Aνώτατο δικαστήριο: Απαραίτητη η έγκριση του κοινοβουλίου για το Brexit

Aνώτατο δικαστήριο: Απαραίτητη η έγκριση του κοινοβουλίου για το Brexit Facebook Twitter
Στιγμιότυπο από παλαιότερη διαμαρτυρία κατά του Brexit, έξω από το ανώτατο δικαστήριο. EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA
2

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας αποφάσισε ότι η κυβέρνηση χρειάζεται την έγκριση του κοινοβουλίου για να ξεκινήσει τη διαδικασία του Brexit. Αυτό σημαίνει πως η κυβέρνηση της Τερέζα Μέι δεν μπορεί να ενεργοποιήσει το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας - ξεκινώντας επίσημες συζητήσεις με την ΕΕ - από μόνη της, όπως μεταδίδει το BBC.


Η κυβέρνηση υποστήριζε πως το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος αρκούσε για να αναλάβει όλες τις πρωτοβουλίες για την έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, χωρίς να είναι απαραίτητη η ψήφος των βουλευτών, ωστόσο ακτιβιστές έκαναν λόγο για αντισυνταγματική κίνηση. «Το Δικαστήριο δεν αποδέχεται το επιχείρημα που προβλήθηκε από την κυβέρνηση», η οποία δεν θεωρούσε αναγκαία αυτήν την ψηφοφορία, αναφέρεται στην απόφαση. 


Πάντως, η βρετανική κυβέρνηση έλαβε από το δικαστήριο άδεια για να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης, η οποία, σύμφωνα με τον συνήγορο της κυβέρνησης, θα εξεταστεί από το Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας στις 5-8 Δεκεμβρίου.

«Η βρετανική κυβέρνηση είναι απογοητευμένη από την απόφαση του δικαστηρίου. Η χώρα ψήφισε υπέρ της αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ενωση σε ένα δημοψήφισμα που εγκρίθηκε με ενέργειες του Κοινοβουλίου. Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να σεβαστεί το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος», δήλωσε στο βρετανικό κοινοβούλιο ο υπουργός Εμπορίου Λίαμ Φοξ. «Η απόφαση αυτή εγείρει ένα σημαντικό και περίπλοκο νομικό ζήτημα και οφείλουμε να το εξετάσουμε προσεκτικά, πριν αποφασίσουμε πώς θα προχωρήσουμε», πρόσθεσε.

Αναλυτές ανέφεραν νωρίτερα πως αν το δικαστήριο δικαιώσει τους βουλευτές που προσέφυγαν σε αυτό, δίνοντας την αρμοδιότητα στη Βουλή, αυτό μπορεί ουσιαστικά να σημάνει και την ακύρωση στην πράξη του Brexit. Οι βουλευτές είχαν ταχθεί κατά της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ.

Ο άνθρωπος που συνέταξε το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας είχε επίσης δηλώσει στο BBC πως η Βρετανία μπορεί να αλλάξει γνώμη για το Brexit μετά το εναρκτήριο λάκτισμα των διαπραγματεύσεων για το διαζύγιό της με την Ευρωπαϊκή Ενωση. «Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και όταν θα έχει αρχίσει η διαδικασία», δήλωσε ειδικότερα ο Τζον Κερ, πρώην πρεσβευτής της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.


Ο γενικός εισαγγελέας Τζέρεμι Ράιτ δήλωσε ωστόσο στο Ανώτερο Δικαστήριο τον περασμένο μήνα ότι η επίκληση του Άρθρου 50, πιθανότατα μέσω μίας επιστολής της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι, είναι αμετάκλητη. Η ίδια έχει κάνει γνωστό ότι η επίκληση του Αρθρου 50 θα γίνει μέχρι το τέλος του Μαρτίου.

2

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η Γη μοιάζει πραγματικά με έναν τέλειο κόσμο»: Επιτυχής ο πρώτος ιδιωτικός διαστημικός περίπατος

Διεθνή / «Η Γη μοιάζει πραγματικά με έναν τέλειο κόσμο»: Επιτυχής ο πρώτος ιδιωτικός διαστημικός περίπατος

Οι διαστημικοί περίπατοι είναι από τα πιο δύσκολα εγχειρήματα στο Διάστημα, γεγονός που καθιστά το κατόρθωμα μιας ιδιωτικής εταιρείας ένα σημαντικό ορόσημο στην ιστορία των διαστημικών ταξιδιών
LIFO NEWSROOM