Ακραίο κύμα καύσωνα σε δυτική Ευρώπη: Πάνω από 40 βαθμοί στη Γαλλία, λειψυδρία στην Ιταλία

Ακραίο κύμα καύσωνα «σαρώνει» τη δυτική Ευρώπη - Σε κόκκινο συναγερμό το 1/3 της Γαλλίας, λειψυδρία στην Ιταλία Facebook Twitter
Καύσωνας στο Μπορντώ - Φωτ.: EPA.
0

Ένα πρωτοφανές «κύμα» καύσωνα πλήττει τη δυτική Ευρώπη τις τελευταίες ημέρες με ακραίες θερμοκρασίες για την εποχή να καταγράφονται σε Γαλλία, Ισπανία και Ιταλία.

Το 1/3 της Γαλλίας έχει τεθεί σε κόκκινο συναγερμό καθώς η θερμοκρασία ξεπερνά τους 40 βαθμούς Κελσίου. Συνολικά 37 διαμερίσματα στη Γαλλία, 18 εκατομμύρια άνθρωποι, επηρεάζονται από τον καύσωνα που έφτασε στη χώρα από το Μάγρεμπ μέσω της ιβηρικής χερσονήσου.

Ο νομός Ζιρόντ, πρωτεύουσα του οποίου είναι το Μπορντό, απαγόρευσε τις εκδηλώσεις σε εξωτερικούς χώρους όπως και αυτές που επρόκειτο να πραγματοποιηθούν σε εσωτερικούς χώρους χωρίς κλιματισμό.

Η Γαλλίδα πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν κάλεσε χθες τους Γάλλους «να μην εκθέτετε τον εαυτό σας στις καιρικές συνθήκες και να είστε εξαιρετικά προσεκτικοί».

«Αυτό το κύμα καύσωνα είναι το πιο πρόωρο που έχει καταγραφεί ποτέ στη Γαλλία» από το 1947, δήλωσε ο Ματιέ Σορέλ κλιματολόγος στη γαλλική μετεωρολογική υπηρεσία. «Πολλά μηνιαία ρεκόρ ή ακόμη και απόλυτα ρεκόρ […] αναμένεται να καταρριφθούν σε πολλές περιοχές», πρόσθεσε, εκτιμώντας ότι η κατάσταση αποτελεί «ένδειξη της κλιματικής αλλαγής».

Πυρκαγιές στην Ισπανία

Στην Ισπανία η θερμοκρασία είναι ιδιαίτερα υψηλή ήδη από το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, φτάνοντας κατά τόπους τους 43 βαθμούς, γεγονός που ευνόησε το ξέσπασμα πυρκαγιών, κυρίως στην Καταλονία. 

Χιλιάδες στρέμματα δασικής έκτασης παραδόθηκαν στις φλόγες και περισσότεροι από 3.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να απομακρυνθούν από το ψυχαγωγικό πάρκο Πουί ντου Φου, εν μέσω του ακραίου καύσωνα που πλήττει την Ισπανία. Η μεγαλύτερη από τις πυρκαγιές που έχουν ξεσπάσει στη χώρα, ενισχυμένη και από τους ανέμους που αλλάζουν συνεχώς κατευθύνσεις, έχει κάψει περίπου 90.000 στρέμματα στη Σιέρα δε λα Κουλέμπρα, στην περιφέρεια της Καστίλης-Λεόν. Περίπου 200 κάτοικοι αυτής της ορεινής ζώνης, κοντά στα σύνορα με την Πορτογαλία, εγκατέλειψαν τις εστίες τους λόγω της πυρκαγιάς.

Άλλη μια πυρκαγιά ξέσπασε δίπλα στο πάρκο Πούι ντου Φου, κοντά στο Τολέδο και οι αρχές προχώρησαν στην εκκένωση του χώρου, απομακρύνοντας επισκέπτες και εργαζομένους.

Στη βορειοανατολική Ισπανία εκατοντάδες πυροσβέστες δίνουν μάχη με τις φλόγες σε άλλες πυρκαγιές στην Καταλονία. Μία από αυτές, κοντά στο Μπαλντομάρ, στην επαρχία της Λέριδα, έκαψε περίπου 10.000 στρέμματα δάσους. Στη γειτονική Αραγονία, τουλάχιστον 12.000 στρέμματα κάηκαν κοντά στην κοινότητα Νονάσπε.

Λειψυδρία στην Ιταλία

Η μεγάλη ζέστη των τελευταίων εβδομάδων έχει προκαλέσει σοβαρή ανησυχία στην Ιταλία, καθώς έχει μειωθεί και η στάθμη του ποταμού Πάδου, του μεγαλύτερου της χώρας.

Ο περιφερειάρχης της Λομβαρδίας Ατίλιο Φοντάνα ανακοίνωσε ήδη ότι θα ζητήσει να κηρυχθεί η περιοχή του σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Πρόσθεσε ότι βρίσκεται σε συνεννόηση και με άλλες περιοχές της βόρειας Ιταλίας για τη διατύπωση κοινών αιτημάτων.

Στο Πεδεμόντιο, σε επτά δήμους υπεγράφη απόφαση η οποία περιορίζει την χρήση του νερού, ενώ σε άλλους 11 δήμους της ευρύτερης περιοχής του Τορίνο νερό άρχισε να μεταφέρεται και με υδροφόρα οχήματα για να καλυφθούν οι ανάγκες.

Η Ιταλία βρίσκεται αντιμέτωπη με το τρίτο μεγάλο κύμα καύσωνα, από τις αρχές Μαΐου. Σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προβλέψεις, η μεγάλη αυτή ζέστη πρόκειται να διαρκέσει μέχρι τουλάχιστον και την ερχόμενη Τετάρτη, όταν η θερμοκρασία αναμένεται να αγγίξει τους 40 βαθμούς σε πόλεις όπως στην Μπολόνια και τη Φεράρα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αν πετύχει το πραξικόπημα με τη Λίσα Κουκ οι διορισμένοι του Τραμπ θα μπορούσαν ελέγχουν τη Fed για δεκαετίες

Διεθνή / Αν πετύχει το πραξικόπημα με τη Λίσα Κουκ οι διορισμένοι του Τραμπ θα μπορούσαν ελέγχουν τη Fed για δεκαετίες

Ο Ντόναλντ Τραμπ επιχειρεί να απομακρύνει μέλη της Fed και να τοποθετήσει πιστούς συνεργάτες - Τι σημαίνει η κίνηση αυτή για την ανεξαρτησία της Κεντρικής Τράπεζας και τα επιτόκια
LIFO NEWSROOM
Η βίλα των διαβόητων πάρτι «μπουνγκα μπουνγκα» του Μπερλουσκόνι βγαίνει προς πώληση

Διεθνή / Η βίλα των διαβόητων πάρτι «μπούνγκα μπούνγκα» του Σίλβιο Μπερλουσκόνι βγαίνει προς πώληση

Η αξία του ακινήτου εκτιμάται γύρω στα 500 εκατ. ευρώ και αν επιτευχθεί πώληση σε αυτή την τιμή, θα συγκαταλέγεται ανάμεσα στις ακριβότερες ιδιωτικές κατοικίες παγκοσμίως
LIFO NEWSROOM
Ζοχράν Μαμντάνι: Ο «αυτοαπασχολούμενος ράπερ» που διεκδικεί τη δημαρχία της Νέας Υόρκης

Διεθνή / Μαμντάνι ή «αυτοαπασχολούμενος ράπερ»: Η καλλιτεχνική ταυτότητα του μεγάλου φαβορί για τη δημαρχία στη Νέα Υόρκη

Ο πιθανός επόμενος δήμαρχος της Νέας Υόρκης που κάποτε ράπαρε για την κοινή του καταγωγή «με ένα τσαπάτι» - Η σχέση του με την Τέχνη και οι συνεργασίες του
LIFO NEWSROOM
Μητρότητα στο μέτωπο: Ουκρανές έγκυες που πολεμούν για τη χώρα και τα παιδιά τους

Διεθνή / Μητρότητα στο μέτωπο: Ουκρανές έγκυες που πολεμούν για τη χώρα και τα παιδιά τους

Στον πόλεμο στην Ουκρανία, γυναίκες στρατιώτες συνεχίζουν να υπηρετούν ακόμη και κατά την εγκυμοσύνη τους, αντιμετωπίζοντας κινδύνους, έλλειψη υποστήριξης και σεξισμό, για το μέλλον της χώρας και των παιδιών τους
LIFO NEWSROOM
Πρίγκιπας Τζορτζ: «Ο πιο φυσιολογικός 12χρονος μελλοντικός μονάρχης που είχαμε ποτέ» λένε βασιλικοί αναλυτές

Διεθνή / Πρίγκιπας Τζορτζ: «Ο πιο φυσιολογικός 12χρονος μελλοντικός μονάρχης που είχαμε ποτέ» λένε βασιλικοί αναλυτές

Ο πρίγκιπας Ουίλιαμ όπως όλα δείχνουν παίρνει τον ρόλο του ως πατέρας του μελλοντικού βασιλιά τόσο σοβαρά, όσο και τον ρόλο του ως μελλοντικός βασιλιάς
LIFO NEWSROOM