Φωτιά στη Σύρο

Η Ινδία ενέκρινε το πρώτο εμβόλιο DNA κατά του κορωνοϊού στον κόσμο

Η Ινδία ενέκρινε το πρώτο εμβόλιο DNA κατά του κορωνοϊού στον κόσμο Facebook Twitter
EPA
0

Η ρυθμιστική αρχή φαρμάκων στην Ινδία ενέκρινε το πρώτο εμβόλιο DNA στον κόσμο κατά του κορωνοϊού για επείγουσα χρήση.

Το εμβόλιο ZyCoV-D τριών δόσεων απέτρεψε τη συμπτωματική ασθένεια στο 66% των εμβολιασμένων, σύμφωνα με μια ενδιάμεση μελέτη που παραθέτει η κατασκευάστρια εταιρεία εμβολίων Cadila Healthcare.

Η εταιρεία σχεδιάζει να παρασκευάζει έως και 120 εκατομμύρια δόσεις ετησίως. Τα προηγούμενα εμβόλια DNA λειτούργησαν καλά σε ζώα αλλά όχι σε ανθρώπους.

Η Ινδία έχει χορηγήσει μέχρι τώρα περισσότερες από 360 εκατομμύρια δόσεις των εγκεκριμένων εμβολίων - Covishield, Covaxin και Sputnik V.

Μόνο το 13% των ανθρώπων έχουν εμβολιαστεί πλήρως και το 22% έχει λάβει μία δόση από την αρχή του εμβολιασμού τον Ιανουάριο.

Η κατασκευάστρια εταιρεία Cadila Healthcare ανακοίνωσε ότι έχει πραγματοποιήσει τη μεγαλύτερη κλινική δοκιμή για το εμβόλιο στην Ινδία μέχρι τώρα, στην οποία συμμετείχαν 28.000 εθελοντές σε περισσότερα από 50 κέντρα.

Αυτή είναι επίσης η πρώτη φορά, σύμφωνα με την εταιρεία, που ένα εμβόλιο κατά της Covid-19 είχε δοκιμαστεί σε νέους στην Ινδία με 1.000 άτομα να ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 12-18 ετών. Το εμβόλιο βρέθηκε να είναι "ασφαλές" σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα.

Η βασική τρίτη φάση των κλινικών δοκιμών διεξήχθη στην κορύφωση του θανατηφόρου δεύτερου κύματος του ιού στη χώρα. Η κατασκευάστρια εταιρεία πιστεύει ότι αυτό επιβεβαίωσε την «αποτελεσματικότητα του εμβολίου ενάντια στα μεταλλαγμένα στελέχη», ειδικά στην εξαιρετικά μολυσματική μετάλλαξη Δέλτα.

«Είμαι πολύ ενθουσιασμένος με το εμβόλιο γιατί προσφέρει πολλές καλές δυνατότητες. Εάν αυτό λειτουργήσει, το μέλλον του εμβολιασμού θα γίνει πιο απλό από υλικοτεχνική άποψη», δήλωσε ο καθηγητής Shahid Jameel, γνωστός ιολόγος.

Πώς λειτουργεί αυτό το εμβόλιο;

Το DNA και το RNA αποτελούν δομικά στοιχεία της ζωής. Είναι μόρια που μεταφέρουν αυτές τις γενετικές πληροφορίες από τους γονείς στα παιδιά.

Όπως και άλλα εμβόλια, ένα εμβόλιο DNA, μόλις χορηγηθεί, διδάσκει το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος να καταπολεμά τον πραγματικό ιό.

Το ZyCoV-D χρησιμοποιεί μικρούς δακτυλίους DNA, που περιέχουν γενετικές πληροφορίες, για να μεταφέρουν το εμβόλιο μεταξύ δύο στρωμάτων του δέρματος.

Οι μικροί αυτοί δακτύλιοι ή πλασμίδια DNA μεταφέρουν πληροφορίες στα κύτταρα για να φτιάξουν την «πρωτεϊνική ακίδα», την οποία χρησιμοποιεί ο ιός για να εισέλθει στα ανθρώπινα κύτταρα.

Τα περισσότερα εμβόλια Covid-19 λειτουργούν δίνοντας στον οργανισμό οδηγίες να φτιάξουν ένα μέρος της πρωτεϊνικής ακίδας, ώστε να ενεργοποιήσει το ανοσοποιητικό σύστημα για να παράγει αντισώματα και να διδάξει τον εαυτό του να καταπολεμήσει τον ιό.


Ωστόσο, αυτό είναι το πρώτο εμβόλιο ανθρώπινου DNA στον κόσμο κατά του Covid-19.

Υπάρχει ένας αριθμός εμβολίων DNA που έχουν εγκριθεί στις ΗΠΑ, για παράδειγμα, για χρήση σε ζώα, συμπεριλαμβανομένου του εμβολίου για ασθένεια στα άλογα και του εμβόλιο για τον καρκίνο του δέρματος για σκύλους.

Ωστόσο, περισσότερα από 160 διαφορετικά εμβόλια DNA δοκιμάζονται σε κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους στις ΗΠΑ.

Τα περισσότερα αφορούν στη θεραπεία των υπαρχόντων καρκίνων και το ένα τρίτο των εμβολίων στη θεραπεία του HIV.

Το ZyCov-D είναι επίσης το πρώτο εμβόλιο της Ινδίας χωρίς βελόνα. Χορηγείται με ένα εγχυτή μίας χρήσης.

Οι επιστήμονες λένε ότι τα εμβόλια DNA είναι σχετικά φθηνά, ασφαλή και σταθερά. Μπορούν επίσης να αποθηκευτούν σε υψηλότερες θερμοκρασίες - 2 έως 8 βαθμούς Κελσίου.

Η Cadila Healthcare ισχυρίζεται ότι το εμβόλιο της είχε δείξει «ικανοποιητική σταθερότητα» στους 25C για τουλάχιστον τρεις μήνες. Αυτό θα βοηθούσε το εμβόλιο να μεταφέρεται και να αποθηκεύεται εύκολα.

Από την άλλη, ωστόσο τα εμβόλια DNA που αναπτύχθηκαν για μολυσματικές ασθένειες στους ανθρώπους έχουν αποτύχει στο παρελθόν.

«Το πρόβλημα είναι ότι λειτουργούν καλά σε ζώα. Αλλά δεν καταλήγουν να προσφέρουν το ίδιο επίπεδο ανοσολογικής προστασίας στους ανθρώπους», δήλωσε η Δρ Gagandeep Kang, ιολόγος και η πρώτη Ινδή εξελέγη μέλος της Βασιλικής Εταιρείας του Λονδίνου.

Η πρόκληση, σύμφωνα με την Δρ Kang, ήταν πώς να ωθήσει τον μικρό δακτύλιο DNA στο ανθρώπινο κύτταρο έτσι ώστε να παράσχει με τη σειρά του μια ανθεκτική ανοσοαπόκριση.

Ο Δρ Jeremy Kamil, ιολόγος στο Κέντρο Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου της Λουιζιάνα στο Shreveport, απηχεί ένα παρόμοιο συναίσθημα.

«Τα εμβόλια πλασμιδιακού DNA έχουν δοκιμαστεί στο παρελθόν. Γνωρίζουμε όμως ότι είναι πολύ δύσκολο να εισάγουμε πλασμιδιακό DNA στον πυρήνα των ανθρώπινων κυττάρων, ειδικά σε ενήλικες» πρόσθεσε.

Τα εμβόλια mRNA - τα οποία χρησιμοποιούν το RNA, ένα μόριο δηλαδή, για την παραγωγή των πρωτεϊνών - όπως το Pfizer ή το Moderna, δεν χρειάζεται να φτάσουν στον πυρήνα του κυττάρου για να είναι αποτελεσματικά και να προσφέρουν υψηλότερη κάλυψη και είναι πιθανό να παράγουν ανοσία μεγαλύτερης διάρκειας.

Τέλος, ένα ακόμα πιθανό μειονέκτημα είναι ότι το ZyCoV-D απαιτεί τρεις δόσεις, αντί για δύο.

Με πληροφορίες του BBC

Διεθνή
0

Φωτιά στη Σύρο

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Justice for Prince Louis»: Γιατί ο Ουίλιαμ και η Κέιτ άφησαν τον πρίγκιπα Λούις «μόνο στο σπίτι» το Σαββατοκύριακο;

Διεθνή / «Justice for Prince Louis»: Γιατί ο Ουίλιαμ και η Κέιτ άφησαν τον πρίγκιπα Λούις «μόνο στο σπίτι» το Σαββατοκύριακο;

Ο πρίγκιπας Ουίλιαμ πήγε στον τελικό του Euro 2024 με τον πρίγκιπα Τζορτζ και η Κέιτ Μίντλετον εμφανίστηκε στο Γουίμπλεντον με την πριγκίπισσα Σάρλοτ
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Απόπειρα δολοφονίας Τραμπ: Γιατί δεν γνωρίζουμε τι όπλισε τον δράστη

Διεθνή / Απόπειρα δολοφονίας Τραμπ: Γιατί δεν γνωρίζουμε ακόμη τι όπλισε τον δράστη

Ελάχιστα τα ίχνη του στο Διαδίκτυο - Το FBI ανάλυσε το κινητό του Κρουκς αλλά δεν ανακάλυψε γιατί προσπάθησε να δολοφονήσει τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ - Όλοι τον θυμούνται ως «ήρεμο, ντροπαλό» παιδί
LIFO NEWSROOM
Ποια είναι η Ούσα Βανς, δικηγόρος και σύζυγος του αντιπροέδρου του Τραμπ

Διεθνή / Ποια είναι η Ούσα Βανς, δικηγόρος και σύζυγος του αντιπροέδρου του Τραμπ

Με πτυχία από το Γέιλ και το Κέμπριτζ, υποτροφία Μπιλ Γκέιτς και εγγεγραμμένη Δημοκρατική, η 38χρονη έχει τον θαυμασμό του συζύγου της, που δηλώνει «ταπεινός» μπροστά στο εκπληκτικό βιογραφικό της
LIFO NEWSROOM