Ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ: O πληθωρισμός έκρινε τις ψήφους- Τι δείχνουν τα exit polls

Ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ: O πληθωρισμός έκρινε τις ψήφους- Τι δείχνουν τα exit polls Facebook Twitter
0

Ο πληθωρισμός ήταν το βασικό κριτήριο για την ψήφο πολλών Αμερικανών (σχεδόν το 1/3) στις φετινές ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ, εκ των οποίων πάνω από 7 στους 10 επέλεξαν Ρεπουμπλικανούς.

Οι Αμερικανοί ψήφισαν χθες Τρίτη στις ενδιάμεσες εκλογές που κρίνουν, μεταξύ άλλων, αν οι Δημοκρατικοί —η παράταξη του προέδρου Τζο Μπάιντεν— θα διατηρήσουν τον έλεγχο της Γερουσίας. Κρίνονται οι 35 από τις 100 έδρες του σώματος αυτού του αμερικανικού ομοσπονδιακού Κογκρέσου.

Οι έδρες στην απερχόμενη αμερικανική άνω Βουλή ήταν απόλυτα μοιρασμένες ανάμεσα στους Δημοκρατικούς και τους Ρεπουμπλικάνους (50-50), με την αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις να έχει τη δυνατότητα με την ψήφο της να κόβει τον γόρδιο δεσμό σε περίπτωση ισοψηφιών.

Οι Ρεπουμπλικάνοι χρειάζονται να κερδίσουν μόλις μια έδρα και να διατηρήσουν αυτές που κατείχαν ήδη για να εξασφαλίσουν την πλειοψηφία στη Γερουσία.

Ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ: O πληθωρισμός έκρινε τις ψήφους- Τι δείχνουν τα exit polls Facebook Twitter
Φωτ.:EPA

Μεγάλος «νικητής» ο πληθωρισμός

Ο πληθωρισμός κυριάρχησε στα περισσότερα exit polls που διεξήχθησαν σε 11 πολιτείες - κλειδιά, με τουλάχιστον τα 2/3 όσων ανησυχούσαν για τις υψηλές τιμές σε αρκετά κρίσιμες πολιτείες να ψηφίζουν υπέρ των Ρεπουμπλικανών υποψηφίων γερουσιαστών.

Οι καταναλωτές βρίσκονται αντιμέτωποι με εκτίναξη τιμών σε τρόφιμα, βενζίνη και άλλα είδη πρώτης ανάγκης για περισσότερο από ένα χρόνο, καθώς ο πληθωρισμός κυμαίνεται σε υψηλά επίπεδα 40 ετών.

Τα αποτελέσματα των exit polls συμφωνούν με τις προεκλογικές δημοσκοπήσεις, καθώς και τις έρευνες καταναλωτικής εμπιστοσύνης, οι οποίες δείχνουν ότι οι Αμερικανοί ανησυχούν έντονα για την κατάσταση της οικονομίας.

Ειδικότερα, περίπου τα 3/4 των ψηφοφόρων σε εθνικό επίπεδο δήλωσαν ότι η οικονομία είναι «κακή» ή «όχι καλή» και ο πληθωρισμός σε συνδυασμό με τις τιμές της βενζίνης τούς έχει προκαλέσει σοβαρές ή μέτριες δυσκολίες, ενώ εξέφρασαν γενικά άσχημη άποψη για την πορεία της χώρας, με πάνω από 7 στους 10 να δηλώνουν «δυσαρεστημένοι» ή «θυμωμένοι».

Αν και ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και οι Δημοκρατικοί προσπάθησαν να προβάλουν τα μέτρα που έχουν λάβει για μείωση του κόστους ζωής, πολλοί ψηφοφόροι δεν τους δίνουν τα εύσημα. Σχεδόν οι μισοί δήλωσαν ότι οι πολιτικές του Μπάιντεν βλάπτουν τη χώρα, ενώ μόνο το 1/3 περίπου δήλωσε ότι βοηθούν, σύμφωνα με τα exit polls.

Ακόμα και το σχέδιο του Μπάιντεν για διαγραφή ορισμένων οφειλών από φοιτητικά δάνεια δεν βρήκε ευρεία υποστήριξη. Περίπου οι μισοί ψηφοφόροι εγκρίνουν την προσπάθεια, ενώ σχεδόν το ίδιο ποσοστό αποδοκιμάζει.

Ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ: O πληθωρισμός έκρινε τις ψήφους- Τι δείχνουν τα exit polls Facebook Twitter
Φωτ.:EPA

Ρεπουμπλικανούς για πληθωρισμό και εγκληματικότητα, Δημοκρατικούς για αμβλώσεις

Οι ψηφοφόροι εμπιστεύονται περισσότερο τους Ρεπουμπλικανούς για τον πληθωρισμό και την εγκληματικότητα, αλλά κλίνουν προς τους Δημοκρατικούς για τις αμβλώσεις, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα των exit polls της Edison Research.

Περίπου οι μισοί ψηφοφόροι δήλωσαν ότι εμπιστεύονται τους υποψήφιους του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος σε αυτά τα δύο θέματα, ενώ περισσότεροι από 4 στους 10 ψηφοφόρους είπαν ότι εμπιστεύονται τους υποψήφιους των Δημοκρατικών.

Όσον αφορά το θέμα των αμβλώσεων, ωστόσο, περίπου οι μισοί ψηφοφόροι δήλωσαν ότι εμπιστεύονται τους Δημοκρατικούς, σε σύγκριση με περισσότερους από 4 στους 10 που είπαν ότι εμπιστεύονται τους Ρεπουμπλικανούς.

Ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ: O πληθωρισμός έκρινε τις ψήφους- Τι δείχνουν τα exit polls Facebook Twitter
Φωτ.:EPA

Οι περισσότεροι ψηφοφόροι δεν θέλουν να υποψήφιο τον Μπάιντεν το 2024

Πάνω από τα 2/3 των ψηφοφόρων δεν επιθυμούν ο Τζο Μπάιντεν να θέσει υποψηφιότητα για επανεκλογή το 2024.

Συγκεκριμένα περισσότεροι από 7 στους 10 ανεξάρτητους ψηφοφόρους και περίπου 9 στους 10 ψηφοφόρους των Ρεπουμπλικάνων δήλωσαν ότι δεν θέλουν να είναι ο Μπάιντεν στην προεδρική εκστρατεία του 2024. Λιγότεροι από 6 στους 10 ψηφοφόρους των Δημοκρατικών πίστευαν ότι θα έπρεπε να είναι υποψήφιος.

Εντύπωση προκαλεί πως περισσότεροι από 9 στους 10 ψηφοφόρους του Δημοκρατικού Κόμματος έχουν δυσμενή άποψη για τον Μπάιντεν και αποδοκιμάζουν τη δουλειά που κάνει.

Όσον αφορά τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, τα 2/3 των ανεξάρτητων ψηφοφόρων και πάνω από 9 στους 10 ψηφοφόρους των Δημοκρατικών έχουν δυσμενή άποψη γι' αυτόν. 

Να σημειωθεί πως οι ανεξάρτητοι ψηφοφόροι αποτελούν περίπου το 1/4 του εκλογικού σώματος, ενώ οι ψηφοφόροι των Δημοκρατικών είναι περίπου το 1/3 και οι ψηφοφόροι των Ρεπουμπλικάνων λίγο πάνω από το 1/3.

Ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ: O πληθωρισμός έκρινε τις ψήφους- Τι δείχνουν τα exit polls Facebook Twitter
Φωτ.:EPA

Ψηφοφόροι που αντιπαθούσαν και τα δύο κόμματα τάχθηκαν υπέρ των Ρεπουμπλικάνων

Οι περισσότεροι ψηφοφόροι στις φετινές εκλογές βλέπουν θετικά το ένα κόμμα και αρνητικά το άλλο - σε εθνικό επίπεδο, περίπου 4 στους 10 έχουν θετική άποψη μόνο για το Δημοκρατικό Κόμμα και ένα παρόμοιο ποσοστό θετική άποψη μόνο για το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα.

Οπότε δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι ψηφοφόροι αυτοί υποστήριξαν σχεδόν ομόφωνα το κόμμα που προτιμούσαν στις εκλογές για το Κογκρέσο της περιφέρειάς τους.

Υπάρχει όμως και μια μικρότερη ομάδα ψηφοφόρων - περίπου 11% του εκλογικού σώματος, σε εθνικό επίπεδο - που αντιπαθούν και τα δύο κόμματα. Αυτή η ομάδα στράφηκε προς τους Ρεπουμπλικανούς με σχεδόν 6 στους 10 να ευνοούν έναν υποψήφιο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος για τη Βουλή των Αντιπροσώπων φέτος.

Πρόκειται για αισθητή μετατόπιση από το 2018, όταν οι ψηφοφόροι που αντιπαθούσαν και τα δύο κόμματα ήταν περίπου ισομερώς μοιρασμένοι στην ψήφο τους.

Ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ: O πληθωρισμός έκρινε τις ψήφους- Τι δείχνουν τα exit polls Facebook Twitter
Φωτ.:EPA

Αισθητή διαφορά εντοπίστηκε επίσης μεταξύ των ψηφοφόρων που αντέδρασαν με την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου να ανατρέψει την υπόθεση Roe v. Wade για τις αμβλώσεις σε σχέση με εκείνους που ένιωθαν λιγότερο δυσαρεστημένοι, όπως δείχνουν τα exit polls.

Ειδικότερα, εκείνοι που εξοργίστηκαν με την ανατροπή της απόφασης (περίπου το 39% του εκλογικού σώματος) ψήφισαν στη συντριπτική τους πλειονότητα Δημοκρατικούς (περίπου το 85% επέλεξε υποψήφιο των Δημοκρατικών). Εκείνοι που δήλωσαν δυσαρεστημένοι αλλά όχι θυμωμένοι (περίπου 21% του εκλογικού σώματος) τάχθηκαν οριακά υπέρ των Ρεπουμπλικανών.

Υπήρξε επίσης διαφορά μεταξύ των ψηφοφόρων που δήλωσαν πιο απαισιόδοξοι για την οικονομία και εκείνων που αισθάνονταν λιγότερο αρνητικά. Ενώ σχεδόν 9 στους 10 που είπαν ότι η οικονομία ήταν κακή ψήφισαν υποψήφιο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, περίπου 6 στους 10 που περιέγραψαν την οικονομία ως «όχι και τόσο καλή» υποστήριξαν υποψήφιο των Δημοκρατικών.

Σε κάποιο βαθμό, οι διαχωρισμοί αυτοί αντανακλούν τις κομματικές διαφορές που έχουν ήδη ενσωματωθεί στις απόψεις για τις αμβλώσεις και την οικονομία.

Ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ: O πληθωρισμός έκρινε τις ψήφους- Τι δείχνουν τα exit polls Facebook Twitter
Φωτ.:EPA

Οι απόψεις των ψηφοφόρων για τον Τραμπ είναι ακόμη πιο αρνητικές από ό,τι για τον Μπάιντεν

Ενώ οι ψηφοφόροι στις φετινές ενδιάμεσες εκλογές έχουν αρνητική άποψη για τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, οι απόψεις τους για τον προκάτοχό του είναι ακόμη πιο αρνητικές, σύμφωνα με exit polls.

Μόλις το 37% των ψηφοφόρων εξέφρασε ευνοϊκή άποψη για τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ενώ περίπου 6 στους 10 τον βλέπουν δυσμενώς. Περίπου το 16% δήλωσαν ότι η ψήφος τους φέτος είχε ως στόχο να εκφράσει την υποστήριξή τους στον Τραμπ, ενώ μόλις 3 στους 10 είπαν ότι είχαν ως στόχο να εκφράσουν την αντίθεσή τους και οι υπόλοιποι δήλωσαν ότι ο Τραμπ δεν έπαιξε ρόλο.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υεμένη: Οι Χούτι αναβάλουν την απελευθέρωση 100 κρατουμένων των κυβερνητικών δυνάμεων

Διεθνή / Υεμένη: Οι Χούτι αναβάλλουν την απελευθέρωση 100 κρατουμένων των κυβερνητικών δυνάμεων

Ο επικεφαλής της Επιτροπής Υποθέσεων Αιχμαλώτων Χούτι δήλωσε την Παρασκευή ότι η ομάδα θα απελευθερώσει περισσότερους από 100 κρατούμενους σε «μια μονομερή ανθρωπιστική πρωτοβουλία»
NEWSROOM