ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΥΡΙΖΑ

Αλβανία: Μαζικές διαδηλώσεις για τη δολοφονία του 25χρονου - Παραιτήθηκε ο υπουργός Εσωτερικών

Αλβανία: Μαζικές διαδηλώσεις για τη δολοφονία του 25χρονου - Παραιτήθηκε ο υπουργός Εσωτερικών Facebook Twitter
EPA/Malton Dibra
0

Την παραίτησή του υπέβαλε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών της Αλβανίας για τη δολοφονία ενός 25χρονου από αστυνομικό.

Ο 25χρονος, που αναγνωρίστηκε από τα αλβανικά μέσα ενημέρωσης ως ο Χλοντιάν Ράσα, σκοτώθηκε νωρίς την Τρίτη σε ένα περιστατικό υπερβολικής χρήσης βίας από έναν αστυνομικό, όπως το χαρακτήρισε η αστυνομία, κατά τη διάρκεια της νυχτερινής απαγόρευσης κυκλοφορίας που έχει επιβληθεί στη χώρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Η αστυνομία ανέφερε αρχικά ότι ο Ράσα δεν τήρησε εντολή να σταματήσει και ότι έφερε όπλο, ωστόσο αργότερα τόνισε ότι ο νεαρός άνδρας ήταν άοπλος.

Η δολοφονία πυροδότησε βίαιες διαμαρτυρίες χθες, Τετάρτη στις οποίες τραυματίστηκαν εννέα αστυνομικοί, ενώ σήμερα αστυνομικές δυνάμεις έκαναν χρήση δακρυγόνων και κανονιών νερού για να διαλύσουν ένα πλήθος διαδηλωτών που είχε συγκεντρωθεί μπροστά από το κτίριο του υπουργείου Εσωτερικών.

«Αποφάσισα να παραιτηθώ αμετάκλητα από το πόστο του υπουργού Εσωτερικών της Αλβανίας.Προσπάθησα με όλες τις ενέργειές μου να αφήσω ένα ίχνος κανονικότητας κατά την άσκηση των καθηκόντων μου», υπογράμμισε σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Εσωτερικών, Σαντέρ Λεσάι.

Με τις διαδηλώσεις να επεκτείνονται και σε άλλες αλβανικές πόλεις, εκτός από τα Τίρανα, ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα καταδίκασε την ενέργεια του αστυνομικού, χαρακτηρίζοντας την πράξη του, παράφορη παραβίαση του νόμου και ζήτησε συγγνώμη εκ μέρους της κυβέρνησης και του κράτους, ενώ έκανε δεκτή την παραίτηση του υπουργού του.

Ωστόσο, ο Αλβανός πρωθυπουργός υπερασπίστηκε το έργο της αστυνομίας ενώ καταφέρθηκε επίσης κατά του προέδρου της Δημοκρατίας, Ιλίρ Μέτα και της αντιπολίτευσης, οι οποίοι, κατά τον ίδιο, βρίσκονται πίσω από τις διαδηλώσεις στο όνομα του 25χρονου για πολιτικά τους οφέλη.

Σύσσωμη η αντιπολίτευση καταδίκασε το γεγονός, χαρακτηρίζοντας την εκτέλεση του νεαρού, ως αποκορύφωμα της υπέρμετρης χρήσης βίας κατά των πολιτών και ως ένδειξη αξιοποίησης της αστυνομίας σε όφελος της κυβερνητικής πολιτικής και συμφερόντων.

Να σημειωθεί πως νωρίτερα σήμερα το απόγευμα αρκετές εκατοντάδες άνθρωποι, κυρίως έφηβοι, συγκεντρώθηκαν μπροστά από το κτίριο του υπουργείου Εσωτερικών. Ένας μάρτυρας του Reuters είδε αστυνομικούς να κυνηγούν διαδηλωτές σε πλατείες των Τιράνων. Παρόμοιες διαδηλώσεις έγιναν και σε άλλες πόλεις, χωρίς ωστόσο να σημειωθεί η ίδια έκταση βίαιων επεισοδίων.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Διεθνή
0

ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΥΡΙΖΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ