Γερμανός στρατιώτης σχεδίαζε δολοφονίες πολιτικών για να ενοχοποιήσει πρόσφυγες

Γερμανός στρατιώτης σχεδίαζε δολοφονίες πολιτικών για να ενοχοποιήσει πρόσφυγες Facebook Twitter
0

Οι εισαγγελικές αρχές απήγγειλαν κατηγορίες εις βάρος ενός Γερμανού στρατιώτη που φέρεται ότι προετοίμαζε δολοφονικές επιθέσεις υψηλόβαθμων πολιτικών για την στήριξή τους σε πρόσφυγες, αλλά και για να ενοχοποιήσει τους τελευταίους.

Ο στρατιώτης, που ταυτοποιήθηκε από τις αρχές ως ο Φράνκο Χανς Α. συνελήφθη τον Απρίλιο, σε μια υπόθεση που σόκαρε την γερμανική κοινωνία και προκάλεσε μια συζήτηση για τα ακροδεξιά στοιχεία στον γερμανικό στρατό.

«Παρακινούμενος από μια εθνικιστική στάση, σχεδίαζε να εξαπολύσει επίθεση σε άγνωστη χρονική στιγμή με στόχο υψηλόβαθμους πολιτικούς και δημόσια πρόσωπα που υπερασπίζονται μια ιδιαίτερα φιλική προς τους πρόσφυγες πολιτική, όπως την θεωρούσε ο κατηγορούμενος», τόνισε η ανακοίνωση του γραφείου του εισαγγελέα.

«Ήθελε ο κόσμος να πιστέψει ότι οι επιθέσεις του σχετίζονταν με την ακραία ισλαμική τρομοκρατία και ότι διεπράχθησαν από κάποιον που είχε λάβει άσυλο», υπογραμμίζεται.

Η ανακοίνωση δεν ανέφερε αν ο στρατιώτης αρνήθηκε τις κατηγορίες, ούτε περιλάμβανε κάποια δήλωση από τον δικηγόρο του.

Ανάμεσα στους στόχους του κατηγορούμενου ήταν ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάικο Μαας, η αντιπρόεδρος των Πρασίνων Κλαούντια Ροτ, καθώς και ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δημοσιογράφοι, σύμφωνα με το γραφείο του εισαγγελέα.

Οι εισαγγελικές αρχές υποπτεύονται ότι ο Φράνκο Χανς Α., μαζί με δύο συνεργούς του, επιθυμούσαν να εμπλέξουν πρόσφυγες στις σχεδιαζόμενες επιθέσεις τους, προσποιούμενοι τους αιτούντες άσυλο.

Συγκεκριμένα, ο Φράνκο Α., που υπηρετούσε στη γαλλογερμανική βάση Ίλκιρχ στη Γαλλία, χρησιμοποίησε πλαστή ταυτότητα για να καταγραφεί ως Σύρος πρόσφυγας και εγκαταστάθηκε σε έναν καταυλισμό προσφύγων στη Βαυαρία παρότι δεν μιλούσε αραβικά.

Ο στρατιώτης είχε συλληφθεί στα τέλη Ιανουαρίου από τις αυστριακές αρχές με την υποψία ότι είχε κρύψει ένα παράνομο όπλο στις τουαλέτες του κεντρικού αεροδρομίου της Βιέννης.

Η υπόθεση είχε πυροδοτήσει έντονες επικρίσεις ενάντια στην Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ η οποία είχε υπερασπιστεί την υπουργό Άμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν απέναντι στους επικριτές της που είχαν επισημάνει πως η υπουργός υπονόησε ότι οι περισσότεροι στρατιώτες είναι ακροδεξιοί.

Η εισαγγελία τόνισε ότι ο στρατιώτης κατηγορείται για διάπραξη μιας σοβαρής ενέργειας βίαιης ανατροπής και παραβίαση του νόμου ελέγχου των στρατιωτικών όπλων, καθώς και νόμων περί όπλων και εκρηκτικών.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τραμπ - Μασκ: Οι δύο φίλοι που έγιναν εχθροί - Το χρονικό της ρήξης που απειλεί τις ΗΠΑ

Διεθνή / Τραμπ - Μασκ: Οι δύο φίλοι που έγιναν εχθροί - Το χρονικό της ρήξης που απειλεί τις ΗΠΑ

Το δημόσιο «διαζύγιο» δεν ήταν μόνο ένα θέαμα που μαγνήτισε τα βλέμματα, αλλά και μια εξέλιξη με πιθανές συνέπειες για την κυβέρνηση, την οποία για ένα διάστημα φάνηκε να διαχειρίζονται από κοινού οι δύο άνδρες
LIFO NEWSROOM
Τραμπ: Η δικαιοσύνη αναστέλλει την απαγόρευση εισόδου ξένων φοιτητών του Χάρβαρντ

Διεθνή / Τραμπ: Η δικαιοσύνη αναστέλλει την απαγόρευση εισόδου ξένων φοιτητών του Χάρβαρντ

Το πανεπιστήμιο έδειξε πως, χωρίς επέμβαση της δικαιοσύνης, διέτρεχε κίνδυνο να υποστεί «άμεση και ανεπανόρθωτη ζημία προτού να έχουν τη δυνατότητα να εκφραστούν» οι αντίδικες πλευρές
LIFO NEWSROOM
Σαουδική Αραβία: Απαγορεύτηκε η είσοδος σε περισσότερους από 250.000 πιστούς στη Μέκκα για το χατζ

Διεθνή / Σαουδική Αραβία: Απαγορεύτηκε η είσοδος σε περισσότερους από 250.000 πιστούς στη Μέκκα για το χατζ

Οι Αρχές καταβάλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες με αυστηρές απαγορεύσεις για τη φετινή περίοδο του χατζ, για να περιορίσουν τον υπερπληθυσμό στη Μέκκα, η οποία στο παρελθόν έχει γίνει τόπος πολύνεκρων ποδοπατημάτων κατά τη διάρκεια του προσκυνήματος
LIFO NEWSROOM
Πώς οι έξτρα χρεώσεις των αεροπορικών εταιρειών έχουν μετατρέψει τις αποσκευές σε δισεκατομμύρια

Διεθνή / Πώς οι έξτρα χρεώσεις των αεροπορικών εταιρειών έχουν μετατρέψει τις αποσκευές σε δισεκατομμύρια

Ο ανταγωνισμός των low-cost αεροπορικών και οι οργισμένοι επιβάτες που ταξιδεύουν με μία χειραποσκευή, δοκιμάζοντας «κόλπα» πακεταρίσματος για να ξεγελάσουν τις εταιρείες
LIFO NEWSROOM
Νέα Ζηλανδία: Σε διαθεσιμότητα οι Μαορί βουλευτές που έκαναν «χάκα» στη βουλή

Διεθνή / Νέα Ζηλανδία: Σε διαθεσιμότητα οι Μαορί βουλευτές που έκαναν «χάκα» στη βουλή

«Δεν θα σωπάσουμε ποτέ, δεν θα εξαφανιστούμε ποτέ… Είναι οι φωνές μας υπερβολικά δυνατές για αυτό το κοινοβούλιο; Αυτός είναι ο λόγος που μας τιμωρούν;» αντέδρασε η Χάνα-Ράουιτι Μαΐπι-Κλαρκ
LIFO NEWSROOM
Η Λαγκάρντ για τα «κουτσομπολια» ότι αποχωρεί από την ΕΚΤ: «Με λύπη μου σας λέω ότι θα ολοκληρώσω τη θητεία μου»

Διεθνή / Η Λαγκάρντ για τις φήμες ότι αποχωρεί από την ΕΚΤ: «Με λύπη μου σας λέω ότι θα ολοκληρώσω τη θητεία μου»

Η αντίδρασή της, μετά τη δήλωση του πρώην προέδρου του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF), Κλάους Σβαμπ, ότι η Λαγκάρντ, μίλησε για πιθανή μείωση της θητείας της
LIFO NEWSROOM