου εφιάλτη», αλλά και για την αβεβαιότητα που ακολουθεί. Δηλώσεις, ανοιχτές επιστολές και αναρτήσεις στα social media φωτίζουν τη σύνθετη στάση της ιρανικής πολιτισμικής κοινότητας απέναντι στις εξελίξεις.
THE LIFO TEAM
Chet Hanks: «Free me» από την Κολομβία – Μπλόκο επιστροφής λόγω διαβατηρίου

Διεθνή / Ο Chet Hanks και το ελληνικό διαβατήριο που τον κράτησε στη Μεντεγίν

Ο Chet Hanks δήλωσε μέσω Instagram ότι παραμένει στην Κολομβία λόγω προβλήματος με το διαβατήριό του. Ο 35χρονος ηθοποιός και ράπερ, γιος του Tom Hanks και της Rita Wilson, εξήγησε ότι ταξίδευε με το ελληνικό του διαβατήριο και δεν είχε μαζί του το αμερικανικό, γεγονός που δυσκολεύει την επιστροφή του στις ΗΠΑ.
THE LIFO TEAM
ΠΟΛΕΜΟΣ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ LIVE

Διεθνή / Πόλεμος στη Μέση Ανατολή - Live: «Μην εμπλακείτε» - Η Τεχεράνη προειδοποιεί τις ευρωπαϊκές χώρες

Όλες οι εξελίξεις - Το Ιράν έπληξε αμερικανική βάση στο Μπαχρέιν - Ο στρατός του Ισραήλ εξέδωσε νέα διαταγή εσπευσμένης απομάκρυνσης των κατοίκων δεκάδων κοινοτήτων στον Λίβανο
THE LIFO TEAM
ΚΥΠΡΟΣ ΑΚΡΩΤΗΡΙ ΒΑΣΗ RAF

Διεθνή / Κύπρος: Από τον Λίβανο εκτοξεύθηκαν τα drones που έπληξαν τη βάση Ακρωτηρίου – Πιθανή εμπλοκή της Χεζμπολάχ

Το περιστατικό σημειώθηκε γύρω στα μεσάνυχτα της Κυριακής και οι κυπριακές αρχές ανέφεραν ότι το πρωί της Δευτέρας αναχαιτίστηκαν ακόμη δύο drones που κινήθηκαν προς την κατεύθυνση των βρετανικών βάσεων
THE LIFO TEAM
ΜΑΚΡΟΝ ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΓΑΛΛΙΑ ΕΛΛΑΔΑ

Διεθνή / Μακρόν: Η Γαλλία αυξάνει το πυρηνικό της οπλοστάσιο – Στην «πυρηνική ομπρέλα» και η Ελλάδα

Η ένταξη της Ελλάδας στη γαλλική πρωτοβουλία συνδέεται με τη στενή αμυντική συνεργασία Αθήνας και Παρισιού, η οποία αναμένεται να ανανεωθεί τον Απρίλιο, κατά την προγραμματισμένη επίσκεψη του Μακρόν στην Αθήνα
THE LIFO TEAM