Γαλλία: Δικαίωμα εξωσωματικής γονιμοποίησης σε ομοφυλόφιλες και ανύπαντρες γυναίκες

Γαλλία: Δικαίωμα εξωσωματικής γονιμοποίησης σε ομοφυλόφιλες και ανύπαντρες γυναίκες Facebook Twitter
Pixabay
0

Η Γαλλία είναι έτοιμη να θεσπίσει νόμο που επιτρέπει σε ανύπαντρες γυναίκες και ζευγάρια ομοφυλόφιλων γυναικών να λάβουν θεραπεία εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Επί του παρόντος η διαδικασία προορίζεται μόνο για ετεροφυλόφιλα ζευγάρια.

Η ψηφοφορία της Εθνοσυνέλευσης ακολουθεί δύο χρόνια έντονης συζήτησης και διαδηλώσεων από ομάδες, που αντιτίθενται σε αυτήν την επέκταση των αναπαραγωγικών δικαιωμάτων.

Πολλές γυναίκες από τη Γαλλία έχουν πάει στο Βέλγιο και την Ισπανία για θεραπείες γονιμότητας, κάτι που μπορεί να είναι πολύ ακριβό.

Ο νέος νόμος ευθυγραμμίζει ωστόσο τη γαλλική νομοθεσία με εκείνη 10 άλλων χωρών της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου.

Εκτός από το Βέλγιο και την Ισπανία, η διαδικασία επιτρέπεται σε Δανία, Φινλανδία, Ιρλανδία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Ολλανδία, Πορτογαλία και Σουηδία. Εκτός ΕΕ, η Ισλανδία και η Νορβηγία έχουν παρόμοιες νομικές διατάξεις.

Μια πρόσφατη δημοσκόπηση της Ifop διαπίστωσε ότι το 67% των Γάλλων ερωτηθέντων είναι υπέρ του νέου νόμου.

Στη γαλλική Γερουσία υπήρξαν ωστόσο αντιδράσεις και το σχέδιο απέκτησε περισσότερες από 1.500 τροπολογίες.

Ωστόσο, η γαλλική Εθνοσυνέλευση έχει τον τελευταίο λόγο και η νομοθεσία αναμένεται να περάσει, καθώς το κόμμα του Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν έχει την πλειοψηφία.

Ο νόμος θα παρέχει πρόσβαση σε διάφορες διαδικασίες γονιμότητας, όπως είναι η εξωσωματική και η τεχνητή γονιμοποίηση, για όλες τις γυναίκες κάτω των 43 ετών, με κόστος που καλύπτεται από την δημόσια υπηρεσία υγείας.


Τα παιδιά που έχουν συλληφθεί με σπέρμα δότη θα μπορούν επίσης να μάθουν την ταυτότητά του, όταν γίνουν ενήλικες, κάτι που αφαιρεί την τρέχουσα ανωνυμία για τους δότες.

Το 2018, γεννήθηκαν 25.120 μωρά μέσω ιατρικής υποβοήθησης στη Γαλλία, μετά από σχεδόν 150.000 προσπάθειες, σύμφωνα με την l'Assurance-maladie, τον εθνικό οργανισμό ασφάλισης υγείας της χώρας. Ποσοστό, δηλαδή, 3,3% των γεννήσεων.

Ο νέος νόμος διευκρινίζει ότι τόσο η μητέρα, που θα κυοφορήσει, όσο και η σύντροφός της πρέπει να ορίζονται ως γονείς του παιδιού στο πιστοποιητικό γέννησης.

Η Magali Champetier, μια ομοφυλόφιλη μητέρα δήλωσε στην εφημερίδα La Dépêche, ότι αυτός ο νόμος αποτελεί ανακούφιση για εκείνη. «Τον περιμένουμε πολύ καιρό και είναι ήδη πολύ αργά για πολλές γυναίκες λόγω του βιολογικού τους ρολογιού».

Η σύντροφός της πήγε στην Ισπανία για να συλλάβει δύο παιδιά μέσω διαδικασίας γονιμοποίησης. «Έπρεπε να παντρευτώ και να περιμένω ένα χρόνο πριν μπορέσω να γίνω νόμιμη γονέας του παιδιού. Αυτός (ο νόμος) θα αφαιρέσει αυτό το άγχος και, επιπλέον, η διαδικασία θα είναι δωρεάν, σε αντίθεση με τη θεραπεία στο εξωτερικό» τόνισε.

Με πληροφορίες του BBC

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γάζα: Νεογνό σώθηκε από τη μήτρα της νεκρής μητέρας του, μετά από ισραηλινή επιδρομή

Διεθνή / Γάζα: Νεογνό σώθηκε από τη μήτρα της νεκρής μητέρας του, μετά από ισραηλινή επιδρομή

Η νεαρή μητέρα υπέκυψε στα τραύματά της λίγο πριν γεννηθεί η κόρη της - «Ακόμα και αν αυτό το παιδί επιβιώσει, γεννήθηκε ορφανό», είπε ο γιατρός της πτέρυγας νεογνών
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Ο πρώην αρχηγός του Ουφίτσι ορκίζεται να σώσει τη Φλωρεντία εάν εκλεγεί δήμαρχος

Διεθνή / Φλωρεντία: Ο πρώην διευθυντής της γκαλερί Ουφίτσι ορκίζεται να διώξει τα μπέργκερ από τους δρόμους αν εκλεγεί δήμαρχος

Υποστηριζόμενος από το κόμμα της Μελόνι, ο Έικε Σμιντ λέει ότι η καταστολή του εγκλήματος και του υπερτουρισμού θα βοηθήσει στην αποκατάσταση της Φλωρεντίας
NEWSROOM
Με ποια κριτήρια θα ψηφίσουν οι Κύπριοι στις ευρωεκλογές;

LiFO politics / Με ποια κριτήρια θα ψηφίσουν οι Κύπριοι στις ευρωεκλογές;

Πενήντα χρόνια μετά την τουρκική εισβολή και είκοσι από την ένταξη στην Ε.Ε., σχεδόν μισό εκατομμύριο Κύπριοι θα ψηφίσουν για τις ευρωεκλογές. Ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που τους απασχολούν, εκτός από την τουρκική εισβολή και κατοχή; Και ποια είναι η εξέλιξη της πρωτοβουλίας αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα; Η Βασιλική Σιούτη μιλά με τον δημοσιογράφο Κώστα Βενιζέλο από τη Λευκωσία.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ