Δίκη Λαγκάρντ: Η επικεφαλής του ΔΝΤ επιμένει ότι δεν επέδειξε αμέλεια στην υπόθεση Ταπί

Δίκη Λαγκάρντ: Η επικεφαλής του ΔΝΤ επιμένει ότι δεν επέδειξε αμέλεια στην υπόθεση Ταπί Facebook Twitter
0

Η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, προσπάθησε σήμερα να πείσει τους δικαστές ότι δεν επέδειξε αμέλεια υπογράφοντας την καταβολή ενός ποσού ύψους 400 εκατομμυρίων ευρώ από το γαλλικό κράτος προς έναν μεγαλοεπιχειρηματία το 2008. 

Η Λαγκάρντ αντιμετωπίζει κατηγορίες για αμέλεια που οδήγησε σε κατάχρηση δημόσιου χρήματος όταν ενέκρινε, ως υπουργός Οικονομικών, έναν σπάνιο εξωδικαστικό διακανονισμό με τον μεγιστάνα Μπερνάρ Ταπί έπειτα από μια πολύχρονη διαμάχη. Η διαιτησία που επέτρεψε στον Μπερνάρ Ταπί να λάβει περισσότερα από 400 εκατομμύρια ευρώ το 2008, συνιστά ένα από τα μεγαλύτερα οικονομικά σκάνδαλα επί προεδρίας του Νικολά Σαρκοζί (2007-2012).


Η πρόεδρος του δικαστηρίου, Μαρτίν Ρακτ-Μαντού, ρώτησε ειδικότερα τη Λαγκάρντ γιατί δεν υπέβαλε περισσότερες ερωτήσεις για τα 45 εκατομμύρια ευρώ αποζημίωση που περιλαμβάνονταν στον διακανονισμό, ενώ η αρχική συμφωνία για την επιδίωξη διαιτησίας δεν περιελάμβανε την καταβολή αποζημιώσεων.


«Είναι γροθιά στο στομάχι, δεν σας κάνει να αντιδράτε;», αναρωτήθηκε η Μαντού κατά τη δεύτερη ημέρα της δίκης, συγκρίνοντας την εντολή να καταβληθούν στον Ταπί αποζημιώσεις, με τα 30.000-50.000 ευρώ που επιδικάζονται συνήθως στους γονείς ως αποζημίωση για τον θάνατο ενός παιδιού.


Η Λαγκάρντ επέμεινε ότι είχε «σοκαριστεί, αιφνιδιαστεί, μείνει έκπληκτη» από την απόφαση της διαιτησίας, είπε όμως πως η υπόθεση ήταν μακράν το μοναδικό πιεστικό θέμα το οποίο είχε να αντιμετωπίσει καθώς ξεσπούσε η παγκόσμια οικονομική κρίση. «Η εμμονή μου εκείνη την εποχή ήταν η αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης που μας απειλούσε», δήλωσε στο δικαστήριο, προσθέτοντας πως αποφάσισε να μην αμφισβητήσει την απόφαση ώστε να μην αυξηθούν περαιτέρω τα νομικά έξοδα και να κλείσει μια διαμάχη που κράτησε πάνω από 15 χρόνια.


Η Λαγκάρντ αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο να της επιβληθεί ποινή φυλάκισης ενός έτους και πρόστιμο 15.000 ευρώ, αν καταδικαστεί. Η επιβολή της μεγαλύτερης ποινής θα μπορούσε να προκαλέσει ερωτήματα για την ικανότητά της να ηγείται του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον, όπου ο προκάτοχός της Ντομινίκ Στρος-Καν παραιτήθηκε το 2011 έπειτα από ένα σκάνδαλο σεξουαλικής επίθεσης.


Η υπόθεση εκδικάζεται από ειδικό δικαστήριο που εξετάζει υποθέσεις πρώην ή εν ενεργεία υπουργών. Το δικαστήριο αποτελείται από 15 δικαστές, στους οποίους περιλαμβάνονται και 12 νομοθέτες και από τα δύο σώματα του Κοινοβουλίου.


Η Λαγκάρντ υποστηρίζει ότι υπάρχουν πολιτικά κίνητρά πίσω από την υπόθεση, σημειώνοντας ότι βουλευτές της αντιπολίτευσης προσέφυγαν εναντίον της. Ωστόσο αρνήθηκε ότι οι αποφάσεις της ήταν πολιτικά υποκινούμενες αν και ο Ταπί ήταν φίλος και υποστηρικτής του συντηρητικού τότε προέδρου Νικολά Σαρκοζί. «Δεν έλαβα ποτέ οποιεσδήποτε οδηγίες, είτε με τον έναν τρόπο είτε με τον άλλον», είπε.

Η δίκη αναμένεται να διαρκέσει έως τις 20 Δεκεμβρίου.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μετά το Madleen έρχεται το Handala - «Αυτή η αποστολή είναι αφιερωμένη στα παιδιά της Γάζας»

Διεθνή / Μετά το Madleen έρχεται το Handala - «Αυτή η αποστολή είναι αφιερωμένη στα παιδιά της Γάζας»

«Δεν είμαστε κυβερνήσεις. Είμαστε άνθρωποι που δρουν εκεί που οι θεσμοί έχουν αποτύχει. Δεν θα υποχωρήσουμε», αναφέρεται στην ανακοίνωση του διεθνή συνασπισμού Freedom Flotilla Coalition
LIFO NEWSROOM
Γάζα: «Σκοτώναμε αμάχους αυθαίρετα, ανάλογα με τον διοικητή» λέει ισραηλινός στρατιώτης

Διεθνή / Γάζα: «Σκοτώναμε αμάχους αυθαίρετα, ανάλογα με τον διοικητή» λέει ισραηλινός στρατιώτης

«Είναι σαν την Άγρια Δύση. Κάποιοι διοικητές μπορούν πραγματικά να αποφασίσουν να διαπράξουν εγκλήματα πολέμου και κακές πράξεις χωρίς να αντιμετωπίσουν συνέπειες»
LIFO NEWSROOM
Νέα γεωπολιτική αναμέτρηση στον νότιο Ατλαντικό: Ο μυστικός στρατιωτικός διάλογος Βρετανίας - Αργεντινής

Διεθνή / Νέο γεωπολιτικό μέτωπο στον Νότιο Ατλαντικό: ΗΠΑ, Βρετανία και Αργεντινή απέναντι σε Κίνα και Ρωσία

Οι ΗΠΑ ανησυχούν για την αυξανόμενη επιρροή της Κίνας και της Ρωσίας στον Νότιο Ατλαντικό. Η Βρετανία και η Αργεντινή επανεκκινούν αμυντικές συνομιλίες, ενώ ο πρόεδρος Μιλέι επιδιώκει στρατιωτικό εκσυγχρονισμό. Δείτε τις γεωστρατηγικές εξελίξεις
LIFO NEWSROOM