Διάγγελμα Μπόρις Τζόνσον: Ανακοίνωσε το σχέδιο για άρση μέτρων στη Βρετανία

Διάγγελμα Μπόρις Τζόνσον: Ανακοίνωσε το σχέδιο για άρση μέτρων στη Βρετανία Facebook Twitter
1

Ο Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε με διάγγελμα το σχέδιο για τη σταδιακή άρση μέτρων στη Βρετανία.

Δημοτικά σχολεία και καταστήματα αναμένεται να ανοίξουν από τον Ιούνιο, μερικά καφέ ή εστιατόρια από τον Ιούλιο, αλλά περισσότερη υπαίθρια δραστηριότητα θα επιτρέπεται στην Αγγλία από αυτήν την Τετάρτη.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι «δεν υπάρχει και δεν μπορεί να γίνει άμεσος τερματισμός του lockdown», καθώς θα απαιτηθεί από πολλούς ακόμη να μένουν στο σπίτι. Τόνισε ότι θα ακολουθούσε μια προσεκτική προσέγγιση καθοδηγούμενη από την επιστημονική του ομάδα.

Ωστόσο, ο Τζόνσον είπε ότι η φιλοδοξία του ήταν να επιστρέψει σε καταστήματα και δημοτικά σχολεία να ανοίξουν από την 1η Ιουνίου. Οι μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης μάλλον θα πρέπει να περιμένουν την επόμενη σχολική χρονιά ενώ σε πολλά σημεία της ομιλίας του τόνιζε πως όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία των κρουσμάτων κατά τη διάρκεια της σταδιακής άρσης.


Το επόμενο βήμα, το νωρίτερο μέχρι τον Ιούλιο, θα ήταν ένας στόχος «να ανοίξει εκ νέου τουλάχιστον μέρος της βιομηχανίας εστίασης και άλλων δημόσιων χώρων, υπό την προϋπόθεση ότι είναι ασφαλείς και επιβάλλουν κοινωνικές αποστάσεις». Δεν ήταν συγκεκριμένος για το ποιοι χώροι θα μπορούσαν να ξανανοίξουν, αλλά είναι κατανοητό ότι αυτό σημαίνει επιστροφή για καφετέριες και εστιατόρια με υπαίθριο χώρο που μπορούν να επιβάλουν κοινωνικές αποστάσεις.

Ο πρωθυπουργός είπε επίσης ότι άτομα που δεν μπορούσαν να εργαστούν από το σπίτι πρέπει να επιστρέψουν στο χώρο εργασίας - αλλά να αποφύγουν τις δημόσιες συγκοινωνίες. Πρόσθεσε ότι θα εφαρμόσει ένα νέο σύστημα με πέντε επίπεδα για το πόσο γρήγορα θα μπορούσαν να αρθούν τα περιοριστικά μέτρα.

Ο Τζόνσον ανέφερε τον κατασκευαστικό κλάδο ως παράδειγμα βιομηχανίας όπου η επανεκκίνηση ενθαρρύνεται. Οι χώροι εργασίας θα λάβουν οδηγίες για το πώς να γίνουν «ασφαλείς από κορωνοϊό», πρόσθεσε.

Άμεσα οι πολίτες στην Αγγλία θα έχουν το δικαίωμα να κάθονται στα πάρκα αλλά μόνο με μέλη των νοικοκυριών τους, να οδηγούν σε σημεία για περιπάτους και να κάνουν απεριόριστες ασκήσεις σε εξωτερικούς χώρους. Επίσης θα μπορούν να συναντηθούν και να καθίσουν με ένα άλλο άτομο σε εξωτερικούς χώρους, εφόσον διατηρούν απόσταση δύο μέτρων. Το ψάρεμα, το κολύμπι σε λίμνες ή ποτάμια, το τένις και το γκολφ θα επιτρέπονται εάν οι πολίτες είναι με μέλη της οικογένειάς τους.

Τονίζοντας ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα ακολουθήσει προσεκτική προσέγγιση, είπε ότι αυτές ήταν οι πρώτες «αργές και βαθμιαίες αλλαγές», αλλά οι πολίτες θα αντιμετωπίσουν υψηλότερα πρόστιμα για παραβίαση των κανόνων και η κυβέρνηση θα μπορούσε να επιβάλει αυστηρότερους κανόνες εάν ο ιός αρχίσει να εξαπλώνεται ξανά ανεξέλεγκτα. 

Μια άλλη αυστηρότερη ρύθμιση θα περιλαμβάνει την απομόνωση ατόμων που έρχονται στο Ηνωμένο Βασίλειο από το εξωτερικό σε καραντίνα για 14 ημέρες, αν και αυτό μπορεί να ισχύει μόνο για ταξίδια με αεροπλάνο.

Ο Τζόνσον κατέληξε υπογραμμίζοντας ότι η επιτυχία των πρώτων βημάτων για την άρση του lockdown «εξαρτάται από όλους εμάς - από ολόκληρη τη χώρα - και από το να ακολουθούμε τις συμβουλές. Θα ήταν τρέλα τώρα να πετάξουμε αυτό το επίτευγμα επιτρέποντας μια δεύτερη έξαρση».

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

JK ROWLING GLAMOUR

Διεθνή / JK Rowling: Το εξώφυλλο με τις τρανς γυναίκες που την εξόργισε και η απάντηση του περιοδικού

Στο εξώφυλλο ποζάρει μια ομάδα τρανς γυναικών φορώντας μπλουζάκια «Protect the Dolls» που δημιουργήθηκαν από τον σχεδιαστή Connor Ives για να συγκεντρώσουν χρήματα για το φιλανθρωπικό ίδρυμα Trans Lifeline
LIFO NEWSROOM
«Από την ειρηνική Ευρώπη, στην Ευρώπη των όπλων»

LiFO politics / «Από την ειρηνική Ευρώπη, στην Ευρώπη των όπλων»

Ποιες πολιτικές, ποιοι σχεδιασμοί και ποια πρόσωπα βρίσκονται πίσω από την έκρηξη των αμυντικών δαπανών στην Ευρωπαϊκή Ένωση; Ποιοι είναι οι μεγάλοι λομπίστες της ευρωπαϊκής πολεμικής βιομηχανίας και πώς επηρεάζουν την ευρωπαϊκή πολιτική; Η Βασιλική Σιούτη συζητά για τα θέματα αυτά με τον Φέρρυ Μπατζόγλου, δημοσιογράφο-ανταποκριτή γερμανικών ΜΜΕ στην Αθήνα.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Ένας χρόνος μετά το Νόβι Σαντ: Δεκάδες χιλιάδες Σέρβοι τίμησαν τα 16 θύματα της κατάρρευσης

Διεθνή / Ένας χρόνος μετά το Νόβι Σαντ: Δεκάδες χιλιάδες Σέρβοι τίμησαν τα 16 θύματα της κατάρρευσης

Το πλήθος τήρησε 16 λεπτά σιγής, ενώ εκατοντάδες άνθρωποι τοποθέτησαν λουλούδια και κεριά γύρω από τα κιγκλιδώματα που εξακολουθούν να περιβάλλουν την είσοδο του σταθμού
LIFO NEWSROOM
Τέως πρίγκιπας Άντριου: Μετά την αποφυλάκιση του Έπσταϊν, ήθελε να τα «ξαναπούν από κοντά»

Διεθνή / Τέως πρίγκιπας Άντριου: Μετά την αποφυλάκιση του Έπσταϊν, ήθελε να τα «ξαναπούν από κοντά»

Τα έγγραφα της υπόθεσης φανερώνουν επίσης ότι η JP Morgan είχε προειδοποιήσει τις αμερικανικές αρχές για συναλλαγές που συνδέονταν με τον Έπσταϊν και ενδέχεται να σχετίζονταν με υποθέσεις εμπορίας ανθρώπων
LIFO NEWSROOM
«Favela Lives Matter»: Χιλιάδες στους δρόμους του Ρίο μετά την πιο φονική αστυνομική επιχείρηση στη Βραζιλία

Διεθνή / «Favela Lives Matter»: Χιλιάδες στους δρόμους του Ρίο μετά την πιο φονική αστυνομική επιχείρηση στη Βραζιλία

Οι διαδηλωτές κάλεσαν την κυβέρνηση να επανεξετάσει την πολιτική αστυνόμευσης που, όπως υποστηρίζουν, αντιμετωπίζει τις λαϊκές συνοικίες ως «ζώνες πολέμου»
LIFO NEWSROOM
Τανζανία: H Σαμίγια Σουλούχου Χασάν επανεκλέγεται πρόεδρος και εκατοντάδες θεωρούνται νεκροί στις ταραχές

Διεθνή / Τανζανία: H Σαμίγια Σουλούχου Χασάν επανεκλέγεται πρόεδρος και εκατοντάδες θεωρούνται νεκροί στις ταραχές

Οι διαδηλώσεις οδηγούνται κυρίως από νέους - Κατηγορούν την κυβέρνηση ότι υπονομεύει τη δημοκρατία καταστέλλοντας τους βασικούς ηγέτες της αντιπολίτευσης
LIFO NEWSROOM