Ακραίο κύμα καύσωνα σε δυτική Ευρώπη: Πάνω από 40 βαθμοί στη Γαλλία, λειψυδρία στην Ιταλία

Ακραίο κύμα καύσωνα «σαρώνει» τη δυτική Ευρώπη - Σε κόκκινο συναγερμό το 1/3 της Γαλλίας, λειψυδρία στην Ιταλία Facebook Twitter
Καύσωνας στο Μπορντώ - Φωτ.: EPA.
0

Ένα πρωτοφανές «κύμα» καύσωνα πλήττει τη δυτική Ευρώπη τις τελευταίες ημέρες με ακραίες θερμοκρασίες για την εποχή να καταγράφονται σε Γαλλία, Ισπανία και Ιταλία.

Το 1/3 της Γαλλίας έχει τεθεί σε κόκκινο συναγερμό καθώς η θερμοκρασία ξεπερνά τους 40 βαθμούς Κελσίου. Συνολικά 37 διαμερίσματα στη Γαλλία, 18 εκατομμύρια άνθρωποι, επηρεάζονται από τον καύσωνα που έφτασε στη χώρα από το Μάγρεμπ μέσω της ιβηρικής χερσονήσου.

Ο νομός Ζιρόντ, πρωτεύουσα του οποίου είναι το Μπορντό, απαγόρευσε τις εκδηλώσεις σε εξωτερικούς χώρους όπως και αυτές που επρόκειτο να πραγματοποιηθούν σε εσωτερικούς χώρους χωρίς κλιματισμό.

Η Γαλλίδα πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν κάλεσε χθες τους Γάλλους «να μην εκθέτετε τον εαυτό σας στις καιρικές συνθήκες και να είστε εξαιρετικά προσεκτικοί».

«Αυτό το κύμα καύσωνα είναι το πιο πρόωρο που έχει καταγραφεί ποτέ στη Γαλλία» από το 1947, δήλωσε ο Ματιέ Σορέλ κλιματολόγος στη γαλλική μετεωρολογική υπηρεσία. «Πολλά μηνιαία ρεκόρ ή ακόμη και απόλυτα ρεκόρ […] αναμένεται να καταρριφθούν σε πολλές περιοχές», πρόσθεσε, εκτιμώντας ότι η κατάσταση αποτελεί «ένδειξη της κλιματικής αλλαγής».

Πυρκαγιές στην Ισπανία

Στην Ισπανία η θερμοκρασία είναι ιδιαίτερα υψηλή ήδη από το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, φτάνοντας κατά τόπους τους 43 βαθμούς, γεγονός που ευνόησε το ξέσπασμα πυρκαγιών, κυρίως στην Καταλονία. 

Χιλιάδες στρέμματα δασικής έκτασης παραδόθηκαν στις φλόγες και περισσότεροι από 3.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να απομακρυνθούν από το ψυχαγωγικό πάρκο Πουί ντου Φου, εν μέσω του ακραίου καύσωνα που πλήττει την Ισπανία. Η μεγαλύτερη από τις πυρκαγιές που έχουν ξεσπάσει στη χώρα, ενισχυμένη και από τους ανέμους που αλλάζουν συνεχώς κατευθύνσεις, έχει κάψει περίπου 90.000 στρέμματα στη Σιέρα δε λα Κουλέμπρα, στην περιφέρεια της Καστίλης-Λεόν. Περίπου 200 κάτοικοι αυτής της ορεινής ζώνης, κοντά στα σύνορα με την Πορτογαλία, εγκατέλειψαν τις εστίες τους λόγω της πυρκαγιάς.

Άλλη μια πυρκαγιά ξέσπασε δίπλα στο πάρκο Πούι ντου Φου, κοντά στο Τολέδο και οι αρχές προχώρησαν στην εκκένωση του χώρου, απομακρύνοντας επισκέπτες και εργαζομένους.

Στη βορειοανατολική Ισπανία εκατοντάδες πυροσβέστες δίνουν μάχη με τις φλόγες σε άλλες πυρκαγιές στην Καταλονία. Μία από αυτές, κοντά στο Μπαλντομάρ, στην επαρχία της Λέριδα, έκαψε περίπου 10.000 στρέμματα δάσους. Στη γειτονική Αραγονία, τουλάχιστον 12.000 στρέμματα κάηκαν κοντά στην κοινότητα Νονάσπε.

Λειψυδρία στην Ιταλία

Η μεγάλη ζέστη των τελευταίων εβδομάδων έχει προκαλέσει σοβαρή ανησυχία στην Ιταλία, καθώς έχει μειωθεί και η στάθμη του ποταμού Πάδου, του μεγαλύτερου της χώρας.

Ο περιφερειάρχης της Λομβαρδίας Ατίλιο Φοντάνα ανακοίνωσε ήδη ότι θα ζητήσει να κηρυχθεί η περιοχή του σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Πρόσθεσε ότι βρίσκεται σε συνεννόηση και με άλλες περιοχές της βόρειας Ιταλίας για τη διατύπωση κοινών αιτημάτων.

Στο Πεδεμόντιο, σε επτά δήμους υπεγράφη απόφαση η οποία περιορίζει την χρήση του νερού, ενώ σε άλλους 11 δήμους της ευρύτερης περιοχής του Τορίνο νερό άρχισε να μεταφέρεται και με υδροφόρα οχήματα για να καλυφθούν οι ανάγκες.

Η Ιταλία βρίσκεται αντιμέτωπη με το τρίτο μεγάλο κύμα καύσωνα, από τις αρχές Μαΐου. Σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προβλέψεις, η μεγάλη αυτή ζέστη πρόκειται να διαρκέσει μέχρι τουλάχιστον και την ερχόμενη Τετάρτη, όταν η θερμοκρασία αναμένεται να αγγίξει τους 40 βαθμούς σε πόλεις όπως στην Μπολόνια και τη Φεράρα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αυστρία: Ορειβάτισσα εγκαταλείφθηκε από τον σύντροφό της στην υψηλότερη κορφή και πέθανε από το κρύο

Διεθνή / Αυστρία: Εγκατέλειψε την ορειβάτιδα σύντροφό του στην υψηλότερη κορφή και εκείνη πέθανε από το κρύο

Οι κινήσεις που φάνηκαν ύποπτες στους εισαγγελείς - Ο 39χρονος φέρεται να «έβαλε το κινητό σε σίγαση» ενώ προσπαθούσαν να τον εντοπίσουν διασωστικές ομάδες
LIFO NEWSROOM
Ινδονησία: Στους 950 οι νεκροί από τις πλημμύρες - Περισσότεροι από 270 αγνοούμενοι

Διεθνή / Ινδονησία: Στους 950 οι νεκροί από τις πλημμύρες - Περισσότεροι από 270 αγνοούμενοι

Ο συνολικός απολογισμός για όσους έχασαν τη ζωή τους σε Ινδονησία, Σρι Λάνκα, Μαλαισία, Ταϊλάνδη και Βιετνάμ μετά τις τροπικές καταιγίδες, είναι περισσότεροι από 1.800 άνθρωποι
LIFO NEWSROOM
Η Μελόνι στέλνει έκτακτο υλικό για την προστασία των ενεργειακών υποδομών της Ουκρανίας - Επικοινωνία με Ζελένσκι

Διεθνή / Η Μελόνι στέλνει έκτακτο υλικό για την προστασία των ενεργειακών υποδομών της Ουκρανίας - Επικοινωνία με Ζελένσκι

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ιταλικής κυβέρνησης, «οι γεννήτριες ιταλικών εταιριών πρόκειται να αποσταλούν στην Ουκρανία τις επόμενες ημέρες»
LIFO NEWSROOM
Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ: Οι ΗΠΑ δεν θα είναι πλέον «ο ηλίθιος με το μπλοκ επιταγών»

Διεθνή / Τραμπ Τζούνιορ εναντίον Ουκρανίας: Οι ΗΠΑ δεν θα είναι πλέον «ο ηλίθιος με το μπλοκ επιταγών»

Ο μεγαλύτερος γιος του Ντόναλντ Τραμπ εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση Ζελένσκι αλλά και στη στάση της Ευρώπης απέναντι στον πόλεμο, ενώ ανέφερε πως ο πατέρας δεν αποκλείεται να πάψει να στηρίζει την Ουκρανία
LIFO NEWSROOM