Διπλωματικό επεισόδιο Κολομβίας-Αργεντινής: Ο Μιλέι χαρακτήρισε «δολοφόνο» και «τρομοκράτη» τον Πέτρο

Διπλωματικό επεισόδιο Κολομβίας-Αργεντινής: Ο Μιλέι χαρακτήρισε «δολοφόνο» και «τρομοκράτη» τον Πέτρο Facebook Twitter
Φωτ: ΑΠΕ
0

Οι βαριές δηλώσεις του αργεντινού προέδρου Χαβιέρ Μιλέι, που χαρακτήρισε σε συνέντευξή του τον κολομβιανό ομόλογό του Γουστάβο Πέτρο «δολοφόνο» και «τρομοκράτη» προκάλεσαν διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ των δύο χωρών.

Οι αρχές της Κολομβίας διέταξαν χθες να εγκαταλείψουν τη χώρα «διπλωμάτες της πρεσβείας της Αργεντινής» στην Μπογκοτά, έπειτα από τις δηλώσεις του αργεντινού προέδρου Χαβιέρ Μιλέι. Εξαιτίας των δηλώσεών του, «η κολομβιανή κυβέρνηση διέταξε την απέλαση διπλωματών της πρεσβείας της Αργεντινής στην Κολομβία», σημείωσε το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του, χωρίς να διευκρινίσει ούτε τα καθήκοντα, ούτε τον αριθμό των υπό απέλαση στελεχών της αντιπροσωπείας. Η κολομβιανή διπλωματία καταδίκασε τη «συνέντευξη στο CNN κατά την οποία (ο Χαβιέρ Μιλέι) εκφράστηκε με συκοφαντικό τρόπο για τον κολομβιανό πρόεδρο» Πέτρο.

Αμερικανικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν αποσπάσματα της συνέντευξης και αναπαρήγαγαν σχόλια του προέδρου Μιλέι εναντίον του προέδρου Πέτρο: «Δεν μπορούμε να περιμένουμε κάτι από κάποιον που ήταν δολοφόνος τρομοκράτης», είπε ο αρχηγός του κράτους της Αργεντινής. Για το κολομβιανό ΥΠΕΞ, «οι εκφράσεις του αργεντινού προέδρου πλήττουν την εμπιστοσύνη της χώρας μας, καθώς και την αξιοπρέπεια του προέδρου Πέτρο, ο οποίος εξελέγη δημοκρατικά» το καλοκαίρι του 2022. Ο σοσιαλδημοκράτης βετεράνος της πολιτικής είναι ο πρώτος αρχηγός του κολομβιανού κράτους που ανήκει στην αριστερά.

Οι λεπτομέρειες για τις απελάσεις «θα διακοινωθούν στην πρεσβεία της Αργεντινής» μέσω των συνηθισμένων «διπλωματικών διαύλων» , συμπλήρωσε η Μπογκοτά. Το Μπουένος Άιρες δεν έχει αντιδράσει μέχρι στιγμής.

«Δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Μιλέι προσέβαλε τον κολομβιανό πρόεδρο, βλάπτοντας τις ιστορικές σχέσεις αδελφοσύνης» των δύο κρατών, θύμισε το υπουργείο Εξωτερικών της Κολομβίας. Οι σχέσεις ανάμεσα στην Μπογοτά και στο Μπουένος Άιρες είναι σταθερές ιστορικά. Όμως εισήλθαν σε τροχιά επιδείνωσης αφότου ανέλαβε τον Δεκέμβριο του 2023 την εξουσία στην Αργεντινή ο Χαβιέρ Μιλέι, ακραίος φιλελεύθερος που όχι σπάνια εκφράζει ακροδεξιές θέσεις.

Ο πρεσβευτής της Κολομβίας στην Αργεντινή, ο Καμίλο Ρομέρο, ανακλήθηκε στη χώρα του για διαβουλεύσεις στα μέσα Ιανουαρίου. Τότε, ο κ. Μιλέι είχε χαρακτηρίσει τον κ. Πέτρο «κομμουνιστή δολοφόνο που οδεύει να βυθίσει την Κολομβία».

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι συμβαίνει στο BBC: Πώς ένα εσωτερικό έγγραφο άνοιξε τον ασκό του Αιόλου

Διεθνή / Τι συμβαίνει στο BBC: Πώς ένα εσωτερικό έγγραφο άνοιξε τον ασκό του Αιόλου

Το BBC βρίσκεται στο επίκεντρο μιας πρωτοφανούς θεσμικής αναταραχής, που δεν περιορίζεται σε ένα μεμονωμένο δημοσιογραφικό σφάλμα, αλλά αγγίζει τον τρόπο διοίκησης και τη σχέση του οργανισμού με την πολιτική εξουσία
LIFO NEWSROOM
ANTIFA ΗΠΑ ΕΛΛΑΔΑ

Διεθνή / Στο στόχαστρο των ΗΠΑ η Antifa: Ποιες δύο ελληνικές οργανώσεις χαρακτηρίζονται τρομοκρατικές

Οι δύο αυτές ελληνικές οργανώσεις μπαίνουν στη λίστα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τις Ξένες Τρομοκρατικές Οργανώσεις (FTOs) και τους Ειδικά Καθορισμένους Διεθνείς Τρομοκράτες (SDGTs)
LIFO NEWSROOM
10 χρόνια μετά το Μπατακλάν: Η Γαλλία δεν ξεχνά τα θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης

Διεθνή / 10 χρόνια μετά το Μπατακλάν: Η Γαλλία δεν ξεχνά τα θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης

Στις 13 Νοεμβρίου 2015, τρεις ένοπλοι εισέβαλαν στο Μπατακλάν στη διάρκεια συναυλίας, προκαλώντας μία από τις πιο πρωτοφανείς και αιματηρές τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ευρώπη
LIFO NEWSROOM