Διάγγελμα Μπόρις Τζόνσον: Ανακοίνωσε το σχέδιο για άρση μέτρων στη Βρετανία

Διάγγελμα Μπόρις Τζόνσον: Ανακοίνωσε το σχέδιο για άρση μέτρων στη Βρετανία Facebook Twitter
1

Ο Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε με διάγγελμα το σχέδιο για τη σταδιακή άρση μέτρων στη Βρετανία.

Δημοτικά σχολεία και καταστήματα αναμένεται να ανοίξουν από τον Ιούνιο, μερικά καφέ ή εστιατόρια από τον Ιούλιο, αλλά περισσότερη υπαίθρια δραστηριότητα θα επιτρέπεται στην Αγγλία από αυτήν την Τετάρτη.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι «δεν υπάρχει και δεν μπορεί να γίνει άμεσος τερματισμός του lockdown», καθώς θα απαιτηθεί από πολλούς ακόμη να μένουν στο σπίτι. Τόνισε ότι θα ακολουθούσε μια προσεκτική προσέγγιση καθοδηγούμενη από την επιστημονική του ομάδα.

Ωστόσο, ο Τζόνσον είπε ότι η φιλοδοξία του ήταν να επιστρέψει σε καταστήματα και δημοτικά σχολεία να ανοίξουν από την 1η Ιουνίου. Οι μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης μάλλον θα πρέπει να περιμένουν την επόμενη σχολική χρονιά ενώ σε πολλά σημεία της ομιλίας του τόνιζε πως όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία των κρουσμάτων κατά τη διάρκεια της σταδιακής άρσης.


Το επόμενο βήμα, το νωρίτερο μέχρι τον Ιούλιο, θα ήταν ένας στόχος «να ανοίξει εκ νέου τουλάχιστον μέρος της βιομηχανίας εστίασης και άλλων δημόσιων χώρων, υπό την προϋπόθεση ότι είναι ασφαλείς και επιβάλλουν κοινωνικές αποστάσεις». Δεν ήταν συγκεκριμένος για το ποιοι χώροι θα μπορούσαν να ξανανοίξουν, αλλά είναι κατανοητό ότι αυτό σημαίνει επιστροφή για καφετέριες και εστιατόρια με υπαίθριο χώρο που μπορούν να επιβάλουν κοινωνικές αποστάσεις.

Ο πρωθυπουργός είπε επίσης ότι άτομα που δεν μπορούσαν να εργαστούν από το σπίτι πρέπει να επιστρέψουν στο χώρο εργασίας - αλλά να αποφύγουν τις δημόσιες συγκοινωνίες. Πρόσθεσε ότι θα εφαρμόσει ένα νέο σύστημα με πέντε επίπεδα για το πόσο γρήγορα θα μπορούσαν να αρθούν τα περιοριστικά μέτρα.

Ο Τζόνσον ανέφερε τον κατασκευαστικό κλάδο ως παράδειγμα βιομηχανίας όπου η επανεκκίνηση ενθαρρύνεται. Οι χώροι εργασίας θα λάβουν οδηγίες για το πώς να γίνουν «ασφαλείς από κορωνοϊό», πρόσθεσε.

Άμεσα οι πολίτες στην Αγγλία θα έχουν το δικαίωμα να κάθονται στα πάρκα αλλά μόνο με μέλη των νοικοκυριών τους, να οδηγούν σε σημεία για περιπάτους και να κάνουν απεριόριστες ασκήσεις σε εξωτερικούς χώρους. Επίσης θα μπορούν να συναντηθούν και να καθίσουν με ένα άλλο άτομο σε εξωτερικούς χώρους, εφόσον διατηρούν απόσταση δύο μέτρων. Το ψάρεμα, το κολύμπι σε λίμνες ή ποτάμια, το τένις και το γκολφ θα επιτρέπονται εάν οι πολίτες είναι με μέλη της οικογένειάς τους.

Τονίζοντας ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα ακολουθήσει προσεκτική προσέγγιση, είπε ότι αυτές ήταν οι πρώτες «αργές και βαθμιαίες αλλαγές», αλλά οι πολίτες θα αντιμετωπίσουν υψηλότερα πρόστιμα για παραβίαση των κανόνων και η κυβέρνηση θα μπορούσε να επιβάλει αυστηρότερους κανόνες εάν ο ιός αρχίσει να εξαπλώνεται ξανά ανεξέλεγκτα. 

Μια άλλη αυστηρότερη ρύθμιση θα περιλαμβάνει την απομόνωση ατόμων που έρχονται στο Ηνωμένο Βασίλειο από το εξωτερικό σε καραντίνα για 14 ημέρες, αν και αυτό μπορεί να ισχύει μόνο για ταξίδια με αεροπλάνο.

Ο Τζόνσον κατέληξε υπογραμμίζοντας ότι η επιτυχία των πρώτων βημάτων για την άρση του lockdown «εξαρτάται από όλους εμάς - από ολόκληρη τη χώρα - και από το να ακολουθούμε τις συμβουλές. Θα ήταν τρέλα τώρα να πετάξουμε αυτό το επίτευγμα επιτρέποντας μια δεύτερη έξαρση».

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΠΑ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ ΚΑΡΑΚΑΣ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / Βενεζουέλα: Η αμερικανική πρεσβεία στο Καράκας ανοίγει ξανά επτά χρόνια μετά το κλείσιμό της

Οι Ηνωμένες Πολιτείες διέκοψαν τις διπλωματικές σχέσεις με το Καράκας το 2019, λίγο αφότου έκριναν παράνομη την επανεκλογή του Νικολάς Μαδούρο μετά από εκλογές που θεωρήθηκαν ευρέως ότι αμαυρώθηκαν από νοθεία
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΙΡΑΝ ΗΠΑ

Διεθνή / Νέες απειλές Τραμπ κατά Ιράν: «Θα καταστρέψουμε τις μονάδες ενέργειας» - «Δεν υπάρχει καμία διαπραγμάτευση» απαντά η Τεχεράνη

«Αυτό που έχει προταθεί είναι μηνύματα που έχουμε λάβει μέσω μεσαζόντων, τα οποία υποδηλώνουν την επιθυμία των ΗΠΑ για διαπραγματεύσεις», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ
THE LIFO TEAM
ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΚΑΡΚΙΝΟΣ

Διεθνή / «Ο πρίγκιπας Φίλιππος έπασχε από καρκίνο στο πάγκρεας», σύμφωνα με νέο βιβλίο που κυκλοφόρησε

Οι αποκαλύψεις που φέρεται να έκανε συγγραφέας, γνωστός κυρίως για βιβλία που αφορούν τη βασιλική οικογένεια - Τι έγραψε για «την τελευταία νύχτα του Φιλίππου»;
THE LIFO TEAM