Βρετανία: Σάλος με την γκάφα του υπουργού Παιδείας - Μπέρδεψε δύο μαύρους αθλητές

Βρετανία: Σάλος με την γκάφα του υπουργού Παιδείας - Μπέρδεψε δύο μαύρους αθλητές Facebook Twitter
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ / ΕΡΑ
0

Σφοδρές αντιδράσεις προκάλεσε στη Βρετανία η «γκάφα» του υπουργού Παιδείας Γκάβιν Ουίλιαμσον, ο οποίος μπέρδεψε μεταξύ τους δύο μαύρους αθλητές.

Ο Γκάβιν Ουίλιαμσον ισχυρίστηκε ότι «συναντήθηκε» διαδικτυακά με τον ποδοσφαιριστή Μάρκους Ράσφορντ, ενώ στην πραγματικότητα μιλούσε με τον παίκτη του ράγκμπι Μάρο Ιτότζε.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Evening Standard ο Ουίλιαμσον είπε ότι μίλησε μέσω του Zoom με τον Ράσφορντ, ο οποίος έχει ξεκινήσει μια εκστρατεία για να πιέσει την κυβέρνηση να παρέχει δωρεάν γεύματα σε φτωχά παιδιά όχι μόνο όταν πηγαίνουν στο σχολείο αλλά και στις σχολικές διακοπές.

«Φαινόταν απίστευτα αφοσιωμένος, συμπονετικός και χαρισματικός. Αλλά μετά έπρεπε να κλείσει. Δεν ήθελα να τον καθυστερήσω από την προπόνησή του» φέρεται να είπε ο υπουργός για τον «Ράσφορντ».

Η εφημερίδα στη συνέχεια πρόσθεσε ότι σύμβουλοι του υπουργού αργότερα αποσαφήνισαν ότι εννοούσε τον Ιτότζε και ότι δεν έχει επικοινωνήσει ποτέ με τον Ράσφορντ, ο οποίος τιμήθηκε πέρσι από τη βασίλισσα Ελισάβετ για την εκστρατεία του.

Ο Ιτότζε είχε ξεκινήσει μία άλλη εκστρατεία, με σκοπό να αντιμετωπιστεί η έλλειψη φορητών ηλεκτρονικών υπολογιστών για τους φτωχότερους μαθητές κατά τη διάρκεια της πανδημίας της Covid-19.

«Προς το τέλος μιας συνέντευξης για όλα τα θέματα, στην οποία μίλησα και για τις δύο εκστρατείες, μπέρδεψα τα ζητήματα και έκανα ένα πραγματικό λάθος. Το διορθώσαμε με τον δημοσιογράφο, πριν από τη δημοσίευση της συνέντευξης», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο υπουργός. «Σέβομαι πολύ τόσο τον Μάρκους Ράσφορντ όσο και τον Μάρο Ιτότζε οι οποίοι διεξήγαγαν αποτελεσματικές και εμπνευσμένες εκστρατείες», πρόσθεσε.

Η Άντζελα Ρέινερ, η αντιπρόεδρος του αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος, έγραψε στο Twitter: «Σύμφωνα με τον Γκάβιν Ουίλιαμσον, ένας μαύρος από το Γουάιθενσο που παίζει ποδόσφαιρο για την Αγγλία μοιάζει ίδιος με έναν μαύρο από το Βόρειο Λονδίνο που παίζει ράγκμπι για την Αγγλία».

Ο Ράσφορντ, ένας από τους πολλούς ποδοσφαιριστές που έχουν γίνει στόχος διαδικτυακών ρατσιστικών σχολίων, έγραψε με χιούμορ: «Η προφορά θα μπορούσε να αποτελέσει ένα στοιχείο» και συνόδευσε την ανάρτηση με μία γελαστή φατσούλα.

Ο Ιτότζε προσπάθησε επίσης να ελαφρύνει την ατμόσφαιρα: «Λόγω των πρόσφατων εικασιών, θεώρησα αναγκαίο να επιβεβαιώσω ότι δεν είμαι ο Μάρκους Ράσφορντ», έγραψε, υπογράφοντας: «Με αγάπη, Μάρκου… Εννοώ, Μάρο Ιτότζε».

Ο Ουίλιαμσον έχει δεχτεί σφοδρή κριτική για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε το κλείσιμο των σχολείων και τη διεξαγωγή των εξετάσεων κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Οι πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η θέση του θα ήταν επισφαλής αν ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον αποφασίσει να κάνει ανασχηματισμό της κυβέρνησής του.

Ο μαύρος βουλευτής των Εργατικών Ντέιβιντ Λάμι χαρακτήρισε «σοκαριστικό» το μπέρδεμα του υπουργού. «Ο Γκάβιν Ουίλιαμσον μάλλον είναι ο πιο αδαής, άσχετος και ανίκανος υπουργός Παιδείας στην ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου», πρόσθεσε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΣΠΑΝΙΑ ΜΑΡΙΚΑΡΜΕΝ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΕΞΩΣΗ

Διεθνή / El Pais: Η Μαρικάρμεν «θρασύς» - Όταν μία έξωση γεννά τα χειρότερα αντανακλαστικά μίας κοινωνίας

Η υπόθεση της 87χρονης Μαρικάρμεν, που έφυγε από τη ζωή το βράδυ της Τετάρτης, αφύπνισε μία ολόκληρη χώρα στο θέμα της στεγαστικής κρίσης και γέννησε σε μία μικρή μερίδα ακροδεξιών τα χειρότερα αντανακλαστικά της
THE LIFO TEAM
ΓΑΛΛΙΑ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ

Διεθνή / «Θα μπορούσαν να είναι τα παιδιά μου» - Οι δηλώσεις του Γάλλου δημάρχου που δέχτηκε δακρυγόνα εν μέσω μαθητικών διαδηλώσεων

«Οι διαδηλώσεις δεν είναι κάτι καινούργιο εδώ, πραγματοποιούνται στην αρχή κάθε σχολικής χρονιάς», δήλωσε ο Μπαλί Μπαγκαγιοκό μιλώντας στο Reuters
THE LIFO TEAM
ΡΩΣΙΑ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΕΠΙΘΕΣΗ DRONE 30 ΝΕΚΡΟΙ

Διεθνή / Ουκρανία: Τουλάχιστον 30 νεκροί από ρωσικό πλήγμα σε αστικά λεωφορεία

Ο περιφερειάρχης Βαντίμ Φιλάσκιν εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες και τους οικείους των θυμάτων, τονίζοντας ότι οι αρχές συνεχίζουν τις προσπάθειες για να αποτιμήσουν το πλήρες μέγεθος των ζημιών
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ ΡΩΣΙΑ ΕΥΡΩΠΗ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ

Διεθνή / Reuters: ΗΠΑ και Ρωσία εξετάζουν την πώληση φυσικού αερίου στην Ευρώπη

ΗΠΑ και Ρωσία έχουν συζητήσει το ενδεχόμενο συμμετοχής Αμερικανών επενδυτών στους αγωγούς Nord Stream, ανοίγοντας τη συζήτηση για την πιθανή επαναφορά των ροών του ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη
THE LIFO TEAM
Στροφή Τραμπ στη Μιανμάρ: Από την απομόνωση του στρατιωτικού καθεστώτος στις απευθείας συνομιλίες

Διεθνή / Στροφή Τραμπ στη Μιανμάρ: Από την απομόνωση των πραξικοπηματιών στις απευθείας συνομιλίες

Η Ουάσινγκτον ανατρέπει την πολιτική απομόνωσης των στρατηγών, ενώ ο Μιν Αούνγκ Χλάινγκ παραμένει υπό αμερικανικές κυρώσεις για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων — Στο επίκεντρο τα κέντρα διαδικτυακής απάτης και οι σπάνιες γαίες
THE LIFO TEAM
Συνεχίζεται η ανησυχία για πνευμονική πανώλη: Ο ΠΟΥ ζητά περισσότερες απαντήσεις από τη Ρωσία

Διεθνή / Συνεχίζεται η ανησυχία για πνευμονική πανώλη: Ο ΠΟΥ ζητά περισσότερες απαντήσεις από τη Ρωσία

«Δεν καταλαβαίνουμε πώς μολύνθηκε», τόνισε η διευθύντρια του Τμήματος Διαχείρισης Επιδημιών και Πανδημιών του ΠΟΥ, για την νεαρή που έχασε τη ζωή της στη Σιβηρία
THE LIFO TEAM