Δισεκατομμυριούχος στη Νέα Υόρκη ζητά άδεια για να χτίσει «τον ναό του τιτάνα»

Δισεκατομμυριούχος στη Νέα Υόρκη ζητά άδεια για να χτίσει «τον ναό του τιτάνα» Facebook Twitter
Foster + Partners
0

Ο δισεκατομμυριούχος των hedge funds, Bill Ackman θα επιχειρήσει σήμερα να πείσει την αρμόδια Επιτροπή Διατήρησης για τα Ορόσημα της Νέας Υόρκης, να του επιτρέψει να χτίσει ένα ρετιρέ «ιπτάμενο δίσκο» πάνω από μια ιστορική πολυκατοικία στο Upper West Side με θέα το Σέντραλ Παρκ.

Ο Ackman, επενδυτής με σπουδές στο Χάρβαρντ, ο οποίος κέρδισε 2,6 δισ. δολ. μέσα σε μια μέρα όταν στοιχημάτισε στον οικονομικό αντίκτυπο του κορωνοϊού κατά τις πρώτες ημέρες της πανδημίας, έχει εμπλακεί σε μια πολυετή μάχη με τους εκατομμυριούχους γείτονές του.

Ο λόγος είναι ότι προσπαθεί να κερδίσει την υποστήριξη ορισμένων προκειμένου να σχεδιάσει το διώροφο ρετιρέ σε σχέδια του αρχιτέκτονα Norman Foster που έχει περιγραφεί ως «ναός του τιτάνα».

Κέρδισε με επιτυχία την υποστήριξη της επιτροπής του Μανχάταν (Manhattan Community Board 7 -CB7) για το σχέδιο στην κορυφή του κτιρίου των 120 ετών την περασμένη εβδομάδα και σήμερα θα ζητήσει την έγκριση της Επιτροπής Διατήρησης για τα Ορόσημα στην πόλη.

Το ρετιρέ στην 6-16 West 77th Street, το οποίο έχει σχεδιαστεί από την Foster + Partners, θα αντικαταστήσει ένα ρετιρέ του 17ου ορόφου από ροζ γυψομάρμαρο που αγόρασαν ο Ackman και η σύντροφός του, η επιστήμονας Neri Oxman για 22,5 εκατομμύρια δολάρια το 2017.

Το διαμέρισμα ανήκε προηγουμένως στη φεμινίστρια και συγγραφέα Nancy Friday. Η συγγραφέας, η οποία πέθανε το 2017, είχε με τα χρόνια αγοράσει τέσσερα γειτονικά διαμερίσματα στο κτήριο, τα οποία και συνέδεσε δημιουργώντας το ασυνήθιστο διαμέρισμα των 13 δωματίων.

«Αγαπάμε την περιοχή. Αγαπάμε το Upper West Side», είπε ο Ackman στην έκκλησή του προς τα μέλη της CB7 σε μια σύσκεψη.

«Η γυναίκα μου και εγώ θέλουμε να μεγαλώσουμε τη νέα μας οικογένεια εδώ, έχουμε ένα παιδί δυόμισι ετών. Η προσέγγισή μας εδώ είναι να φτιάξουμε κάτι που θα προσθέσει στη γειτονιά».


Ο 55χρονος Ackman είπε ότι το γυάλινο ρετιρέ κοντά στο Αμερικανικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας θα είναι «πολύ λιγότερο ορατό» και «λιγότερο αστραφτερό» από το υπάρχον ρετιρέ από ροζ τετράγωνα και θα παρέχει μια «υλική βελτίωση» στο ιστορικό κτίριο.

«Όλα είναι όσο ελάχιστα θα μπορούσαν να είναι», είπε ο Ackman, ο οποίος έχει συγκεντρώσει περίπου 3,3 δισ. δολάρια από το hedge fund Pershing Square Capital Management.

«Η ουσία είναι ότι κανείς δεν θα φροντίσει τόσο πολύ, όσο εμείς για να σχεδιάσουμε κάτι που θα είναι όμορφο (και) θα έχει ελάχιστο αντίκτυπο. Θέλουμε να ζούμε ειρηνικά με τους γείτονές μας, δεν θέλουμε να είναι στεναχωρημένοι μαζί μας».

Ωστόσο, ένας κάτοικος της περιοχής είπε στο συμβούλιο της κοινότητας ότι το ρετιρέ που σχεδιάζει το ζευγάρι, θα κατέστρεφε τη διάσημη θέα.

«Η ασυδοσία του διαμερίσματος είναι ανησυχητική» τόνισε.

«Οι Νεοϋορκέζοι, οι Αμερικάνοι, οι άνθρωποι σε όλο τον πλανήτη που επισκέπτονταν το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας θα έμπλεκαν στο οπτικό τους πεδίο το βλέμμα του Ackman και θα αναρωτιόντουσαν ποιος το άφησε να συμβεί αυτό, τι τους έπιασε».

Ένας άλλος κάτοικος της περιοχής είπε ότι η πρόταση έμοιαζε με «έναν ιπτάμενο δίσκο που προσγειώθηκε στην ταράτσα».

Ωστόσο, το διοικητικό συμβούλιο ενέκρινε το σχέδιο του Ackman, με 25 ψήφους υπέρ, επτά κατά και δύο αποχές. Με την έγκριση που χορηγήθηκε από την επιτροπή, τα σχέδια του Ackman θα συζητηθούν τώρα από την Επιτροπή Διατήρησης για τα Ορόσημα στην πόλη.

Ο δισεκατομμυριούχος αυτή τη στιγμή ζει στην πολυτελή πολυκατοικία Beresford στην άλλη πλευρά του μουσείου, από όπου ο ίδιος και η σύζυγός του είδαν για πρώτη φορά το ροζ ρετιρέ της Friday.

Απέχει πολύ από το πιο ακριβό ακίνητο του Ackman. Το 2015 αγόρασε το ρετιρέ του ουρανοξύστη One57 ύψους 1.005 ποδιών για 91,5 εκατομμύρια δολάρια ως μία «επένδυση για διασκέδαση».

Χρησιμοποιεί το διαμέρισμα στον 75ο και τον 76ο όροφο για πάρτι ώστε να διασκεδάσει τους επαγγελματίες και τους διάσημους φίλους του.

Ο Ackman είπε ότι σχεδίαζε να κρατήσει το ρετιρέ των έξι υπνοδωματίων και των οκτώ μπάνιων με θέα στο Σέντραλ Παρκ για μερικά χρόνια προτού το πουλήσει με τεράστιο κέρδος σε λίγα χρόνια.

Έχει επίσης ένα συγκρότημα τριών κατοικιών στην παραλία στο Μπρίτζχαμπτον, στα Χάμπτονς.

Στην αρχή της πανδημίας, τον Μάρτιο του 2020, ο Ackman, με συχνή παρουσία στην τηλεόραση για οικονομικά ζητήματα, είπε σε εκατομμύρια θεατές του CNBC ότι «έρχεται η κόλαση».

Σε μια σχεδόν υστερική εμφάνισή του διάρκειας 28 λεπτών, είπε ότι οι ΗΠΑ υποτιμούν τη σοβαρότητα της κρίσης του κορωνοϊού και προέβλεψε ότι θα σκοτώσει εκατομμύρια ανθρώπους και θα καταστρέψει την παγκόσμια οικονομία. Η συνέντευξη οδήγησε τις χρηματοπιστωτικές αγορές σε ανατροπή.

Την ίδια στιγμή, ο Ackman είχε βάλει αθόρυβα ένα στοίχημα πως οι χρηματιστηριακές αγορές θα αποδυναμωθούν. Αυτά τα στοιχήματα του απέδωσαν 2,6 δισ. δολάρια, μια απόδοση σχεδόν 10.000% στο μερίδιο των 27 εκατομμυρίων του.

Με πληροφορίες του Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στον Λευκό Οίκο ο Μαμντάνι - «Είχαμε μια υπέροχη συνάντηση», λέει ο Τραμπ

Διεθνή / Στον Λευκό Οίκο ο Μαμντάνι: «Είχαμε μια υπέροχη συνάντηση», λέει ο Τραμπ

Απρόσμενα θετικό το κλίμα της συνάντησης - «Συμφωνήσαμε σε περισσότερα από όσα περιμέναμε», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος - Τι απάντησε για τον χαρακτηρισμό «φασίστας» που του αποδίδει ο Μαμντάνι
LIFO NEWSROOM
Σεισμός στο Μπανγκλαντές: Πέντε νεκροί και τουλάχιστον 100 τραυματίες

Διεθνή / Σεισμός στο Μπανγκλαντές: Πέντε νεκροί και τουλάχιστον 100 τραυματίες

«Δεν έχω νιώσει ποτέ τέτοιο σεισμό στη ζωή μου. Ήμασταν στο γραφείο όταν άρχισαν να κουνιούνται τα έπιπλα. Τρέξαμε από τις σκάλες και είδαμε κι άλλους ανθρώπους να έχουν ήδη βγει έξω», είπε ένας εργαζόμενος στην Ντάκα
LIFO NEWSROOM
Γάζα: Δραματική μείωση δωρεών μετά την εκεχειρία - Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις προειδοποιούν

Διεθνή / Γάζα: Δραματική μείωση δωρεών μετά την εκεχειρία - Ανθρωπιστικές οργανώσεις κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου

«Ο κόσμος νομίζει ότι οι Παλαιστίνιοι δεν χρειάζονται πλέον βοήθεια» - Απελπιστική ανάγκη για βοήθεια καθώς πλησιάζει ο χειμώνας στον παλαιστινιακό θύλακα
LIFO NEWSROOM
Η ακτοφυλακή των ΗΠΑ ανακοίνωσε πως δεν θα θεωρεί πλέον τη σβάστικα «σύμβολο μίσους», αλλά λίγο μετά άλλαξε γνώμη

Διεθνή / Η ακτοφυλακή των ΗΠΑ ανακοίνωσε πως δεν θα θεωρεί πλέον τη σβάστικα «σύμβολο μίσους», αλλά λίγο μετά άλλαξε γνώμη

«Αυτή δεν είναι μια ενημερωμένη πολιτική αλλά μια νέα πολιτική για την αντιμετώπιση τυχόν παραπληροφόρησης και για να επιβεβαιώσουμε εκ νέου ότι απαγορεύουμε αυτά τα σύμβολα», τονίζει σε δελτίο Τύπου η Ακτοφυλακή των ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM
ΜΑΜΝΤΑΝΙ ΤΡΑΜΠ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΕΡΑ

Διεθνή / Ζοχράν Μαμντάνι: Σήμερα η συνάντηση με Τραμπ - «Έτοιμος, ό,τι κι αν συμβεί» ο νέος δήμαρχος της Νέας Υόρκης

Ο Ζοχράν Μαμντάνι είναι ένας «αποφασισμένος αντίπαλος» του Ντόναλντ Τραμπ, τον οποίο κατηγορεί μεταξύ άλλων ότι υπερασπίζεται κατά προτεραιότητα τους πλέον εύπορους Αμερικανούς
LIFO NEWSROOM
BBC ΝΤΑΙΑΝΑ ΒΙΒΛΙΟ

Διεθνή / Νέο βιβλίο κατηγορεί το BBC για συγκάλυψη μετά τη συνέντευξη της πριγκίπισσας Νταϊάνα το 1995

Μια ανεξάρτητη έρευνα που ζήτησε το BBC επιβεβαίωσε το 2021 πως πλαστά έγγραφα είχαν παρουσιαστεί στον αδελφό της πριγκίπισσας, Τσαρλς Σπένσερ, προκειμένου να την πείσει να παραχωρήσει αυτήν τη συνέντευξη
LIFO NEWSROOM