Χιλή: Νέα κλιμάκωση της βίας - Για κίνδυνο ανεπανόρθωτης ζημιάς προειδοποιεί ο Πινιέρα

Χιλή: Νέα κλιμάκωση της βίας - Για κίνδυνο ανεπανόρθωτης ζημιάς προειδοποιεί ο Πινιέρα Facebook Twitter
EPA
0

Ο πρόεδρος της Χιλής Σεμπαστιάν Πινιέρα προειδοποίησε χθες ότι υπάρχει κίνδυνος «ανεπανόρθωτης ζημιάς» στη χώρα, όπου η βία κλιμακώθηκε ξανά, με εμπρησμούς και λεηλασίες, ενώ η ισοτιμία του πέσο υποχώρησε σε νέο ιστορικό χαμηλό.

Ο Πινιέρα προέτρεψε το Κογκρέσο να προωθήσει σχέδια νόμου που υποβλήθηκαν πριν από εβδομάδες για την αποκατάσταση της ασφάλειας με τη θέσπιση αυστηρότερων ποινών για λεηλασίες και φθορές δημόσιας περιουσίας και ιδιωτικών περιουσιών, εν μέσω των συνεχιζόμενων διαδηλώσεων σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις κοινωνικές ανισότητες και τις ανεπαρκείς δημόσιες υπηρεσίες, που διαρκούν πέντε εβδομάδες και πλέον. Ο κοινωνικός αναβρασμός στη Χιλή έχει ως τώρα απολογισμό τουλάχιστον 26 νεκρούς και πάνω από 13.500 τραυματίες, σύμφωνα με εισαγγελικές πηγές. Οι ταραχές άφησαν πίσω τους τρομακτικές ζημιές στο δημόσιο σύστημα μαζικών συγκοινωνιών στο Σαντιάγο, που φθονούσαν άλλοτε πολλοί στη Λατινική Αμερική, και μεγάλες ζημίες για ιδιωτικές επιχειρήσεις.

«Η βία προκαλεί βλάβη που μπορεί να γίνει ανεπανόρθωτη για το σώμα και για την ψυχή της κοινωνίας μας», τόνισε ο Πινιέρα, ο οποίος απηύθυνε τηλεοπτικό διάγγελμα προς τους πολίτες από το προεδρικό ανάκτορο Λα Μονέδα. Ο Χάιμε Κιντάνα, ο κεντροαριστερός πρόεδρος της Γερουσίας, αντέτεινε όμως μέσω Twitter ότι ο δεξιός αρχηγός του κράτους πρέπει να αναλάβει το μέρος της ευθύνης που του αναλογεί για τη βία. «Η κυβέρνηση πολύ απέχει από το να έχει κάνει όλα όσα θα μπορούσε, και θα έπρεπε, να έχει κάνει».

Ταραχές έχουν επίσης ξεσπάσει σε άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής, ανάμεσά τους στην Κολομβία, στον Ισημερινό, στη Βολιβία, με αιματηρά επεισόδια κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων με πολιτικά, κοινωνικά και οικονομικά αιτήματα. Το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε χθες ότι συνελήφθησαν 915 άνθρωποι την Τρίτη και ο αριθμός των «σοβαρών συμβάντων» κατά τη διάρκεια της νύχτας διπλασιάστηκε σε σχέση με την προηγουμένη. Η αναζωπύρωση της βίας ώθησε προς τα κάτω το νόμισμα της Χιλής στις αγορές.

Χιλή: Νέα κλιμάκωση της βίας - Για κίνδυνο ανεπανόρθωτης ζημιάς προειδοποιεί ο Πινιέρα Facebook Twitter
EPA
Χιλή: Νέα κλιμάκωση της βίας - Για κίνδυνο ανεπανόρθωτης ζημιάς προειδοποιεί ο Πινιέρα Facebook Twitter
EPA

Ο αμερικανός όμιλος λιανικής Walmart ανακοίνωσε χθες ότι υπάρχει κίνδυνος να χαθούν 5.000 θέσεις στα υποκαταστήματά της στη Χιλή λόγω της κρίσης. Βάνδαλοι λεηλάτησαν και προκάλεσαν καταστροφές σε μεγάλο ξενοδοχείο στην τουριστική πόλη Λα Σερένα, σπάζοντας παράθυρα, καταστρέφοντας πίνακες ζωγραφικής και μέρος της επίπλωσης. Διαδηλωτές εξάλλου έβαλαν στο στόχαστρο εμπορικά κέντρα σε πλούσιες συνοικίες της πρωτεύουσας Σαντιάγο την Τρίτη και χθες Τετάρτη.

Οι αρχές έκλεισαν κεντρικούς σταθμούς του μετρό χθες το απόγευμα στο «Σανχάταν» — το ευφυολόγημα αφορά το τμήμα του κέντρου της πρωτεύουσας της Χιλής όπου απαντώνται αστραφτεροί ουρανοξύστες, καταστήματα με πανάκριβα είδη και τα κεντρικά γραφεία μεγάλων εταιρειών — καθώς οι διαδηλώσεις κλιμακώνονταν ξανά.

Οι προσπάθειες του Πινιέρα να αποκαταστήσει την τάξη στη χώρα τις τελευταίες 41 ημέρες αποδείχθηκαν ανεπαρκείς, παρά τις εξαγγελίες του περί αύξησης του κατώτερου μισθού και της κατώτερης σύνταξης αλλά και των επιδομάτων. Τα κόμματα, παρά τις βαθιές διαφορές τους και χρόνια σύγκρουσης ανάμεσά τους, συμφώνησαν εξάλλου να συνεργαστούν για να προωθήσουν την αναθεώρηση του Συντάγματος, κειμένου που αποτελεί κληρονομιά του καθεστώτος της στρατιωτικής δικτατορίας του Αουγκούστο Πινοτσέτ (1973-1990).

Χιλή: Νέα κλιμάκωση της βίας - Για κίνδυνο ανεπανόρθωτης ζημιάς προειδοποιεί ο Πινιέρα Facebook Twitter
EPA

Η χειρότερη κοινωνική κρίση στη Χιλή τις τελευταίες τρεις δεκαετίες αποδίδεται στη δυσπιστία των πολιτών έναντι της πολιτικής ελίτ και τη βεβαιότητά της πως οι υποσχέσεις της δεν θα τηρηθούν, αλλά και την οργή για τον τρόπο που η αστυνομία αντιμετώπισε και συνεχίζει να αντιμετωπίζει τους διαδηλωτές. Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΙΑΔ), μια γυναίκα έχασε και τα δύο της μάτια όταν χτυπήθηκε στο πρόσωπο από δακρυγόνο που εκτόξευσαν αστυνομικοί το βράδυ της Τρίτης σε νότιο προάστιο του Σαντιάγο. Πρόκειται για την 36χρονη Φαμπιόλα Καμπιγιάι.

Εξάλλου ένας διάσημος χιλιανός φωτοειδησεογράφος, ο Κλαούντιο Πέρες, 62 ετών, δέχθηκε επίθεση από αστυνομικούς στο περιθώριο διαδήλωσης για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών στο Σαντιάγο, κατήγγειλε το ίδιο Ινστιτούτο, ανεξάρτητη δημόσια αρχή.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters/AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παγκόσμιο σοκ στο σκάκι: Ο Κράμνικ κατηγορείται για «εκφοβισμό» πριν τον θάνατο του Ναροντίτσκι

Διεθνή / Παγκόσμιο σοκ στο σκάκι: Ο Κράμνικ κατηγορείται για «εκφοβισμό» πριν τον θάνατο του Ναροντίτσκι

Η Διεθνής Ομοσπονδία Σκακιού (FIDE) ανακοίνωσε ότι παραπέμπει τον Κράμνικ στην Επιτροπή Δεοντολογίας και Πειθαρχίας, ύστερα από σειρά δημόσιων επιθέσεων του Ρώσου πρώην πρωταθλητή εις βάρος του Ναροντίτσκι
LIFO NEWSROOM
«Πράξη πολέμου» χαρακτηρίζει η Μόσχα τις κυρώσεις Τραμπ στις ρωσικές πετρελαϊκές εταιρείες

Διεθνή / «Πράξη πολέμου» χαρακτηρίζει η Μόσχα τις κυρώσεις Τραμπ στις ρωσικές πετρελαϊκές εταιρείες

Η Μόσχα εκτιμά ότι η απόφαση της Ουάσινγκτον υπονομεύει «κάθε προοπτική διαλόγου» και μετατρέπει τη σύγκρουση στην Ουκρανία σε «άμεση αντιπαράθεση ΗΠΑ–Ρωσίας»
LIFO NEWSROOM
«Οι συνομιλίες με τον Πούτιν δεν οδηγούν πουθενά» - Νέες κυρώσεις Ντόναλντ Τραμπ σε Ρωσία

Διεθνή / «Οι συνομιλίες με τον Πούτιν δεν οδηγούν πουθενά» - Βαθιά απογοητευμένος ο Τραμπ με τη Ρωσία

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν νέες κυρώσεις στοχεύοντας τις δύο μεγαλύτερες πετρελαϊκές εταιρείες της Ρωσίας, προκειμένου να πιέσουν τη χώρα να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την Ουκρανία
LIFO NEWSROOM
Η Τουρκία εντείνει τις πιέσεις για την απόκτηση αεροσκαφών Eurofighter και F-35

Διεθνή / Η Τουρκία εντείνει τις πιέσεις για την απόκτηση αεροσκαφών Eurofighter και F-35

Η Τουρκία σκοπεύει να εκμεταλλευτεί την καλυτέρευση των σχέσεων με τη Δύση τα τελευταία χρόνια για να προσθέσει 40 Eurofighter Typhoon, για τα οποία υπέγραψε προκαταρκτική συμφωνία τον Ιούλιο, και μελλοντικά αμερικανικά F-35
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ διαψεύδει τη «Wall Street Journal»: «Fake news» το “πράσινο φως” στο Κίεβο για πλήγματα εντός Ρωσίας

Διεθνή / Ο Τραμπ διαψεύδει τη «Wall Street Journal»: «Fake news» το “πράσινο φως” στο Κίεβο για πλήγματα εντός Ρωσίας

Ο Τραμπ χαρακτήρισε το ρεπορτάζ «fake news», επιμένοντας ότι δεν υπάρχει καμία τέτοια απόφαση και ότι οι ΗΠΑ δεν επιθυμούν να οδηγηθούν σε ανοιχτή αντιπαράθεση με τη Ρωσία
LIFO NEWSROOM
Πορτογαλία: Η κρίση στα νοσοκομεία οδηγεί σε αύξηση των γεννήσεων μέσα στα ασθενοφόρα

Διεθνή / Πορτογαλία: Η κρίση στα νοσοκομεία οδηγεί σε αύξηση των γεννήσεων μέσα στα ασθενοφόρα

Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου καλείται η Πυροσβεστική Υπηρεσία για την μεταφορά μίας εγκύου, όπως και εκείνες όπου πυροσβέστες αναγκάζονται να αναλάβουν τον ρόλο του μαιευτήρα
LIFO NEWSROOM
Ζευγάρι στη Γαλλία απήγαγε και βασάνιζε 45χρονη: Την είχαν σε υπόγειο 5 χρόνια και την έπλεναν με χλωρίνη

Διεθνή / Ζευγάρι στη Γαλλία απήγαγε και βασάνιζε 45χρονη: Την είχαν σε υπόγειο 5 χρόνια και την έπλεναν με χλωρίνη

Η 45χρονη γυναίκα «εξαφανίστηκε» για τις αρχές από τον Απρίλιο του 2022, όταν εκδόθηκε το διαζύγιό της, κοιμόταν σε μια ξαπλώστρα, έκανε την ανάγκη της σε ένα δοχείο ή σε πλαστικές σακούλες
LIFO NEWSROOM