Η αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους θα επέτρεπε την εκμετάλλευση κοιτασμάτων φυσικού αερίου, λέει ειδικός

Η αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους θα επέτρεπε την εκμετάλλευση κοιτασμάτων φυσικού αερίου, λέει ειδικός Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Η αναγνώριση της Παλαιστίνης ως κράτους θα άρει κάθε νομική αμφιβολία για το δικαίωμα της Παλαιστινιακής Αρχής να αναπτύξει το υποθαλάσσιο κοίτασμα Gaza Marine, σύμφωνα με τον ειδικό Μάικλ Μπάρον, συγγραφέα βιβλίου για τα αναξιοποίητα ενεργειακά αποθέματα της Γάζας.

Ο Μπάρον εκτιμά ότι το πεδίο θα μπορούσε να αποφέρει 4 δισ. δολάρια σε έσοδα στις παρούσες τιμές και να προσφέρει στην Παλαιστινιακή Αρχή έως και 100 εκατ. δολάρια ετησίως για 15 χρόνια. «Δεν θα μετατρέψει τους Παλαιστίνιους σε Καταρινούς ή Σιγκαπουριανούς, αλλά θα είναι δικά τους έσοδα – όχι διεθνής βοήθεια», σημειώνει.

Το Gaza Marine εντοπίστηκε το 2000, αλλά έκτοτε η εκμετάλλευσή του εμποδίζεται από νομικές αντιπαραθέσεις και την άρνηση του Ισραήλ να επιτρέψει ανάπτυξη των κοιτασμάτων, ιδίως μετά την ανάληψη του ελέγχου της Γάζας από τη Χαμάς το 2007. Η BG Group, η οποία είχε επενδύσει στην από κοινού εκμετάλλευση με την παλαιστινιακή CCC, εγκατέλειψε το έργο λόγω των περιορισμών.

Νομική επιστολή οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων προς την ιταλική εταιρεία ENI υποστηρίζει ότι 62% της περιοχής «Ζώνη G», όπου το Ισραήλ έδωσε άδειες εξόρυξης, ανήκει στην παλαιστινιακή ΑΟΖ. Η Παλαιστίνη έχει καταθέσει θαλάσσια σύνορα στον ΟΗΕ από το 2015, ενώ το Ισραήλ δεν είναι μέλος της UNCLOS.

Ο Μπάρον επισημαίνει ότι η αναγνώριση της Παλαιστίνης, ειδικά από χώρες με ισχυρές πετρελαϊκές εταιρείες, θα ξεκαθάριζε το νομικό καθεστώς και θα προσέφερε ενεργειακή και δημοσιονομική αυτονομία στην Παλαιστινιακή Αρχή. Όπως λέει, «η εκμετάλλευση φυσικών πόρων ήταν κεντρικό στοιχείο της πολιτικής οικοδόμησης του Αραφάτ και παραμένει κομβικό ζήτημα στη σύγκρουση».

Το πεδίο Gaza Marine εκτιμάται ότι περιέχει 30 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου – μικρό μέρος σε σύγκριση με τα 1.000+ δισ. κυβικά μέτρα που βρίσκονται στα ύδατα του Ισραήλ. Ωστόσο, η αξία του για την Παλαιστίνη θεωρείται τεράστια. Ο EastMed αγωγός που περνά παραλιακά της Γάζας θεωρείται παράνομος από οργανώσεις όπως η Global Witness, επειδή διασχίζει παλαιστινιακά ύδατα χωρίς να αποδίδει έσοδα.

Ο ΟΗΕ, μέσω της ειδικής εισηγήτριας Φραντσέσκα Αλμπανέζε, έχει ζητήσει από τις εταιρείες να αποχωρήσουν από δραστηριότητες που συνδέονται με την ισραηλινή κατοχή, καλώντας τις να μη συμβάλουν στην παρεμπόδιση της παλαιστινιακής αυτοδιάθεσης. Το Ισραήλ απορρίπτει τη θέση αυτή.

Παρά τα μικρά αποθέματα του Gaza Marine, η ενεργειακή του σημασία για τη Γάζα και τη διεθνή αναγνώριση των παλαιστινιακών κυριαρχικών δικαιωμάτων το καθιστούν κρίσιμο γεωπολιτικό μέτωπο.

Με πληροφορίες από Guardian


 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

SHEIN ΕΡΕΥΝΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

Διεθνή / Η Ευρωπαϊκή Ένωση ξεκινά επίσημη έρευνα κατά της Shein - Τα τρία ζητήματα που θα εξεταστούν

Σε περίπτωση επιβεβαίωσης παραβάσεων, οι Βρυξέλλες μπορούν να επιβάλουν προσωρινά μέτρα, να αποδεχτούν δεσμευτικές υποσχέσεις από την εταιρεία ή να εκδώσουν απόφαση μη συμμόρφωσης που μπορεί να οδηγήσει σε βαριά πρόστιμα
THE LIFO TEAM
Τέιλορ Σουίφτ: 21χρονος κατηγορείται ότι σχεδίαζε να βάλει βόμβα σε μία από τις συναυλίες της στη Βιέννη

Διεθνή / Τέιλορ Σουίφτ: Για τρομοκρατία κατηγορείται ο 21χρονος που σχεδίαζε να βάλει βόμβα σε συναυλία της

Σύμφωνα με τους εισαγγελείς, ο κατηγορούμενος είχε δηλώσει πίστη στο Ισλαμικό Κράτος, διαδίδοντας προπαγανδιστικό υλικό μέσω διαδικτυακών μηνυμάτων και βίντεο
THE LIFO TEAM
Ουκρανία: Μαζική ρωσική αεροπορική επίθεση με 400 drones και πυραύλους εν μέσω συνομιλιών στη Γενεύη

Διεθνή / Ουκρανία: Μαζική ρωσική αεροπορική επίθεση με 400 drones και πυραύλους εν μέσω συνομιλιών στη Γενεύη

Οι ουκρανικές Αρχές κατηγορούν τη Μόσχα για αδιαφορία προς τη διπλωματία και ζητούν από τη διεθνή κοινότητα να ασκήσει μεγαλύτερη πίεση με κυρώσεις και ενίσχυση της αεράμυνας
THE LIFO TEAM
ΤΡΑΜΠ ΚΟΥΒΑ ΠΙΕΣΗ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Διεθνή / Τραμπ: Αποκαλεί την Κούβα «αποτυχημένο κράτος» και εντείνει την πίεση προς την Ουκρανία

Οι δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου υπογραμμίζουν την στρατηγική των ΗΠΑ να πιέσουν για συμφωνίες και στα τρία μέτωπα -Ουκρανία, Κούβα και Ιράν- εν μέσω έντονης γεωπολιτικής αβεβαιότητας και στρατιωτικής έντασης
THE LIFO TEAM
ΒΑΤΙΚΑΝΟ ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ

Διεθνή / Βατικανό: Η Θεία Λειτουργία θα μεταφραστεί σε 60 γλώσσες μέσω της τεχνητής νοημοσύνης

Το Βατικανό θα προσφέρει για πρώτη φορά ζωντανές μεταφράσεις της Θείας Λειτουργίας με τη βοήθεια τεχνητής νοημοσύνης, επιτρέποντας στους πιστούς να παρακολουθούν την λειτουργία σε πραγματικό χρόνο μέσω κινητών τηλεφώνων
THE LIFO TEAM